Νορβηγία: Επαναφορά των μέτρων στο Όσλο λόγω κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον

Νορβηγία: Επαναφορά των μέτρων στο Όσλο λόγω κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον

Η Νορβηγία επανέφερε τους υγειονομικούς περιορισμούς κατά της εξάπλωσης του ιού στο Όσλο και την περιφέρειά του, μετά την εμφάνιση ύποπτης εστίας της παραλλαγής Όμικρον, όπως ανακοινώθηκε σήμερα Πέμπτη και τίθενται σε εφαρμογή από τα μεσάνυχτα.

«Η κατάσταση είναι ανησυχητική» τόνισε η Νορβηγίδα υπουργός Υγείας Ίνγκβιλντ Κιέρκολ σε συνέντευξη Τύπου λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση που προκάλεσε ανησυχία.Ο δήμος του Όσλο μάλιστα, είχε επιβεβαιώσει ότι ένα κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον είχε εντοπιστεί σε αυτό το στάδιο μεταξύ 50 και 60 ανθρώπους που μολύνθηκαν από την Covid έπειτα από ένα χριστουγεννιάτικο γεύμα σε εστιατόριο της πρωτεύουσας στις 26 Νοεμβρίου.

Οι υγειονομικές αρχές είπαν πως περιμένουν η παραλλαγή να βρεθεί και σε άλλους καλεσμένους καθώς προχωρά η διαδικασία ιχνηλάτησης, παρά το γεγονός ότι ήταν εμβολιασμένοι οι παρευρισκόμενοι.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ο αριθμός των γνωστών κρουσμάτων ανθρώπων που μολύνθηκαν από αυτή την παραλλαγή σε χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ευρωπαϊκή Ένωση, συν η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν) ήταν 79 σήμερα, Πέμπτη.

Μεταξύ άλλων μέτρων, η χρήση μάσκας  θα είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα ταξί, τα εμπορικά κέντρα και τα καταστήματα όπου είναι αδύνατη η τήρηση της απόστασης.

Η τηλεργασία θα γίνει επίσης ο κανόνας εκεί όπου είναι δυνατόν, ο αριθμός των ατόμων θα περιοριστεί το πολύ στα 100 στις ιδιωτικές εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους, οι πελάτες των μπαρ και των εστιατορίων θα πρέπει να εγγράφονται σε κατάλογο και το αλκοόλ θα σερβίρεται μόνο σε καθήμενους.

Αυτές οι περιφερειακές υποχρεώσεις συνοδεύονται από εθνικές συστάσεις (τήρηση απόστασης, τηλεργασία…) και νέους κανόνες για τους ταξιδιώτες: από τα μεσάνυχτα, όλοι όσοι εισέρχονται στη Νορβηγία θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ Covid κατά την άφιξή τους ή εντός των επόμενων 24 ωρών.

Παρότι η εστία που αποτελεί πηγή ανησυχίας συνδέεται με τέτοιου είδους γιορτές που περιλαμβάνουν φαγητό, τα χριστουγεννιάτικα γεύματα, μια πολύ αγαπητή παράδοση στους Νορβηγούς όπου το συχνά αλκοόλ ρέει άφθονο, δεν απαγορεύονται.

“Εκτιμώ ότι εναπόκειται στον καθένα χωριστά να το αξιολογήσει σύμφωνα με τους δεδομένους κανόνες που τονίζουν τη σημασία της διατήρησης της απόστασης και του περιορισμού της φυσικής εγγύτητας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Αντιμέτωπη με την παρουσία της παραλλαγής Όμικρον, η Νορβηγία είχε ήδη επεκτείνει σε επτά ημέρες τη διάρκεια της απομόνωσης για τα άτομα που βρίσκονται θετικά σε αυτήν την παραλλαγή και αύξησε σε δέκα ημέρες την περίοδο της καραντίνας που επιβάλλεται στους συγγενείς τους με τους οποίους ζουν κάτω από την ίδια στέγη.

Η σκανδιναβική χώρα, η οποία καταγράφει εδώ και καιρό αύξηση του αριθμού των μολύνσεων, των νοσηλειών και των θανάτων λόγω της Covid, ανακοίνωσε την Τετάρτη τα τέσσερα πρώτα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στο έδαφός της. Κανένα δεν συνδεόταν με το χριστουγεννιάτικο γεύμα που οργάνωσε η Scatec.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter