Νομικός «πόλεμος» Βρυξελλών – Βερολίνου για τα ομόλογα της ΕΚΤ

Νομικός «πόλεμος» Βρυξελλών – Βερολίνου για τα ομόλογα της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ειδοποίησε επίσημα το Βερολίνο την Τετάρτη 9 Ιουνίου ότι διερευνά κατά πόσο το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο (ΓΣΔ) αμφισβήτησε την νομική υπεροχή της ΕΕ με την απόφασή του ότι ένα πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας υποστηριζόμενο από την ΕΕ είναι αντίθετο στους γερμανικούς νόμους.

Η απόφαση του ΓΣΔ αναφέρει ότι η στάση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με το πρόγραμμα στήριξης της ΕΚΤ δεν ευθυγραμμίζεται με τον γερμανικό θεμελιώδη νόμο. Πρώτη φορά το ΓΣΔ πήγε κόντρα σε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η ΕΕ ισχυρίζεται ότι η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την δικαιοδοσία του ΕΔ πάνω στα 27 κράτη μέλη.

Τον Μάιο του 2020, το ΓΣΔ αποφάσισε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ ήταν εν μέρει αντίθετο με το γερμανικό Σύνταγμα. Η απόφαση αυτή ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με την δυσανεξία του Βερολίνου για οποιαδήποτε έκδοση κοινού χρέους.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προειδοποίησε ότι αυτή η στάση θα διακινδύνευε τη νομική τάξη τόσο στη Γερμανία όσο και στην ΕΕ. Ως εκ τούτου, η Κομισιόν επενέβη για να αντιμετωπίσει την απόφαση του ΓΣΔ.

Η κίνηση αυτή έρχεται έπειτα από βροχή κατηγοριών για διακρίσεις της ΕΕ υπέρ της Γερμανίας, από χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, οι οποίες πολλάκις έχουν δεχθεί τις επιπλήξεις της ΕΕ για την μη συμμόρφωσή τους με το κοινοτικό δίκαιο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter