Νόμος Κατσέλη: «Καμπανάκι» της Ένωσης Αμίσθων Αυταπασχολούμενων Δικηγόρων για την πλατφόρμα και τις ασφυκτικές προθεσμίες

Νόμος Κατσέλη: «Καμπανάκι» της Ένωσης Αμίσθων Αυταπασχολούμενων Δικηγόρων για την πλατφόρμα και τις ασφυκτικές προθεσμίες

Σκληρή κριτική ασκεί η Ένωση Άμισθων Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη διαδικασία που έχει επιλεγεί για τον επαναπροσδιορισμό των εκκρεμών υποθέσων του νόμου Κατσέλη, για τα κενά στην πλατφόρμα αλλά και τις ασφυκτικές προθεσμίες.

Όπως αναφέρουν: «οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε απώλεια περιουσιών και στην καταπάτηση των δικονομικών και συνταγματικών δικαιωμάτων του πολίτη, ο οποίος ταυτόχρονα υποβάλλεται σε επιπλέον έξοδα κατά τη διάρκεια πλήρους αναστολής οποιασδήποτε οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, ακυρώνουν το απόλυτο δικαίωμά του στην παροχή δικαστικής προστασίας και εκθέτουν τους Δικηγόρους απέναντι στον πολίτη, αφού χωρίς καμία δική τους υπαιτιότητα και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους, δεν θα καταστεί δυνατό να πράξουν το καθήκον τους, δηλαδή την προάσπιση των συμφερόντων των εντολέων τους».

«Το προχθεσινό σεμινάριο – φιάσκο προς τους δικηγόρους, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ήταν ενδεικτικό του πλήθους των σοβαρών κενών που υφίστανται, αλλά και της άγνοιας που επικρατεί σε όσους δημιούργησαν την πλατφόρμα ως προς βασικές νομικές και, ιδίως, δικονομικές έννοιες, όπως λ.χ της επανάληψης της δίκης ή της προσεπικλησης παραλειφθεντων πιστωτών», τονίζουν.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους:

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και δικαιολογημένες αντιδράσεις του Δικηγορικού Σώματος και κυρίως, των Αμίσθων Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων, λόγω των αντισυνταγματικοτήτων και της σωρείας δικονομικών παραβάσεων και χωρίς να ληφθεί υπόψη καμία από τις προτάσεις που οι Δικηγόροι έθεσαν υπόψη των αρμοδίων κατά την διάρκεια της διαβούλευσης-επεξεργασίας του σχετικού νομοσχεδίου, η διάταξη του άρθρου 1 ν. 4745/2020 (ΦΕΚ Α 214/06-11-2020) για την επιτάχυνση της διαδικασίας των εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010, ετέθη σε ισχύ από την 06-11-2020 και η περιγραφομένη σε αυτήν διαδικασία μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας ξεκίνησε την 01-12-2020, εν μέσω πανδημίας, απαγόρευσης κυκλοφορίας και υπολειτουργίας των Δικαστηρίων και των Δημοσίων Υπηρεσιών.

Πλήθος σοβαρών παραγόντων καθιστούν επιτακτική την παράταση των προβλεπόμενων προθεσμιών:

1. Η προχειρότητα με την οποία έχει «στηθεί» η ηλεκτρονική πλατφόρμα, η πολυπλοκότητά της και η σωρεία αστοχιών και παραλείψεων του συστήματος, οι οποίες καταδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας την παντελή έλλειψη επαφής των εμπνευστών της με την νομική πραγματικότητα, καθιστούν ανέφικτη την έγκυρη, έγκαιρη και επιτυχημένη ολοκλήρωση της διαδικασίας απο τον εντολοδόχο Δικηγόρο.

2. Η έλλειψη ανταπόκρισης στις επίμονες και επανειλημμένες εκκλήσεις των Δικηγόρων να μας δοθούν επαρκείς οδηγίες και διευκρινίσεις για τον τρόπο χρήσης και την αντιμετώπιση των ελλείψεων που παρουσιάζει η πλατφόρμα, καλούμενοι για μία ακόμα φορά να ανταποκριθούμε στο καθήκον μας, βαδίζοντας στην κυριολεξία «στα τυφλά».

3. Οι εξαιρετικές συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας και εμποδίζουν την ακώλυτη πρόσβαση του Δικηγόρου στις αρμόδιες Υπηρεσίες, Δικαστήρια αλλά ακόμα και στον ίδιο τον εντολέα του.

4. Η άδικη και άνευ προηγουμένου επιφόρτιση του εντολέα-πολίτη με δικονομικά βάρη και δαιδαλώδεις διαδικασίες, ο οποίος υποχρεώνεται να προσκομίσει στοιχεία και έγγραφα, για τα οποία, προκειμένου να περιέλθουν στην κατοχή του, θα πρέπει να συναλλαγεί με το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο εκμεταλλευόμενο την πανδημία τελεί υπό αναστολή και βρίσκεται στα πρόθυρα διάλυσης, την ίδια στιγμή που ο αντίδικος πιστωτής, ενώ απολαμβάνει το «προνόμιο» της ακώλυτης πρόσβασης σε όλα τα απαιτούμενα στοιχεία και έγγραφα, είναι απαλλαγμένος από οποιαδήποτε σχετική υποχρέωση και ουδέν υποχρεούται να ενεργήσει.

5. Η «απειλή» ως δαμόκλειος σπάθη της ποινής απαραδέκτου σε περίπτωση «αποτυχίας» της ορθής εκτέλεσης και διεκπεραίωσης της ηλεκτρονικής διαδικασίας, υπό τις τρέχουσες εξαιρετικές συνθήκες.

6. Η σίγουρη σε πολλές περιπτώσεις απώλεια δικαιωμάτων που μπορεί να επέλθει συνεπεία των ασφυκτικών προθεσμιών αλλά και της παρούσας καταστασης θα δημιουργήσει μετα βεβαιότητας κύμα προσφυγών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με αποτέλεσμα την τρώση του κύρους της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Όλα τα παραπάνω οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε απώλεια περιουσιών και στην καταπάτηση των δικονομικών και συνταγματικών δικαιωμάτων του πολίτη, ο οποίος ταυτόχρονα υποβάλλεται σε επιπλέον έξοδα κατά τη διάρκεια πλήρους αναστολής οποιασδήποτε οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, ακυρώνουν το απόλυτο δικαίωμά του στην παροχή δικαστικής προστασίας και εκθέτουν τους Δικηγόρους απέναντι στον πολίτη, αφού χωρίς καμία δική τους υπαιτιότητα και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους, δεν θα καταστεί δυνατό να πράξουν το καθήκον τους, δηλαδή την προάσπιση των συμφερόντων των εντολέων τους.

Το προχθεσινό σεμινάριο – φιάσκο προς τους δικηγόρους, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ήταν ενδεικτικό του πλήθους των σοβαρών κενών που υφίστανται, αλλά και της άγνοιας που επικρατεί σε όσους δημιούργησαν την πλατφόρμα ως προς βασικές νομικές και, ιδίως, δικονομικές έννοιες, όπως λ.χ της επανάληψης της δίκης ή της προσεπικλησης παραλειφθεντων πιστωτών.

Συνεπεία των ανωτέρω η παράταση των προβλεπομένων στη διάταξη του άρθρου 1 ν. 4745/2020 προθεσμιών είναι μονόδρομος, σε αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές τόσο για την κοινωνία, όσο και για την Δικαιοσύνη και η προσφυγή στο ΕΔΔΑ η μοναδική ελπίδα.

Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2020

Για την Ένωση Αμίσθων Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων Ελλάδας (ΑΔΕ)

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Α. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Μ. ΠΙΤΣΑΚΗ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter