Νομοσχέδιο για την ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου της Αθήνας και των προσφυγικών της Αλεξάνδρας

Νομοσχέδιο για την ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου της Αθήνας και των προσφυγικών της Αλεξάνδρας

Ανώνυμη Εταιρεία για την Ανάπλαση της Αθήνας -με έμφαση το εμπορικό τρίγωνο και τα προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας- συστήνεται με νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, που κατατέθηκε στη Βουλή, και υπογράφουν οι υπουργοί Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης, Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, Υγείας Αν. Ξανθός, Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, Πολιτισμού & Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γ. Σταθάκης, Υποδομών & Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης και οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης και Οικονομίας & Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτσης.

Το νομοσχέδιο έχει την επωνυμία «Ανάπλαση Αθήνας Ανώνυμη Ετσιρεία» και έδρα της είναι η Αθήνα. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση με την σύστασης της Εταιρείας επιδιώκεται η κατά προτεραιότητα συντονισμένη και ταχύρρυθμη υλοποίηση αναπλάσεων στην πόλη των Αθηνών, ιδίως στο κέντρο της πόλης των Αθηνών, με έμφαση στις περιοχές του Εμπορικού Τριγώνου και των Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, η κοινωνική συνοχή και η οικονομική ανάπτυξη των υπό ανάπλαση περιοχών.

Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η διάρκεια της εταιρείας είναι τριαντακονταετής με δυνατότητα παράτασης. Είναι εταιρεία που λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και διέπεται από τις προτεινόμενες διατάξεις και τις ισχύουσες περί ΔΕΚΟ. Το μετοχικό της κεφάλαιο ορίζεται στις 50.000 ευρώ και αναλαμβάνεται εξολοκλήρου απο το Ελληνικό Δημόσιο.

Αντιδρά ο Δήμος Αθηναίων

Κίνητρα «προδήλως μικροπολιτικά» που ακυρώνουν «de facto τη δημοτική αρχή της πρωτεύουσας της χώρας» καταλογίζει ο δήμος Αθηναίων στη σύσταση κρατικής Ανώνυμης Εταιρίας που θα αναλάβει τις αναπλάσεις σε περιοχές του. Σε ανακοίνωσή του, ο δήμος Αθηναίων εκφράζει την αντίθεση του, στο νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα και με το οποίο υποβαθμίζεται, όπως αναφέρει, «σε ρόλο απλού μέλους ενός οκταμελούς διοικητικού συμβουλίου».

Επίσης, υπενθυμίζει πως «τις αρχικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, ότι ο δήμος Αθηναίων θα διαδραμάτιζε κεντρικό, ακόμη και συντονιστικό, ρόλο στο εγχείρημα». Αντ΄αυτού σημειώνει ότι « η κυβέρνηση συνεχίζει, και μάλιστα με τον πιο ακραίο και απροκάλυπτο τρόπο, την πάγια πολιτική των προκατόχων της, να κρατούν τον πρώτο Δήμο της χώρας καθηλωμένο σε ρόλο απλού παρατηρητή σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τα του οίκου του».

Ακόμη προειδοποιεί ότι «θα διαψευστούν στην πράξη όσοι νομίζουν ότι θα υπάρξει σχέδιο ανάπλασης της Αθήνας, χωρίς την Αθήνα. Θα είναι όμως αργά, καθώς άλλη μια ευκαιρία για την πρωτεύουσα θα έχει χαθεί. Εκτός εάν η κυβερνητική εξαγγελία, για το καλό της πόλης, παραμείνει εξαγγελία». Τέλος υπενθυμίζει ότι «ο δήμος Αθηναίων ήδη υλοποιεί συγκεκριμένο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Για πρώτη φορά η Αθήνα στη σύγχρονη ιστορία της, διαθέτει ένα σχολαστικά επεξεργασμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα, με εξασφαλισμένους ευρωπαϊκούς και εγχώριους οικονομικούς πόρους της τάξεως των περίπου 200 εκ. ευρώ».

Η ανακοίνωση Αλέκου Φλαμπουράρη

“H σύσταση της «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε.» είναι κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, με την σύμφωνη μάλιστα γνώμη του Δημάρχου Αθηναίων και της Περιφερειάρχου Αττικής και όχι ζήτημα μεμονωμένων υπουργείων”, σημειώνεται σε ανακοίνωση του Αλέκου Φλαμπουράρη και υπογραμμίζεται ότι “κάθε άλλη ανάγνωση, όπως επιχειρήθηκε από μερίδα του Τύπου, είναι, αν όχι κακόπιστη, τουλάχιστον ανακριβής και αβάσιμη”.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Επικρατείας με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου περί “Σύστασης Φορέα Αναπλάσεως της Πόλης των Αθηνών”, αναφέρεται ειδικότερα ότι “η «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε.» διεκδικεί να λειτουργήσει ως επιτελικό – συντονιστικό κέντρο, ως o τόπος, δηλαδή, που θα συγκεντρωθούν και θα συνδεθούν οργανικά οι αναγκαίοι παράγοντες, φορείς και υπηρεσίες, προκειμένου να συντεθεί ένα ολιστικό σχέδιο για την αναβάθμιση της Αθήνας, στο οποίο θα ενταχθούν και θα απορροφηθούν οι επιμέρους σχεδιασμοί και οι ήδη εξελισσόμενες δράσεις στη βάση μιας κοινής οπτικής, μιας ενιαίας αισθητικής αλλά και της μεγαλύτερης δυνατής λειτουργικότητας, προς εξυπηρέτηση των πολλαπλών αναγκών της πόλης σε όλα τα πεδία”. Τονίζεται ότι “από την ποιότητα ζωής της πόλης, την περαιτέρω τουριστική της ανάπτυξη και την οικονομική της ανάπτυξη έως τα θέματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει”.

“Δεν είναι μυστικό”, αναφέρει ο κ. Φλαμπουράρης “ότι επί σαράντα και πλέον χρόνια, πολλοί σχεδιασμοί, ακόμη και κάποιοι υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας, ναυάγησαν στις συμπληγάδες της γραφειοκρατίας, της επικάλυψης αρμοδιοτήτων και των μικροπολιτικών ανταγωνισμών. Αυτή την φορά πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί”.

Ο υπουργός Επικρατείας εξηγεί ότι “η «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε.» είναι, λοιπόν, ένα επιχειρησιακό κέντρο, μία «task force» ειδικής αποστολής, στο οποίο μετέχουν θεσμικά και ισότιμα η κυβέρνηση δια Υπουργών της Επιτροπής Μεγάλων Έργων, ο Δήμος Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής. Είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος να συγχρωτιστούν άμεσα – και συνεπώς αποτελεσματικά – οι απόψεις, οι αρμοδιότητες και οι δράσεις”. “Παραλλήλως”, τονίζει, “είναι και ο πιο πρόσφορος τρόπος να δοθεί προτεραιότητα και ένταση στον στόχο και μοναδικός δρόμος για την ταχύρρυθμη υλοποίησή του”.

Σημειώνει ότι “ο νέος φορέας δεν διεκδικεί να υποκαταστήσει λειτουργίες και αρμοδιότητες ούτε των υπουργείων ούτε των ΟΤΑ. Διεκδικεί να τις συνθέσει, να τις συντονίσει και να τις θέσει σε άμεση κίνηση” και πως “εδώ βρίσκεται και η απάντηση στον καθορισμό της εποπτείας της: εποπτεύεται από τον Υπουργό προεδρεύοντα την διυπουργική των Μεγάλων ΄Εργων Υποδομής και από τον Υπουργό του υπουργείου που διαθέτει τις πλέον στελεχωμένες και έμπειρες τεχνικές υπηρεσίες που απαιτούνται”.

“Με άλλα λόγια”, υπογραμμίζει, “η σύσταση της «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε.» είναι κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, με την σύμφωνη μάλιστα γνώμη του Δημάρχου Αθηναίων και της Περιφερειάρχου Αττικής και όχι ζήτημα μεμονωμένων υπουργείων. Κάθε άλλη ανάγνωση, όπως επιχειρήθηκε από μερίδα του τύπου, είναι, αν όχι κακόπιστη, τουλάχιστον ανακριβής και αβάσιμη”.

Σχετικά με επιμέρους ζητήματα, διευκρινίζονται στην ανακοίνωση τα εξής:

“- Κατόπιν των διαγωνισμών ιδεών για τα επιμέρους αναγκαία έργα, που θα έχουν αποφασιστεί από το νέο φορέα, η υλοποίησή τους θα υλοποιείται μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τους αρμοδίους (Ο.Τ.Α., Υπουργεία, κοινωνικοί ιδιωτικοί φορείς κλπ.)

– Το υφιστάμενο ιδιοκτησιακό και διαχειριστικό καθεστώς των ακινήτων κάθε είδους δεν θίγεται.

– Οι υφιστάμενες αρμοδιότητες επιμέρους σχεδιασμών και αδειοδοτήσεων δεν θίγονται.

– Στη βάση του επιτελικού του ρόλου ο νέος φορέας δεν θα συγκροτήσει πολυπρόσωπες υπηρεσίες, ούτε θα προσλάβει προσωπικό (πολύ περισσότερο «ημετέρους»). Το αναγκαίο ελάχιστο προσωπικό θα προκύψει από την διαδικασία της κινητικότητας υπαλλήλων του Δημοσίου.

– Εξελισσόμενα επιμέρους έργα δεν ανακόπτονται, εκτός εάν αποφασιστεί η αναθεώρησή τους.

– Θα ήταν καλό, αλλά δεν έχει αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 50 εκατομμυρίων όπως εσφαλμένα λέγεται, αλλά 50 χιλιάδων ευρώ.”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter