Νοσεί βαριά η ελληνική μεταποίηση

Νοσεί βαριά η ελληνική μεταποίηση

Βάλλεται από δύο μεριές η ελληνική μεταποίηση αφού η πανδημική κρίση δείχνει τα δόντια της τόσο σε επίπεδο εγχώριας ζήτησης όσο και σε επίπεδο εξαγωγών… 

Ο δείκτης PMI της εταιρείας MARKIT για τη χώρα μας έδειξε και το μήνα Φεβρουάριο συρρίκνωση της παραγωγής αλλά και μείωση των νέων παραγγελιών. Πρόκειται για δείκτη που μετρά τις συνθήκες που διαπερνούν τον κλάδο της μεταποίησης και έδειξε μείωση της τάξης της μισής μονάδας για το Φεβρουάριο συγκρινόμενη με τη μέτρηση του Iανουαρίου που είχε κλείσει στις 50 μονάδες.

Οι αιτίες της πτώσης

Αυτό που φαίνεται μέσα από τις απαντήσεις των στελεχών των μεταποιητικών επιχειρήσεων είναι η κάμψη της ζήτησης σε προϊόντα τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Είναι προφανές ότι τα lockdown έχουν επηρεάσει τόσο την ελληνική πραγματική οικονομία όσο και τις αγορές όπου παραδοσιακά κατευθύνονται τα ελληνικά προϊόντα (Γερμανία κλπ). Επίσης, ανασταλτικός παράγοντας αποτελεί η ραγδαία αύξηση του κόστους σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα. Πρόκειται για αύξηση που έχει λάβει την ανιούσα εδώ και επτά μήνες. Στην ίδια ακριβώς κατάσταση (ραγδαία αύξηση) βρίσκεται και το μεταφορικό κόστος που πλήττει έτσι την παραγωγή (δεδομένου ό,τι παράγεται, μεταφέρεται). Ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων ήταν, σε γενικές γραμμές, έντονος και ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2008, καθώς οι εταιρείες προσπάθησαν να μετακυλήσουν μέρος της αύξησης της επιβάρυνσης κόστους στους πελάτες τους.

Έντονες είναι και οι πιέσεις από την αύξηση των πρώτων υλών (σε κάποια προϊόντα όπως το pvc έχει φτάσει και το 70%)!

Πρόκριμα απολύσεων;

Έντονες ανησυχίες για την πορεία της απασχόλησης στις μεταποιητικές επιχειρήσεις γεννά η μειωμένη εισροή νεών παραγγελιών. Αυτό γιατί έχει ως αποτέλεσμα οι εταιρείες να περιορίσουν τον όγκο αδιεκπεραίωτων εργασιών με δριμύ ρυθμό τον Φεβρουάριο. Κατά συνέπεια, οι κατασκευαστές αύξησαν τον αριθμό εργαζομένων τους που δεν έχουν αντικείμενο. Αυτός ο παράγοντας που αυξάνει το μοναδιαίο κόστος εργασίας σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα της πορείας των εμβολιασμών που θα φέρει την άρση των lockdown τόσο σε ελληνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο φέρνει πολλούς εκ των εργαζομένων στα πρόθυρα της απόλυσης. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter