Nordic Monitor: «Μυστικές επαφές Τουρκίας – Συρίας για ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο»

Nordic Monitor: «Μυστικές επαφές Τουρκίας – Συρίας για ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο»

Σε μια κίνηση με σοβαρές γεωπολιτικές προεκτάσεις, η Τουρκία φαίνεται να επιδιώκει καθορισμό θαλασσίων συνόρων με τη Συρία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τις μυστικές επαφές αποκαλύπτει επιστολή που υπογράφεται από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν. Σύμφωνα με την επιστολή, την οποία δημοσίευσε το Nordic Monitor, τουρκικοί κρατικοί φορείς έχουν λάβει οδηγίες να προχωρήσουν σε σύνταξη συμφωνίας για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) με τη Δαμασκό.

Το σχετικό έγγραφο αφορά στην απάντηση του Φιντάν σε γραπτή ερώτηση της βουλευτού Άδανας, Ayvüce Türkeş Taş, σχετικά με ενδεχόμενη συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης με τη Συρία.

«Με την ανατροπή του καθεστώτος Μπάαθ (το κόμμα που βρισκόταν στην εξουσία στη Συρία από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 και ανέστειλε τις δραστηριότητές του μετά την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ) και τη μεταβίβαση της εξουσίας σε μεταβατική κυβέρνηση, καταβάλλονται προσπάθειες σε συντονισμό με τους αρμόδιους φορείς μας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με τη Συρία και τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών πέραν των χωρικών υδάτων, κατά τρόπο που να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας», αναφέρει ο Φιντάν στην επιστολή του, η οποία φέρει ημερομηνία 16 Ιουνίου και απευθύνεται στο Γραφείο του Προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επεσήμανε επίσης, ότι η Άγκυρα είναι δεσμευμένη στην υπεράσπιση των «δικαιωμάτων» του ψευδοκράτους σε οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία με τη Δαμασκό.

Υπενθυμίζεται, πως ο νέος Πρόεδρος της Συρίας, Άχμαντ αλ-Σαράα, είχε επισκεφθεί την Τουρκία και είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 4 Φεβρουαρίου 2025. Οι ομάδες ανταρτών που συμμετείχαν στην εξέγερση κατά του Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2024 υποστηρίχθηκαν από την Τουρκία.

Η ανακάλυψη πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο έχει πυροδοτήσει ανταγωνιστικές διεκδικήσεις από τα παράκτια κράτη της περιοχής. Στο επίκεντρο των εντάσεων βρίσκεται η Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει τις αξιώσεις Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου όπως ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και επιχειρεί να τις παρακάμψει μέσω της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με τη Λιβύη, γνωστής και ως «Τουρκολιβυκό μνημόνιο», την οποία η Ελλάδα -και όχι μόνο- χαρακτηρίζει παράνομη.

Διαβάστε επίσης

Γάζα: Η Χαμάς ζητάει εγγυήσεις για τερματισμό του πολέμου

FT: Τραμπ – Ζελένσκι θα συνομιλήσουν για το «πάγωμα» στην παράδοση όπλων από τις ΗΠΑ

«Η Μπούντεσταγκ δεν είναι τσίρκο» – Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Μερτς σχετικά με τη σημαία του Pride

Ευρωκοινοβούλιο: Νέες κατηγορίες για οικονομικές ατασθαλίες για την ακροδεξιά και το κόμμα της Λεπέν

 

Ετικέτες

Documento Newsletter