Νομοσχέδιο εξυπηρέτησης συμφερόντων για τις λαϊκές αγορές από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Νομοσχέδιο εξυπηρέτησης συμφερόντων για τις λαϊκές αγορές από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Για «σχέδιο νόμου που εξυπηρετεί συντεχνιακά συμφέροντα» και«ψηφοθηρική πολιτική» κάνουν λόγο οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Αττικής, επικρίνοντας σφόδρα το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη που προβλέπει την επανασύσταση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών.

Μεταξύ άλλων σε επιστολή τους οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Λαϊκών Αγορών παραπέμπουν στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και αναφέρουν πως «το νομοσχέδιο είναι προφανές ότι μόνο ψηφοθηρική πολιτική εξυπηρετεί».

«Πώς αλλιώς θα μπορούσε να ερμηνευτεί η δημιουργία μίας ακόμα δημόσιας υπηρεσίας, η οποία θα χρειαστεί οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους για τη λειτουργία των νέων οργανικών μονάδων για τις προμήθειες, τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, τη μισθοδοσία που τώρα διεκπεραιώνονται από τις αντίστοιχες Διευθύνσεις της  Περιφέρειας» διερωτώνται στην εν λόγω επιστολή οι υπάλληλοι και σημειώνουν πως «με τη σύσταση ΔΣ στο οποίο των 1/3 των μελών του θα είναι εκπρόσωποι των Σωματείων των πωλητών των λαϊκών αγορών […]ο ελεγκτής θα διοικείται από τον ελεγχόμενο».

Ακολουθεί η επιστολή των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Αττικής:

Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για την πρόθεση της Κυβέρνησης να επανασυστήσει ένα ΝΠΔΔ για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών.  Τα παθήματα δε γίνονται μαθήματα. Ξαναγυρνάμε στο προβληματικό παρελθόν μας. Στην επανασύσταση του ΝΠΔΔ για τις λαϊκές αγορές (άρθρα 38-50 του σ/ν Δημοτική Αστυνομία, Φορείς Λαϊκών Αγορών, απλούστευση διαδικασιών μεταξύ Ο.Τ.Α. και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ρυθμίσεις εξομάλυνσης της εκλογικής διαδικασίας κατοίκων εξωτερικού και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών). Του ΝΠΔΔ που το 2014, την περίοδο της θητείας του νυν πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ως Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ήταν που καταργήθηκε το ΝΠΔΔ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΑΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ, στο πλαίσιο εξορθολογισμού του Κράτους, με στόχο την αναδιοργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών και τη λειτουργία τους με οικονομικότερο και αποδοτικότερο τρόπο.

Το σ/ν έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Εάν διαβάσετε τα σχόλια στην αιτιολογική έκθεση αλλά και την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι προφανές ότι μόνο ψηφοθηρική πολιτική εξυπηρετεί.

Γιατί πώς αλλιώς θα μπορούσε να ερμηνευτεί η δημιουργία μίας ακόμα δημόσιας υπηρεσίας, η οποία θα χρειαστεί οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους για τη λειτουργία των νέων οργανικών μονάδων για τις προμήθειες, τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, τη μισθοδοσία που τώρα διεκπεραιώνονται από τις αντίστοιχες Διευθύνσεις της  Περιφέρειας;

Ή η σύσταση ΔΣ –φυσικά αμειβόμενου– για τη διοίκηση του ΝΠΔΔ, στο οποίο των 1/3 των μελών του θα είναι εκπρόσωποι των Σωματείων των πωλητών των λαϊκών αγορών;

Δηλαδή, ενώπιον του ΔΣ οι υπάλληλοι θα εισηγούνται  πρόστιμα και παραβάσεις των μελών τους. Ο ελεγκτής θα διοικείται από τον ελεγχόμενο. Και αυτό ονομάζεται ενίσχυση της συνεργασίας.

Αντί να περιορίσουμε τη φυσική επαφή διοίκησης και διοικούμενου, δαπανώντας πόρους για τη δημιουργία σύγχρονων  ηλεκτρονικών υποδομών για την καταπολέμηση των φαινομένων  διαφθοράς και κακοδιοίκησης και μάλιστα για μία υπηρεσία που υπήρξε πρώτο θέμα στα κανάλια το 2019 για το μεγάλο κύκλωμα της μαφίας των λαϊκών αγορών,  ΚΑΤΆ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ  ΝΠΔΔ, επιβραβεύουμε αυτό το μοντέλο; Μετανιώνουμε επειδή άρχισε επιτέλους κάτι να γίνεται στο Δημόσιο; Οι πολιτικές αποφάσεις το 2014 αναφορικά με την κατάργηση πολλών δημοσίων οργανισμών έχουν μείνει στην Ιστορία. Και αντί να δρέψουμε τώρα τους καρπούς των πιο δύσκολων αποφάσεων που έλαβε τότε η Κυβέρνηση για τις ζωές των δημοσίων υπαλλήλων, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, γυρνάμε στα ίδια και χειρότερα εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές εξυπηρετεί μόνο συντεχνιακά συμφέροντα  και μόνο ως θύλακας πελατειακών σχέσεων μπορεί να εκληφθεί και  εξ αυτού του λόγου και διαφθοράς.

Ευελπιστούμε ότι θα δώσετε τη δέουσα προσοχή και δημοσιότητα στο θέμα, καθώς οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι τη Δευτέρα 12/12 θα ψηφιστεί από τη Βουλή.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία ή διευκρίνιση.

Διαβάστε επίσης:

Η κυβέρνηση διώχνει με νόμο τους παραγωγούς από τις λαϊκές αγορές

Ανοιχτές οι λαϊκές αγορές και την Καθαρά Δευτέρα – Ανοικτή η Αγορά του Καταναλωτή στον Ρέντη

Πέρασε με τις ψήφους της ΝΔ το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter