Nordic Monitor: Εντάθηκε η τουρκική κατασκοπεία στην Ελλάδα παρά τη «διπλωματία των σεισμών»

Nordic Monitor: Εντάθηκε η τουρκική κατασκοπεία στην Ελλάδα παρά τη «διπλωματία των σεισμών»

Στην αποκάλυψη ότι η τουρκική υπηρεσία πληροφορίων MIT έχει επεκτείνει τις μυστικές της επιχειρήσεις στην ελληνική επικράτεια, παρότι ώρα που οι διμερείς σχέσεις δείχνουν να «αποψύχονται» μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, που σκότωσαν 50.399 ανθρώπους στη νότια Τουρκία, προχώρησε ο ιστότοπος Nordic Monitor.

Ειδικότερα, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που επικαλείται ο ιστότοπος η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών υπέβαλε έκθεση με ημερομηνία 2 Μαρτίου 2023 για τη δράση της επί του ελληνικού εδάφους, λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες αφότου ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε τις σεισμόπληκτες περιοχές ώστε να εκφράσει την αλληλεγγύη της χώρας του και τη συνεχή υποστήριξη στις προσπάθειες ανακούφισης των πληγέντων.

«Η έκθεση της MIT καθιστά σαφές ότι οι διπλωματικές χειρονομίες και οι αβρότητες σε πολιτικό επίπεδο, δεν μεταφράστηκαν πραγματικά σε περιορισμό της δράσης της MIT. Μάλλον το αντίθετο συνέβη, καθώς η MIT ενέτεινε την κατασκοπεία και την παρακολούθηση της στην Ελλάδα» σημειώνει το Nordic Monitor.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως η MIT λειτουργεί απευθείας υπό τις εντολές του τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εμπιστεύτηκε τη διεύθυνση της υπηρεσίας στον διαχρονικά έμπιστο σαυνεργάτη του Χακάν Φιντάνπου διοικεί τη ΜΙΤ από περισσότερο από μια δεκαετία.

Μια ανασκόπηση της έκθεσης δείχνει ότι κοινοποιήθηκε στη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας (Emniyet), η οποία με τη σειρά της διένειμε τις πληροφορίες στις 8 Μαρτίου 2023 σε αστυνομικά τμήματα πολλών επαρχιών για περαιτέρω ενέργειες σχετικά με τις πληροφορίες.

Η συνοδευτική επιστολή, με διαβάθμιση ως «μυστική» και υπογεγραμμένη από τον αρχηγό της αστυνομίας Σαλίχ Γιλντιρίμ στη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας, προειδοποίησε τα επαρχιακά αστυνομικά τμήματα να χειριστούν τις πληροφορίες με τη μέγιστη προσοχή.

Η διαδρομή της έκθεσης δείχνει επίσης ότι η MIT είχε στείλει άλλη μια έκθεση τον Δεκέμβριο του 2022 για το έργο της στην Ελλάδα και ότι η έκθεση του Μαρτίου 2023 ήταν μια συνέχεια της προηγούμενης έκθεσης. Τα έγγραφα που ελήφθησαν δεν παρείχαν πλήρη απολογισμό όλων εκείνων που στοχοποιήθηκαν στην Ελλάδα. Όμως, σύμφωνα με μια επιστολή που υπογράφηκε από τον αρχηγό της αστυνομίας Hüseyin Oğuz Namlı στο αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης στις 2 Φεβρουαρίου 2023, διεξήχθη έρευνα σε 38 άτομα μόνο στην Κωνσταντινούπολη.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πληροφορίες της MIT κοινοποιήθηκαν από την Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας  σε αστυνομικά τμήματα σε 54 τουρκικές επαρχίες, η υπηρεσία πληροφοριών πρέπει να κατασκόπευε εκατοντάδες ανθρώπους στην Ελλάδα, λαμβάνοντας τα ονόματα και τις τοποθεσίες τους, επισημαίνει το Nordic Monitor.

Διαβάστε επίσης:

Nordic Monitor: Τουρκική επιχείρηση κατασκοπείας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter