Νόμος είναι οι πρακτικές του Λαυρεντιάδη

Νόμος είναι οι πρακτικές του Λαυρεντιάδη

Πράσινο φως από το υπουργείο Εργασίας στις μεθοδεύσεις με παρένθετες εταιρείες σε βάρος των εργαζομένων

Το πράσινο φως στις πρακτικές που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια στην ELFE ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης με τις παρένθετες εταιρείες και τα παιχνίδια σε βάρος των εργαζομένων άναψε το υπουργείο Εργασίας και ειδικότερα η γενική γραμματέας Αννα Στρατινάκη. Σε αντίθεση με τη στάση που είχε κρατήσει το υπουργείο Εργασίας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, «έδωσε τις ευλογίες της στον υπόδικο για κακουργήματα Λαυρεντιάδη να καταπατήσει για ακόμη μία φορά τα εργασιακά δικαιώματα εκατοντάδων εργαζομένων», όπως κατήγγειλαν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας (ΟΕΧΒΕ).

Η κ. Στρατινάκη κάλεσε τους εργαζόμενους να υπογράψουν συμβάσεις δανεισμού με τη νέα εταιρεία που έχει κάνει την εμφάνισή της στην ELFE με όρους επαχθέστερους σε σχέση με τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί το 2018. Αυτό εγείρει πολλά ερωτήματα καθώς αφενός οι εργαζόμενοι έχουν δικαιωθεί για τις πρακτικές αυτές στα δικαστήρια, αφετέρου ο Λαυρ. Λαυρεντιάδης είναι υπόδικος σχετικά με τα χρέη της ELFE σε ΔΕΠΑ και τράπεζες, ενώ προηγουμένως είχε μεταφέρει τους εργαζόμενους και την παραγωγική δραστηριότητα της εταιρείας σε παρένθετες εταιρείες.

Εξι εταιρείες με κοινές διευθύνσεις!

Παραμονές Πρωτοχρονιάς μια νέα εταιρεία έκανε την εμφάνισή της στους εργαζόμενους της ELFE SA (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων ΒΦΛ) στην Καβάλα. Επρόκειτο για την εταιρεία Λιπάσματα Καβάλας Ltd Υποκατάστημα Αλλοδαπής, η οποία αποτελούσε υποκατάστημα της κυπριακής εταιρείας Blasius Ltd στην Ελλάδα. Ηταν η έκτη κατά σειρά εταιρεία η οποία έχει κάνει την εμφάνισή της στην ELFE SA τα τελευταία χρόνια, όπως είχε αποκαλύψει το Documento. Εταιρείες όπως οι ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ, PFIC Ltd, Centrofaro Services Ltd, Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ, BFS AEBE, με κοινές διευθύνσεις και πρόσωπα που συνδέονταν με τη μητρική ELFE, σταδιακά απορρόφησαν την παραγωγική δραστηριότητα, όχι όμως και τα χρέη της εταιρείας.

Η νέα εταιρεία όμως φαίνεται ότι συνδεόταν και με κάποιες από τις παλαιότερες εταιρείες συμφερόντων Λαυρεντιάδη. Σύμφωνα με τα καταχωρημένα στοιχεία της εταιρείας στο ΓΕΜΗ, ως έδρα της αναφερόταν η οδός Πεντέλης 34 και Ζησιμοπούλου 11 στο Παλαιό Φάληρο. Στην ίδια διεύθυνση όπου εδρεύει η εταιρεία ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, η οποία είχε απορροφήσει το 2016 εργαζόμενους της ELFE, αλλά και η Νεοχημική. Επίσης το ΔΣ της εταιρείας εμφανίζεται να δηλώνει ως έδρα την οδό Κωλέττη 8Α στο Παλαιό Φάληρο. Την ίδια διεύθυνση που δήλωναν τα ΔΣ και άλλων εταιρειών που είχαν εμφανιστεί στην ELFE. Οπως, για παράδειγμα, ο νόμιμος εκπρόσωπος της PFIC Lτd το 2017, μέλη του ΔΣ της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΒΕΕ και της Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ.

Από τους εργαζόμενους ζητήθηκε να υπογράψουν νέες ετήσιες συμβάσεις. Οι όροι τους όμως, όπως κατήγγειλαν οι ίδιοι, απείχαν πολύ από τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί το 2018 η οποία έθετε συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο τους διασφάλιζε. Οπως ανέφεραν οι εργαζόμενοι, η νέα σύμβαση δανεισμού ουσιαστικά άνοιγε την πόρτα της ομαδικής απόλυσής τους, που «καταστρατηγούσε κάθε εργασιακό δικαίωμα». Μάλιστα σε όσους εργαζόμενους από τους συνολικά 134 αρνήθηκαν να την υπογράψουν απαγορεύτηκε η είσοδος στο εργοστάσιο.

Παρόμοια πρακτική με τα Χριστούγεννα του 2016

Η εξέλιξη των γεγονότων θύμισε στους εργαζόμενους ό,τι ακριβώς είχε συμβεί και τα Χριστούγεννα του 2016. Ενα ιδιότυπο déjà vu, με τη μόνη διαφορά ότι στην παρούσα φάση το υπουργείο Εργασίας είναι στο πλευρό όχι των εργαζομένων αλλά του Λαυρεντιάδη. Τα Χριστούγεννα του 2016 είχε εμφανιστεί ξαφνικά η εταιρεία Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ, με την οποία ζητήθηκε από τους εργαζομένους της ELFE που είχαν μεταφερθεί στην ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ να υπογράψουν νέες συμβάσεις δανεισμού. Λίγο μετά η Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ υπέβαλε αίτημα προκειμένου να αποκτήσει την άδεια λειτουργίας και την παραγωγική δραστηριότητα της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ.

Oπως είχε αποκαλύψει το Documento σε διαδοχικά δημοσιεύματά του, η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ μαζί με την PFIC Ltd είχαν αποκτήσει το καλοκαίρι του 2015 τις άδειες εκμετάλλευσης του εργοστασίου της ELFE. Το αποτέλεσμα ήταν η μητρική ELFE να μείνει στην ουσία ένα «κουφάρι» δίχως εργαζόμενους και παραγωγική δραστηριότητα, αλλά φορτωμένη με χρέη εκατομμυρίων ευρώ προς ΔΕΠΑ, τράπεζες και δημόσιο.

Στα τέλη Ιανουαρίου 2020 και η νέα εταιρεία Λιπάσματα Καβάλας Ltd Υποκατάστημα Αλλοδαπής υπέβαλε προ ςτον α ντι περιφερειάρχη Καβάλας αίτημα παραγωγής και εκμετάλλευσης της εταιρείας Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ. Της εταιρείας δηλαδή που είχε αποκτήσει την παραγωγική δραστηριότητα της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ σε συνέχεια της απόκτησης από αυτή μίας από τις δύο άδειες εκμετάλλευσης της μητρικής ELFE. Το αίτημα έγινε δεκτό στα τέλη Ιανουαρίου. Ιδιο αποτέλεσμα και παρόμοια πρακτική με αυτήν που είχε ακολουθηθεί και στο παρελθόν με τις άλλες παρένθετες εταιρείες.

Η «μετάλλαξη» της γγ Στρατινάκη

Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν, όπως και η δημοτική αρχή αλλά και τοπικοί φορείς στην Καβάλα. Οχι όμως και η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στις 9 Ιανουαρίου η ΟΕΧΒΕ απέστειλε επιστολή προς το υπουργείο Εργασίας στο οποίο προΐσταται ο Γιάννης Βρούτσης. Με αυτήν η ομοσπονδία ενημέρωνε αναλυτικά σχετικά με όσα συνέβαιναν στην

ELFE και την εμφάνιση της νέας εταιρείας. Στην επιστολή τους οι εργαζόμενοι ζητούσαν από τον υπουργό Βρούτση να παρέμβει ώστε να υπάρξει τριμερής συμφιλιωτική διαδικασία προκειμένου να διαφυλαχθεί η συμφωνία του 2018 μεταξύ της εργοδότριας εταιρείας συμφερόντων Λαυρεντιάδη και των εργαζομένων. Ηδη για το θέμα αυτό η κ. Στρατινάκη είχε ενημερωθεί από τις 17 Δεκεμβρίου 2019, δίχως όμως να κάνει το παραμικρό, «παρά τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του αιτήματος» όπως κατήγγειλαν.

Τελικά, όταν η αμφιλεγόμενη στάση του υπουργείου έλαβε διαστάσεις στον Τύπο, πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συνάντηση στις 21 Ιανουαρίου 2020. Εκεί η γγ του υπουργείου Εργασίας φέρεται, σύμφωνα με νέα ανακοίνωση της ΟΕΧΒΕ, να διάβασε τις δικαστικές αποφάσεις και τα ιδιωτικά συμφωνητικά και αφού εξέτασε όλα τα έγγραφα που προσκόμισαν οι εργαζόμενοι, πρόκρινε «ως μοναδική λύση αλλά και υποχρέωση του εργοδότη την αποδοχή της εργασίας των εργαζομένων και από τη νεοεμφανιζόμενη εταιρεία, χωρίς να χρειάζεται να υπογράψουν κανένα καινούργιο έγγραφο ή σύμβαση». Στην ουσία δηλαδή η κ. Στρατινάκη τάχθηκε υπέρ των εργαζομένων.

Δύο εβδομάδες μετά τα πράγματα άλλαξαν. Την περασμένη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση, για την οποία οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ώστε να παραστούν μόλις μισή ώρα πριν. Εκεί, όπως καταγγέλλει η ΟΕΧΒΕ, «υπήρχε πραγματική μετάλλαξη της γενικής γραμματέα του υπουργείου, η οποία ακολουθώντας τον δρόμο του Πόντιου Πιλάτου, προς μεγάλη μας έκπληξη, εξομοίωσε τα θύματα με τον θύτη». Ειδικότερα, όπως κατήγγειλαν, η κ. Στρατινάκη «έκανε στροφή 180 μοιρών και ζήτησε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν εικονικό δανεισμό». Με λίγα λόγια «άναψε το “πράσινο φως” στον κ. Λαυρεντιάδη να συνεχίσει να δημιουργεί παρένθετες εταιρείες και με τον τρόπο αυτό να αποφεύγει την αποπληρωμή των υπέρογκων χρεών του προς το δημόσιο, τον ΕΦΚΑ, τη ΔΕΗ, τις τράπεζες και τους εργαζόμενους» και το υπουργείο Εργασίας «συντάχθηκε με τη διαπλοκή και τη διαφθορά». 

Πυρ ομαδόν κατά του υπουργείου Εργασίας

Η στάση του υπουργείου Εργασίας προκάλεσε οργή και έκπληξη στους εργαζόμενους οι οποίοι για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια είδαν την επίσημη πολιτεία να δίνει άφεση αμαρτιών στις πρακτικές Λαυρεντιάδη με τις παρένθετες εταιρείες στην ELFE. «Η διαδικασία ήταν κωμική, με στόχο να αποκλειστεί η φυσική μας παρουσία. Η κ. Στρατινάκη δεν έδειξε διάθεση να πιέσει την εργοδοτική πλευρά ενώ η μετάλλαξη ήταν μεγάλη σε σχέση με την πρώτη συμφιλιωτική. Η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας μας κάλεσε να υπογράψουμε έναν εικονικό δεσμό προς όφελος των συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη» σημειώνει στο Documento ο πρόεδρος των εργαζομένων της ELFE Νίκος Βογιατζίδης.

«Καλούμε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να βλέπει τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε αυτή την εταιρεία ως προσωπικό ορισμένου χρόνου εργασίας και όχι ως μεταφερόμενο προσωπικό χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Μια βαριά χημική βιομηχανία δεν πρέπει να έχει εργαζόμενους με ανασφαλείς θέσεις εργασίας ούτε το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας να καλύπτει τις ανορθόδοξες αυτές μεθόδους του κ. Λαυρεντιάδη» υπογραμμίζει στο Documento ο πρόεδρος της ΟΕΧΒΕ Μάκης Θεοχάρης.

Οταν κατά το παρελθόν επιχειρήθηκαν οι ίδιες πρακτικές από την πλευρά Λαυρεντιάδη η στάση του υπουργείου ήταν εντελώς διαφορετική, κάτι που επισημαίνουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ενώ προκύπτει και από τα αποτελέσματα της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2018. «Η σύμβαση του 2018 είναι νομικά ισχυρή και αυτή θα έπρεπε να αποτελέσει τη βάση για την υπογραφή της νέας σύμβασης των εργαζομένων.

Η κ. Στρατινάκη ακολούθησε τακτικές υποστήριξης των εργοδοτών, όπως έκανε και σε άλλες περιπτώσεις» υπογραμμίζει στο Documento ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας επί προηγούμενης κυβέρνησης Ανδρέας Νεφελούδης που είχε χειριστεί προσωπικά το θέμα με τις παρένθετες εταιρείες και την ELFE.

Οι ποινικές διώξεις σε Λαυρεντιάδη για τα χρέη

Σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και άλλων έντεκα προσώπων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ύστερα από μήνυση που είχε καταθέσει η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), με καταγγελλόμενη ζημία σε βάρος της επιχείρησης αερίου άνω των 115 εκατ. ευρώ. Δεν είναι η μοναδική εμπλοκή Λαυρεντιάδη με την ELFE. Τον Γενάρη του 2019 ασκήθηκε δίωξη σε βάρος του Λαυρ. Λαυρεντιάδη από τον εισαγγελέα πρωτοδικών Αθήνας Στέφανο Μπαξεβάνη για ηθική αυτουργία σε:

• απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών δημοσίου σε βάρος της Alpha Bank και του ελληνικού δημοσίου

• καταδολίευση δανειστών κατ’ εξακολούθηση σε βάρος της τράπεζας και

• ψευδή υπεύθυνη δήλωση. Η σχετική εισαγγελική έρευνα είχε ξεκινήσει έπειτα από μηνυτήρια αναφορά της Alpha Bank το 2016, σύμφωνα με την οποία η μεταβίβαση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ELFE στη Νέα Καρβάλη προς τις εταιρείες ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και PFIC Ltd συμφερόντων Λαυρεντιάδη ήταν παράνομη και συμπαικτική μεθόδευση. Στην ουσία μεταβιβαζόταν η επιχειρηματική δραστηριότητα της ELFE σε δύο άλλες εταιρείες δικών του συμφερόντων, με αποτέλεσμα να μην εξοφλούνται δάνεια εκατομμυρίων που είχαν ληφθεί από την Alpha Bank.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter