Νομοσχέδιο που απαγορεύει την επίδειξη παλαιστινιακής σημαίας πέρασε στο Ισραήλ

Νομοσχέδιο που απαγορεύει την επίδειξη παλαιστινιακής σημαίας πέρασε στο Ισραήλ

Το κοινοβούλιο του Ισραήλ ψήφισε υπέρ ενός αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου το οποίο θα μπορούσε να δει την επίδειξη «εχθρικών σημαιών» συμπεριλαμβανομένης της παλαιστινιακής, να απαγορεύεται σε κρατικά χρηματοδοτούμενα ιδρύματα.

Η Κνεσέτ, το νομοθετικό σώμα του Ισραήλ, ενέκρινε τη νομοθεσία στην προκαταρκτική της ανάγνωση, με 63 ψήφους υπέρ και 16 κατά. Απαιτούνται άλλες τρεις ψήφοι για να γίνει νόμος.

Σάλος για τις σημαίες κορυφώθηκε την Τετάρτη με μια γιγαντιαία πινακίδα που έδειχνε μια παλαιστινιακή σημαία , η οποία τοποθετήθηκε από μια ισραηλινή ομάδα πίεσης να απομακρύνεται από έναν ουρανοξύστη λίγο έξω από το Τελ Αβίβ, ενώ μια ισραηλινή υψώθηκε για να την αντικαταστήσει.

Οι εξελίξεις ακολουθούν τις πρόσφατες ενέργειες των ισραηλινών δυνάμεων κατά των επιδείξεων της παλαιστινιακής σημαίας, με στρατιώτες να φρουρούν ακόμη και Εβραίους εποίκους καταρρίπτοντάς τους  σε μια πόλη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ισραηλινοί αναλυτές προβλέπουν ότι περαιτέρω αναγνώσεις του νομοσχεδίου θα καθυστερήσουν τώρα από τον ισραηλινό κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος περιλαμβάνει κόμματα από όλο το πολιτικό φάσμα.

Στο Ισραήλ ο διάλογος σχετικά με τη νομιμότητα της παλαιστινιακής σημαίας άνοιξε με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Νάκμπα.

Η ημερομηνία, η οποία λήγει στις 15 Μαΐου κάθε έτους, τιμά τον μαζικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων στον πόλεμο που ακολούθησε την ίδρυση του Ισραήλ το 1948.

Η αριστερή ισραηλινή ΜΚΟ Mehazkim πλήρωσε για να τοποθετήσει τεράστιες παλαιστινιακές και ισραηλινές σημαίες στο πλάι του κτιρίου του Χρηματιστηρίου Διαμαντιών του Ισραήλ ως απάντηση στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία.

Πηγή: bbc.com

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter