Nord Stream: Τα στοιχεία δείχνουν τον Βαλέρι Ζαλούζνι ως ενορχηστρωτή της επίθεσης στους αγωγούς

Nord Stream: Τα στοιχεία δείχνουν τον Βαλέρι Ζαλούζνι ως ενορχηστρωτή της επίθεσης στους αγωγούς

Ακόμα και σήμερα παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Η ανατίναξη των αγωγών Nord Stream Ι και Nord Stream II των Σεπτέμβριου του 2022, που έκοψε απότομα μεγάλο μέρος της ροής του φυσικού αερίου από την Ρωσία προς την Ευρώπη, αποτέλεσε μια από τις εξελίξεις με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στο γενικότερο κλίμα δυσπιστίας μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Οι δύο πλευρές αντάλλασσαν κατηγορίες για αρκετό καιρό, όμως μετά από διάφορες έρευνες που άνοιξαν για το περιστατικό σε Γερμανία, Σουηδία και Δανία, τα στοιχεία που συλλέγονταν καταδείκνυαν ότι η ανατίναξη ήταν έργο της ουκρανικής πλευράς. Μετά από περίπου έναν χρόνο οι υποψίες βάρυναν τον διοικητή των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας Ρομάν Τσερβίνσκι και το πλήρωμα του ιστιοπλοϊκού Andromeda που έπλεε με ανορθόδοξη πορεία την 26η Σεπτεμβρίου του 2022. Πλέον όμως τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι το θέμα έφτασε ακόμα ψηλότερα και συγκεκριμένα στον πρώην στρατηγό, επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας και νυν πρέσβη της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Βαλέρι Ζαλούζνι.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το Andromeda, είχε πλήρωμα έξι ατόμων, πέντε άνδρες και μια γυναίκα, που επιβιβάστηκαν σε αυτό από Ρόστοκ της Γερμανίας. Οι επιβαίνοντες έφεραν πλαστά βουλγαρικά και ρουμάνικα διαβατήρια, τα οποία από τις έρευνες προέκυψε ότι αγόρασε από πλαστογράφους του οργανωμένου εγκλήματος έναντι 20.000 έως και 30.000 έκαστο, ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Ουκρανίας, Κιρίλο Μπουντάνοφ, αν όχι αυτοπροσώπως, τότε κάποιος από την υπηρεσία. Σημαντικό στοιχείο επίσης θεωρείται πως οι επιβαίνοντες επέστρεψαν στο Ρόστοκ, αφότου έκαναν την βόλτα τους στην περιοχή όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις (κοντά στο νησάκι Κρίστιανσο), και έδεσαν στο λιμάνι βράδυ, χωρίς να πάρουν πίσω την προκαταβολή που είχαν δώσει για την ενοικίαση και έφτανε τα 3000 ευρώ την βδομάδα. Σε έρευνα που έκανε η αστυνομία στο σκάφος εντοπίστηκαν ίχνη από το εκρηκτικό HMX.

Επιπλέον το Andromeda νοικιάστηκε για λογαριασμό του Ρουστέμ Αμπιμπουλάγιεφ, που είναι Ουκρανός επιχειρηματίας, που δραστηριοποιείται σε μια σειρά από κλάδους, συμπεριλαμβανομένου και ενός χοιροτροφείου. Η ενοικίαση έγινε μέσω της εταιρείας του Feeria Lwowa, που διατηρεί στην Πολωνία. Τον Ρουστέμ προσπάθησε να συναντήσει δημοσιογράφος για να του πάρει συνέντευξη, όμως όπως έγινε γνωστό η συνέντευξη διεκόπη κάπως επεισοδιακά, με την παρέμβαση άγνωστων.

Όλα αυτά σύμφωνα με έρευνα της Washington Post και του Der Spiegel τα είχε οργανώσει ο Ρομάν Τσερβίνσκι, ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πηγές που επικαλούνταν τα δημοσιεύματα στα τέλη του 2023, είχε αναλάβει την επιμελητεία της επιχείρησης. Όμως πλέον το σενάριο Τσερβίνσκι, εμφανίζεται να απομακρύνεται, κυρίως γιατί ο Τσερβίνσκι αποκαλύπτεται ότι ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων είχε μια σειρά από αποτυχίες πριν την επιχείρηση Nord Stream και θα ήταν μάλλον περίεργο να του δώσουν να τρέξει μια τόσο σημαντική επιχείρηση. Επιπλέον ο Τσερβίνσκι θεωρείται και ένας εκ των έμπιστων του πρώην προέδρου Πέτρο Ποροσένκο και έχει τοποθετηθεί δημόσια εναντίον του ίδιου του Ζελένσκι. Κατά τα φαινόμενα το σενάριο Τσερβίνσκι ήταν μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας αποδιοπομπαίος τράγος και στο στόχαστρο των δημοσιογραφικών ερευνών, μπήκε ο Βαλέρι Ζαλούζνι. Ο Ζαλούζνι έχει λάβει στρατιωτική εκπαίδευση στις ΗΠΑ και θεωρείται ότι χαίρει εκτίμησης και έχει επαφές τόσο με τους Αμερικανούς, όσο και με τους Βρετανούς, όπως καταδεικνύεται και από την τοποθέτηση του (σαν συμβιβαστική λύση) από τον Ζελένσκι στην πρεσβεία της Ουκρανίας στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τις έρευνες και συγκεκριμένα σύμφωνα με πηγή από την Ολλανδία, τις εντολές για την τοποθέτηση των εκρηκτικών από τους δύτες στους αγωγούς τις έδωσε ο ίδιος ο Ζαλούζνι, μάλιστα τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι δεν υπήρχε ανάμιξη του ίδιου του Ζελένσκι στην προετοιμασία της επιχείρησης, κάτι που μπορεί και να δικαιολογεί την ψύχρα στις σχέσεις Ζελένσκι- Ζαλούζνι, που οδήγησε τελικά και στην ρήξη μεταξύ των δύο ανδρών.

Διαβάστε επίσης: Η φον ντερ Λάιεν επενδύει στον «πόλεμο» για μια δεύτερη θητεία – Και προσπαθεί να πείσει την Ευρώπη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter