Νομοθετώντας για «φίλους» και «γνωστούς»

Νομοθετώντας για «φίλους» και «γνωστούς»

Με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου εξυπηρετούν «ημετέρους» παρακάμπτοντας το κοινοβούλιο, αλλά «ξεχνούν» να νομοθετήσουν όσα απαιτούνται για στήριξη του ΕΣΥ

Σκανδαλώδη ροπή προς τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ), με τις οποίες αποφεύγεται η συζήτηση στο κοινοβούλιο για μείζονα ζητήματα, επιδεικνύει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κυρίως κατά το πρώτο διάστημα της πανδημίας, αλλά ακόμη και σήμερα, το κυβερνητικό επιτελείο με πρόσχημα τον κορονοϊό έχει φέρει και περάσει από τη Βουλή δεκάδες αχρείαστες ή σκανδαλωδώς εξυπηρετικές για ορισμένους –όπως οι τραπεζίτες– ΠΝΠ, παρακάμπτοντας και υποβαθμίζοντας την εθνική αντιπροσωπεία. Πολλές μάλιστα από τις ΠΝΠ της περασμένης άνοιξης αξιοποιούνται ακόμη και σήμερα ώστε να μοιράζεται χρήμα σε φίλια μέσα ενημέρωσης, σε εταιρείες που συστάθηκαν πρόσφατα –μέσω απευθείας αναθέσεων– ή ακόμη και να λαμβάνονται αυταρχικές και παράλογες αποφάσεις για τους πολίτες, όπως η πρόσφατη απαγόρευση συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια.

Επικαλούμενη την κρίση του κορονοϊού η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να ματαιώσει έως και την εξαγγελθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2020, ενώ άναψε το πράσινο φως στην αστυνομία ώστε να μπορεί για λόγους δημόσιας υγείας να απαγορεύει τις συναθροίσεις, όπως έπραξε τις ημέρες που προηγήθηκαν με την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Αντιθέτως και ενώ οι έκτακτες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας απαιτούσαν εξαρχής ταχείες κινήσεις –και νομοθετικές– κυρίως στην κατεύθυνση ενίσχυσης του ΕΣΥ η κυβέρνηση εγκλωβισμένη σε νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες τις απέφυγε.

Αντί για προσλήψεις στο ΕΣΥ, λεφτά στους ιδιώτες

Ενδεικτικό της στάσης αυτής, όπως περιγράφει στο Documento ο Γιάννης Γαλανόπουλος, μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), είναι ότι «με ΠΝΠ θα μπορούσε η κυβέρνηση να έχει κάνει προσλήψεις ειδικευμένων γιατρών και αν μη τι άλλο να έχει μονιμοποιήσει τους περίπου 2.500 γιατρούς οι οποίοι έκαναν αίτηση για 940 θέσεις μόνιμου προσωπικού».

«Αυτό το νόημα έχει άλλωστε η ΠΝΠ, σε μια έκτακτη συνθήκη να κινηθούν ταχύτερα οι διαδικασίες. Με ΠΝΠ θα μπορούσε εξαρχής από τον Φεβρουάριο και από τη στιγμή που είμαστε σε πανδημία να τους έχει προσλάβει όλους. Είναι κοροϊδία να λένε ότι δεν βρίσκουν γιατρούς» τονίζει ο κ. Γαλανόπουλος.

Ισως η πλέον εξοργιστική ΠΝΠ που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας να αφορούσε την αποζημίωση των ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών με διπλάσιο ποσό από αυτό που ίσχυε. Στις 13 Μαρτίου εκδόθηκε ΠΝΠ στην οποία συμπεριλαμβάνεται διάταξη η οποία αναφέρει πως «σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι κλίνες στις δημόσιες δομές για τη μεταφορά των ασθενών δύναται να διατίθενται κλίνες νοσηλείας και κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια-κλινικές». Δεν επρόκειτο όμως για επίταξη και συνεισφορά των ιδιωτικών κλινικών στην αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά για δώρο. Κι αυτό γιατί η τιμή της ημερήσιας αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ προς τους κλινικάρχες ορίστηκε μέσω της επίμαχης ΠΝΠ από τα 800 στα 1.600 ευρώ.

Ασυλία και για τους τραπεζίτες

Από τις πλέον σκανδαλώδεις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ήταν εκείνη με την οποία αμνήστευσε τα τραπεζικά στελέχη. Συγκεκριμένα, θεσμοθετήθηκε με τροπολογία –κατά παράβαση της αρχής της ισότητας και της ισονομίας– η δίωξη των τραπεζικών στελεχών για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος της τράπεζας μόνο κατ’ έγκληση. Ετσι η κυβέρνηση πρόσφερε ασυλία στα τραπεζικά στελέχη από κάθε ποινική ευθύνη, ενώ με ΠΝΠ εν μέσω του πρώτου lockdown φρόντισε να τα εξαιρέσει και από την αναστολή της προθεσμίας κατάθεσης της έγκλησης που παρείχε για άλλα αδικήματα λόγω του γεγονότος ότι τα δικαστήρια δεν λειτουργούσαν. Το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο. Οι διοικήσεις των τραπεζών προφανώς και δεν υπέβαλαν τις εγκλήσεις.

Με ΠΝΠ και η περίφημη λίστα Πέτσα

Η έκδοση ΠΝΠ οδήγησε και στην περιβόητη λίστα Πέτσα. Με ΠΝΠ προβλέφθηκε συγκεκριμένα πως μέχρι και την 31η Μαΐου του 2020 «είναι δυνατή η ανάθεση υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών» σχετικά με τους κινδύνους της πανδημίας. Λίγο καιρό μετά, σε νέα ΠΝΠ, η επικοινωνιακή καμπάνια «Μένουμε σπίτι» παρατάθηκε έως τις 21 Σεπτεμβρίου του 2020. Οι συγκεκριμένες διατάξεις οδήγησαν στην κατανομή συνολικά 20 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ της χώρας. Και σαν να μην έφτανε το γεγονός ότι εν μέσω πανδημίας –και χωρίς να θωρακίζεται επαρκώς το ΕΣΥ– δόθηκε πακτωλός χρημάτων για επικοινωνιακή καμπάνια, η δημοσιοποίηση της λίστας Πέτσα προκάλεσε οργή. Κι αυτό γιατί σε αυτήν συμπεριλαμβάνονταν πλήθος «ανύπαρκτων» ΜΜΕ, ενώ άλλα έλαβαν ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μολονότι κάτι τέτοιο δεν δικαιολογούταν από την κυκλοφορία των φύλλων, την επισκεψιμότητα, την ακροαματικότητα ή την τηλεθέασή τους. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προκειμένου να δικαιολογήσει την παράνομη απουσία του Documento από τη συγκεκριμένη επικοινωνιακή καμπάνια, είχε κατηγορήσει με φαιδρό τρόπο την εφημερίδα ότι δεν τηρεί «τις αρχές της ηθικής και δεοντολογίας» και ότι «αναπαράγει ψευδείς ειδήσεις».

Το σκάνδαλο «Σκόιλ ελικίκου»

Στην ίδια ΠΝΠ της 14ης Μαρτίου του 2020 οφείλεται και το σκάνδαλο «Σκόιλ ελικίκου». Στην επίμαχη ΠΝΠ συμπεριλήφθηκε διάταξη που προέβλεπε πως προγράμματα ανέργων ή εργαζομένων που περιλαμβάνουν «την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης, κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων, μπορούν να υλοποιούνται εξ ολοκλήρου εξ αποστάσεως (τηλεκατάρτιση)». Ετσι, επιλέχθηκαν επτά πλατφόρμες που λειτούργησαν ως μεσάζοντες για το μοίρασμα μέσω ΚΕΚ 193 εκατ. ευρώ που προορίζονταν για τη στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών.

Παράλληλα, μέσα σε μια ημέρα –άγνωστο πώς– εγκρίθηκαν 100 χιλιάδες σελίδες εκπαιδευτικού υλικού, γεγονός που οδήγησε στη δημοσιοποίησή τους από τους τηλεκαταρτιζόμενους, αφού είχαν πληθώρα τραγικών λαθών, όπως το περίφημο «σκόιλ ελικίκου». Σαν να μην έφτανε η προχειρότητα της όλης διαδικασίας, σύντομα αποκαλύφθηκε ότι οι εταιρείες που διαχειρίζονταν τις επτά πλατφόρμες παρέπεμπαν σε συγκοινωνούντα δοχεία, ενώ οι ιδιοκτήτες κάποιων εξ αυτών έχουν εξαιρετικές σχέσεις με τη Νέα Δημοκρατία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η οικογένεια της συμβούλου του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, Ευγενία Παπαβασιλείου, που εμφανιζόταν να σχετίζεται με ΚΕΚ και εταιρικά σχήματα που οδηγούσαν στις πλατφόρμες τηλεκατάρτισης. Η υπόθεση πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις που ο Κυρ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να ανακοινώσει πως η χρηματοδότηση των επιστημόνων θα γίνεται απευθείας.

Πάγωσαν οι αιτήσεις ασύλου

Η κυβέρνηση επέλεξε το όπλο των ΠΝΠ κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να εφαρμόσει και την ακροδεξιά πολιτική της στη διαχείριση του προσφυγικού. Στις 3 Μαρτίου του 2020 δημοσιεύτηκε ΠΝΠ που προέβλεπε την αναστολή υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου. Η συγκεκριμένη ΠΝΠ όμως ήταν παράνομη. Οπως τόνισε σε ανακοίνωσή της και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: «Ούτε η σύμβαση του 1951 που σχετίζεται με το καθεστώς των προσφύγων ούτε η νομοθεσία της ΕΕ για τους πρόσφυγες προσφέρουν τη νομική βάση για την αναστολή υποδοχής αιτήσεων ασύλου».

Δώρο στους φίλιους καναλάρχες

Στους ευνοουμένους των ΠΝΠ κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν θα μπορούσαν να μη συμπεριλαμβάνονται οι καναλάρχες. Στις 30 Μαρτίου του 2020 δημοσιεύτηκε ΠΝΠ με τίτλο «Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις». Μια από τις επίμαχες δήθεν «κατεπείγουσες διατάξεις» αφορούσε και την απαλλαγή των τηλεοπτικών καναλιών από την υποχρέωση καταβολής της δόσης του 2020 για την απόκτηση της άδειας εθνικής εμβέλειας. Δεδομένου ότι το ποσό για την κατοχή τηλεοπτικής άδειας είχε οριστεί στα 35 εκατ. ευρώ, το οποίο πρέπει να καταβληθεί σε δέκα ισόποσες δόσεις, το δώρο για καθέναν από τους έξι τηλεοπτικούς σταθμούς που έχουν λάβει άδεια εθνικής εμβέλειας ανέρχεται σε 3,5 εκατ. ευρώ.

Μοναδική ευνοημένη η Fraport

Η κυβέρνηση εμφανίστηκε γενναιόδωρη μέσω έκδοσης ΠΝΠ και προς τη Fraport, την εταιρεία η οποία διαχειρίζεται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, εξασφαλίζοντάς της την εξάμηνη παράταση των οφειλών της προς το ΤΑΙΠΕΔ. Μια ιδιαιτέρως προνομιακή μεταχείριση, αφού η συγκεκριμένη διάταξη αφορούσε μόνο τη συγκεκριμένη εταιρεία και όχι τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών που είχε διατυπώσει ανάλογο αίτημα.

Γιάννης Γαλανόπουλος

Μέλος, της εκτελεστικής γραμματείας της ΟΕΝΓΕ

«Με ΠΝΠ θα μπορούσε η κυβέρνηση να έχει κάνει προσλήψεις ειδικευμένων γιατρών και αν μη τι άλλο να έχει μονιμοποιήσει τους περίπου 2.500 γιατρούς οι οποίοι έκαναν αίτηση για 940 θέσεις μόνιμου προσωπικού. Αυτό το νόημα έχει άλλωστε η ΠΝΠ. Σε μια έκτακτη συνθήκη να κινηθούν ταχύτερα οι διαδικασίες»

Οι συναθροίσεις και ο «Μεγάλος περίπατος»

Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα οι ΠΝΠ αφορούν περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, κατά τη δεκαετή κρίση ο αριθμός τους αυξήθηκε ραγδαία. Το πολιτικό σύστημα, άλλοτε για λόγους πραγματικής ανάγκης και άλλοτε εκμεταλλευόμενο απλώς τη δύσκολη συνθήκη στην οποία βρισκόταν η χώρα, παρέκαμπτε συχνά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Κάτι που πράττει πλέον σε υπερθετικό βαθμό, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Με αυτό τον τρόπο νομοθέτησε ακόμη και τον περιορισμό της κυκλοφορίας στο κέντρο της Αθήνας για τη δημιουργία του «Μεγάλου περιπάτου». Χαρακτηριστικό του πώς παρακάμπτει κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία είναι ότι στις αρχές του πρώτου lockdown με ΠΝΠ νομοθέτησε και τη δυνατότητα του αρχηγού της αστυνομίας, έπειτα από γνωμοδότηση των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, να επιβάλλει για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα απαγόρευση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter