«Νονός 2»: Σε επετειακή προβολή το αριστούργημα του Κόπολα

«Νονός 2»: Σε επετειακή προβολή το αριστούργημα του Κόπολα

Σήμερα Σάββατο 20 Απριλίου, στην «Όπερα» της Ακαδημίας προβάλλεται το αριστούργημα «ΝΟΝΟΣ ΙΙ» σε ψηφιακή αποκατάσταση από τον ίδιο τον Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Πρόσφατα βρέθηκα σε μια ειδική εκδήλωση στο Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτο με θέμα το σινεμά του Φράνσις Φορντ Κόπολα και διαπίστωσα πόσο αγαπητός παραμένει ο «Νονός» του «πατριάρχη» του αμερικανικού σινεμά των 70ς, για όλες τις γενιές των σινεφίλ. Ειδικά το τιμημένο με Όσκαρ καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, Β’ ανδρικού ρόλου (Ρόμπερτ Ντε Νίρο), διασκευασμένου σεναρίου, μουσικής και καλλιτεχνικής διεύθυνσης δεύτερο μέρος του μνημειώδους saga, μοιάζει να κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των περισσότερων.

Ο «Νονός 2» κλείνει φέτος τα 50 ζωής και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας προγραμμάτισε την σημερινή προβολή (Σάββατο 20 Απριλίου, 21.30 στην αίθουσα CINOBO ΟΠΕΡΑ 1) της ψηφιακά αποκατεστημένης κόπιας που επιμελήθηκε ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

Το 1972 ο πρώτος «Νονός» παρουσίασε ένα μεγαλειώδες γκανγκστερικό σύμπαν με όρους αλληγορικούς και απόηχους αρχαίας τραγωδίας, που είχε για πυρήνα της ιστορίας του, την πορεία της οικογένειας Κορλεόνε. Φυσικά στο πρώτο μέρος αυτής της ξεχωριστής παραβολής για την ιστορία της ίδιας της Αμερικής, δεσπόζει η μορφή του επιβλητικού πατριάρχη Βίτο Κορλεόνε (Μάρλον Μπράντο) ο οποίος ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το θρόνο του.

Ο δεύτερος «Νονός» καταφέρνει κάτι ακόμη πιο εντυπωσιακό, καθώς παίρνει όλα τα θεματικά και ιδεολογικά γνωρίσματα της πρώτης ταινίας και τα εμπλουτίζει, διηγούμενος πλέον την άνοδο και την πτώση του Μάικλ Κορλεόνε (Αλ Πατσίνο). Ενός ήρωα γεμάτου αντιφάσεις που επιχειρεί να αναμετρηθεί με το ισοπεδωτικό βάρος της πατρικής κληρονομιάς και της εξουσίας, παραμένοντας ηθικός και ακέραιος.

Ταυτόχρονα όμως, με μια θαρραλέα αφηγηματική κίνηση, ο Κόπολα επιστρέφει στο παρελθόν και τις μέρες που ένας νεαρός ακόμη Βίτο Κορλεόνε εγκαταλείπει την ιταλική γενέτειρά του και μεταναστεύει στην Αμερική για να σκαρφαλώσει εκεί τα πρώτα σκαλοπάτια του οργανωμένου εγκλήματος, φέρνοντας σε συγκλονιστική αντιπαράθεση την ένδοξη ιστορία επικράτησης του πατέρα με την άδοξη συντριβή του γιού.

Ο Αλ Πατσίνο σημειώνει εδώ τη σημαντικότερη ερμηνεία της καριέρας του, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο παίρνει επάξια τα ερμηνευτικά σκήπτρα από τον Μάρλον Μπράντο, ενσαρκώνοντας μια νεαρότερη εκδοχή του Βίτο Κορλεόνε, και ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, με δεδομένη τη θριαμβευτική επιτυχία της πρώτης ταινίας, δημιουργεί απερίσπαστος με όρους αυστηρά καλλιτεχνικούς, υπογράφοντας ένα από τα κορυφαία έργα της έβδομης τέχνης.

Διαβάστε επίσης: Νέες ταινίες: Αμερικανικός εμφύλιος από το μέλλον

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter