Νορβηγία: Πολύ μικρές ποσότητες ραδιενεργού ιωδίου κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία

Νορβηγία: Πολύ μικρές ποσότητες ραδιενεργού ιωδίου κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία

Η νορβηγική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας αναλύει μικροσκοπικές ποσότητες ραδιενεργού ιωδίου που εντοπίστηκαν στην ατμόσφαιρα στο βόρειο τμήμα της χώρας κατά τις ημέρες που ακολούθησαν μια φονική έκρηξη στη διάρκεια δοκιμής πυραύλου από την άλλη πλευρά των συνόρων με τη Ρωσία.

Η κρατική πυρηνική υπηρεσία της Ρωσίας, η Rosatom, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι πέντε άνθρωποι που σκοτώθηκαν από την έκρηξη ήταν μέλη του προσωπικού της και ότι στο συμβάν ενεπλάκησαν «πηγές ισοτόπου ενέργειας» χωρίς να δίνει άλλες λεπτομέρειες.

Η αρχή ακτινοβολίας και πυρηνικής ασφάλειας της Νορβηγίας DSA ανέφερε ότι εντόπισε το ραδιενεργό ιώδιο στον σταθμό φιλτραρίσματος του αέρα στο Σβάνχοβντ, στα σύνορα με τη Ρωσία. Ένα ποτάμι χωρίζει τις δύο χώρες.

Τα δείγματα ελήφθησαν από τις 9 έως τις 12 Αυγούστου, ενώ το δυστύχημα στην περιοχή Αρχάνγκελσκ της βόρειας Ρωσίας σημειώθηκε στις 8 Αυγούστου, ανέφερε.

«Προς το παρόν δεν είναι δυνατό να προσδιορίσουμε αν ο τελευταίος εντοπισμός ιωδίου συνδέεται με το δυστύχημα στο Αρχάνγκελσκ την περασμένη εβδομάδα. Η DSA συνεχίζει πιο συχνές δειγματοληψίες και αναλύσεις», ανέφερε η DSA.

Παρόμοιες μετρήσεις ραδιενέργειας δεν είναι ασυνήθιστες στη Νορβηγία, καθώς οι σταθμοί ελέγχου της χώρας εντοπίζουν ραδιενεργό ιώδιο περίπου έξι έως οκτώ φορές τον χρόνο και η πηγή είναι συνήθως άγνωστη.

Η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία της Ρωσίας ανέφερε την Τρίτη πως το επίπεδα ραδιενέργειας στην πόλη Σεβεροντβίνσκ είχαν αυξηθεί μέχρι 16 φορές την περασμένη Πέμπτη, ενώ οι γιατροί που περιέθαλψαν τα θύματα του δυστυχήματος στάλθηκαν στη Μόσχα για ιατρικές εξετάσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter