Νομική ΕΚΠΑ: Καταγγελίες για καθηγητή πως παρενοχλεί φοιτητές – Σύσσωμες καταδικάζουν οι παρατάξεις

Νομική ΕΚΠΑ: Καταγγελίες για καθηγητή πως παρενοχλεί φοιτητές – Σύσσωμες καταδικάζουν οι παρατάξεις

Σε σοβαρή καταγγελία για «συστηματική παρενοχλητική συμπεριφορά» από καθηγητή απέναντι σε φοιτητές, προχώρησε η ΡΑΠαΝ – ΣΑΦΝ (Ριζοσπαστική Αριστερή Παρέμβαση Νομικού – Συσπείρωση Αριστερών Φοιτητών Νομικής. Στο ψήφισμα του Συλλόγου Φοιτητών αναφέρονται τα αρχικά του εν λόγω καθηγητή Χ.Χ.

Σε ανακοίνωσή τους οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι ο εν λόγω άνδρας «προσέγγισε εξεταζόμενο φοιτητή με χυδαίους όρους», ενώ περιγράφεται η δυσκολία του φοιτητή να βρει το δίκιο του και τονίζεται ότι τα περιστατικά που ακολούθησαν ήταν πολλά αφού ο επιτηρητής έγινε και καθηγητής στο αμέσως επόμενο διάστημα.

«Εμείς σεξ πότε θα κάνουμε;»

Κατά τη διάρκεια εξέτασης όντας τότε επιτηρητής «προσέγγιζε συνεχώς ένα φοιτητή και κατά την παράδοση των γραπτών κοιτούσε για ώρα επίμονα το πάσο του, όπως αποδείχτηκε για να συγκρατήσει το όνομά του». Την ίδια κιόλας μέρα του έστειλε αίτημα σε διάφορα social media και ήδη στα πρώτα μηνύματα συστήθηκε ως «ο επιτηρητής σου, χαχα, σοκ».

Στη συνέχεια, το ψήφισμα αναφέρει ότι ο καθηγητής επικοινωνούσε με τον φοιτητή και «στην ουσία τον εκβίαζε εμμέσως, αναγκάζοντάς τον να επικοινωνήσει, ώστε να μην υπάρξει επίπτωση στον βαθμό του».

«Η παραβιαστική αυτή συμπεριφορά κορυφώθηκε εν τέλει μετά από λίγο με το απαράδεκτο μήνυμα του Χ.Χ. “Εμείς σεξ πότε θα κάνουμε”.

Ο πρωτοετής τότε φοιτητής πάγωσε και μη γνωρίζοντας πως να αντιδράσει απλώς τον μπλόκαρε σε όλα τα social media. Λίγες μέρες μετά ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες και ο Χ.Χ. τον είχε κόψει με 2», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

«Τα περιστατικά είναι πολλά»

«Τα περιστατικά είναι πολλά», όπως καταγγέλλεται, ενώ ένα από τα σοβαρότερα έλαβε χώρα σε περίοδο δια ζώσης εξεταστικής προ κορονοϊού.

«Μέχρι και σήμερα προσεγγίζει φοιτητές στα social media, τους στέλνει μηνύματα με ενοχλητική οικειότητα και σχολιάζει στις δημόσιες αναρτήσεις τους. Εκμεταλλευόμενος, λοιπόν, την θέση ισχύος του ως επιτηρητής, η οποία ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο ύστερα από τον διορισμό του ως καθηγητή, αισθάνεται την ασφάλεια να συμπεριφέρεται με αυτόν τον παραβιαστικό τρόπο σε φοιτητές, οι οποίοι λόγω φόβου δεν αντιδρούν», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Η καταγγελία

Να σημειωθεί ότι στο Twitter υπάρχουν αναρτήσεις που παρουσιάζουν το «Ψήφισμα του ΔΣ του ΦΣ Νομικής» για το συγκεκριμένο ζήτημα και έχει ήδη αρχίσει να κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Στο ψήφισμα του Συλλόγου Φοιτητών αναφέρονται τα αρχικά του εν λόγω καθηγητή Χ.Χ.

Το εν λόγω ψήφισμα, στο οποίο και κατονομάζεται ο καθηγητής, συνυπογράφουν όλες οι φοιτητικές παρατάξεις, καλώντας μάλιστα σε κινητοποίηση στον Κοσμήτορα την Τρίτη 5/4 στις 12:00.

Οι φοιτητικές παρατάξεις που συνυπογράφουν το ψήφισμα: ΔΑΠ/ΝΔΦΚ, ΡΑΠαΝ – ΣΑΦΝ (εαακ)/ ΑΡΕΝ, ΠΚΣ, ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ ΕΑΑΚ και ΠΑΣΠ.

«ΕΚΠΑ – ΝΟΜΙΚΗ: Δημόσια καταγγελία για Καθηγητή που παρενοχλούσε φοιτητή απαιτώντας sex. Φοιτητής αρνήθηκε, τον έκοψε στο μάθημα. Υπάρχουν & άλλα θύματα. Η σχολή δεν έχει πάρει ακόμα επίσημη θέση. Ομοίως & ο συνήγορος του Φοιτητή που συνιστούν δικαστική προσφυγή», γράφει η ανάρτηση και στη συνέχεια ακολουθεί η καταγγελία.

Αναλυτικά η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής ΕΚΠΑ

«Εδώ και έναν χρόνο διδάσκει στη σχολή μας ένας καθηγητής, ο Χ.Χ, ο οποίος συστηματικά προσεγγίζει και παρενοχλεί φοιτητές. Η συμπεριφορά του αυτή ξεκίνησε ήδη όσο βρισκόταν σε διδακτορικό επίπεδο και είχε την ευκαιρία επαφής με τους φοιτητές ως επιτηρητής στις εξετάσεις και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα εκμεταλλευόμενος την πλέον θέση του ως καθηγητής.

Δυστυχώς τα περιστατικά είναι πολλά, αλλά ένα από τα σοβαρότερα έλαβε χώρα σε περίοδο δια ζώσης εξεταστικής προ κορωνοϊού. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης προσέγγιζε συνεχώς έναν φοιτητή και κατά την παράδοση των γραπτών κοιτούσε για ώρα επίμονα το πάσο του, όπως αποδείχτηκε για να συγκρατήσει το όνομά του. Την ίδια κιόλας μέρα του έστειλε αίτημα σε διάφορα social media και ήδη στα πρώτα μηνύματα συστήθηκε ως «ο επιτηρητής σου, χαχα, σοκ», εδραιώνοντας την ιδιότητά του. Ο Χ.Χ συνέχισε επίμονα να στέλνει καθημερινά στον φοιτητή άπειρα μηνύματα και φωτογραφίες, παρότι δεν υπήρχε ανταπόκριση. Η επικοινωνία συνεχιζόταν λόγω φόβου εκ μέρους του φοιτητή με το ζόρι, καθώς ο καθηγητής, όταν δεν λάμβανε απάντηση, συνεχώς αναφερόταν στο ότι «σήμερα βαριέμαι, έχω πολλά γραπτά να διορθώσω» και άλλα τέτοιου είδους σχόλια. Στην ουσία τον εκβίαζε εμμέσως αναγκάζοντάς τον να επικοινωνήσει, ώστε να μην υπάρξει επίπτωση στον βαθμό του!

Η παραβιαστική αυτή συμπεριφορά κορυφώθηκε εν τέλει μετά από λίγο με το απαράδεκτο μήνυμα του Χ.Χ «Εμείς σεξ πότε θα κάνουμε;». Ο πρωτοετής τότε φοιτητής πάγωσε και μη γνωρίζοντας πως να αντιδράσει απλώς τον μπλόκαρε σε όλα τα social media. Λίγες μέρες μετά ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες και ο Χ.Χ τον είχε κόψει με 2, ενώ όταν ο φοιτητής ζήτησε από τον καθηγητή του μαθήματος να γίνει επίδειξη του γραπτού του, όπως προβλέπεται, του το αρνήθηκε καθώς δεν μπορούσε «να βρει σε ποιον βαθμολογητή είχε ανατεθεί το γραπτό του». Μετά από αυτό ο φοιτητής απευθύνθηκε στην τότε Συνήγορο του Φοιτητή για να καταγγείλει το περιστατικό, αλλά ο κώδικας δεοντολογίας του ΕΚΠΑ είναι τόσο λειψός σε θέματα παρενόχλησης, που η απάντηση που έλαβε είναι ότι μέσω του πανεπιστημίου δεν μπορούσε να προστατευθεί κάπως και η μόνη επιλογή ήταν η δικαστική προσφυγή.

Από τη στιγμή που ο Χ.Χ έλαβε την θέση του καθηγητή και απέκτησε επαφή με ακόμα περισσότερους φοιτητές στο μάθημα η παρενοχλητική αυτή συμπεριφορά έγινε πιο συστηματική. Μέχρι και σήμερα προσεγγίζει φοιτητές στα social media, τους στέλνει μηνύματα με ενοχλητική οικειότητα και σχολιάζει στις δημόσιες αναρτήσεις τους(!).

Εκμεταλλευόμενος, λοιπόν, την θέση ισχύος του ως επιτηρητής, η οποία ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο ύστερα από τον διορισμό του ως καθηγητή, αισθάνεται την ασφάλεια να συμπεριφέρεται με αυτόν τον παραβιαστικό τρόπο σε φοιτητές, οι οποίοι λόγω φόβου δεν αντιδρούν. Η παρενόχληση αυτή εκ μέρους του καθηγητή Χ.Χ κανονικοποιείται, με αποτέλεσμα ακόμα και τα ίδια τα θύματα να αμφισβητούν τη σοβαρότητα αυτού που τους συμβαίνει, καθώς όπως και ο ίδιος τους στέλνει προσωπικά «μην πάρεις στα σοβαρά αυτό που σου σχολίασα», χειραγωγώντας με αυτό τον τρόπο τη σκέψη τους (gaslighting). Πρόκειται για μια βαθιά πατριαρχική συμπεριφορά, η οποία βασίζεται στην εξουσία που αντλεί τόσο από την ιδιότητά του όσο και από το φύλο του. Είναι άξιο απορίας πώς ένας τέτοιος άνθρωπος κρίθηκε κατάλληλος από το πανεπιστήμιο για αυτή την θέση, καθώς η συμπεριφορά του αυτή επιδεικνύεται και δημόσια στο διαδίκτυο.

Τέτοια άτομα και συμπεριφορές δεν έχουν καμία θέση στη σχολή μας και θα μας βρίσκουν πάντα ενωμένους και ενωμένες απέναντί τους! Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε συμφοιτητή και συμφοιτήτρια μας που έχει υπάρξει θύμα παρενόχλησης. Αξίζουμε ένα περιβάλλον σπουδών που θα αισθανόμαστε όλοι και όλες μας ασφαλείς.

Απαιτούμε την άμεση απομάκρυνση του Χ.Χ από την Νομική Σχολή Αθηνών και την τοποθέτηση τόσο του τμήματος, όσο και του ιδρύματος.»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter