Νοσοκομεία: Διάλυση σε… μετακινούμενο βάλτο

Νοσοκομεία: Διάλυση σε… μετακινούμενο βάλτο

Δεν είναι ένα, δεν είναι δύο, αλλά πολύ περισσότερα τα περιφερειακά νοσοκομεία που στενάζουν από τις σοβαρές ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό τις οποίες η κυβέρνηση επιμένει να καλύπτει με την τακτική του «μπαλώματος». Μια τακτική που είναι υπεύθυνη τόσο για την εξουθένωση των γιατρών, οι οποίοι καλούνται να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ένα άλλο νοσοκομείο από αυτό που εργάζονται, όσο και για την απαξίωση της δουλειάς τους που τελικά τους εξωθεί σε παραίτηση.

Επακόλουθο είναι η άρνηση των υπηρετών του Ιπποκράτη να δηλώσουν ενδιαφέρον ώστε να εργαστούν σε νοσοκομεία που «τροφοδοτούν» με τους γιατρούς τους άλλα μικρότερα, γνωρίζοντας εξαρχής τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που θα αντιμετωπίσουν. Χαμένη και πάλι από όλη αυτήν τη δυστοκία η δημόσια υγεία.

Ο πραγματικός στόχος της πολιτικής ηγεσίας

«Ο στόχος τους ήταν αυτός. Μέσα από τη σταδιακή υποβάθμιση της λειτουργίας λόγω της μη στελέχωσης και της υποχρηματοδότησης να οδηγηθεί ως ώριμο φρούτο κάθε νοσοκομείο τέτοιου είδους στο να πουν ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, οπότε να αλλάξει χαρακτήρα ή να κλείσει» λένε oι νοσοκομειακοί γιατροί βλέποντας να έρχεται ο νέος χάρτης του ΕΣΥ που απειλεί δημόσιες δομές υγείας που φτιάχτηκαν και συνεχίζουν να λειτουργούν παρά τις δυσκολίες, καλύπτοντας βασικές ανάγκες του πληθυσμού της περιφέρειας.

Την ίδια ώρα εύλογα πληθαίνουν οι αναφορές των νοσοκομειακών γιατρών οι οποίοι καταγγέλλουν τα «εντέλλεσθε» που τους αναγκάζουν ακόμη και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους την ίδια ημέρα σε δύο διαφορετικά νοσοκομεία τα οποία απέχουν μεταξύ τους μερικές δεκάδες χιλιόμετρα.

Εντέλλεσθε να γίνετε… δύο κομμάτια

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της εφημερεύουσας του νεφρολογικού τμήματος του νοσοκομείου Καλαμάτας, η οποία το πρωί της 25ης Ιανουαρίου έλαβε εντολή από τη διοικήτρια να μεταβεί άμεσα στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας και για τις επόμενες δύο ώρες να καλύψει το νεφρολογικό τμήμα του νοσοκομείου Κυπαρισσίας λόγω ασθένειας της μοναδικής ιατρού. Η νεφρολόγος αποχώρησε για την Κυπαρισσία στις 09.00 και το μεσημέρι επέστρεψε στην Καλαμάτα για να συνεχίσει την εφημερία της.

Καταγγέλλει σχετικά σε ανακοίνωσή του το σωματείο ειδικευόμενων ιατρών του ΕΣΥ νομού Μεσσηνίας: «Από την ιατρό ειδοποιήθηκε η αρμόδια εισαγγελική αρχή, καθώς η απομάκρυνσή της από το νοσοκομείο στο οποίο εφημέρευε αλλά και η επιβάρυνση της μεταφοράς της για 130 χιλιόμετρα έθεσαν σε κίνδυνο τόσο την ίδια όσο και την ασφάλεια των ιατρικών πράξεών της».

«Αυτό γίνεται πάρα πολύ καιρό» επισημαίνει στο Documento η Χρυσάνθη Μάλλιου, αναισθησιολόγος, πρόεδρος του Σωματείου Ειδικευμένων Γιατρών του ΕΣΥ Νομού Μεσσηνίας. «Εχουν στείλει» μας αποκαλύπτει, «με “εντέλλεσθε” χειρουργούς να εφημερεύσουν στη Σπάρτη, αναισθησιολόγους να εφημερεύσουν στην Τρίπολη, χειρουργό να πάει στην Κυπαρισσία. Οταν υπάρχει μια υποστελεχωμένη κατάσταση στα νοσοκομεία προσπαθούν να καλύψουν την κατάσταση αυτή μεταφέροντας γιατρούς από εδώ και από εκεί, αλλά αυτό σπρώχνει τους γιατρούς έξω από το ΕΣΥ. Πόσο θα αντέξει ένας άνθρωπος με τις παρούσες συνθήκες;».

«Εντέλλεσθε» σε γιατρό στο Μεσολόγγι με την αστυνομία!

Σοβαρές ελλείψεις αντιμετωπίζουν και τα νοσοκομεία του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Πριν από λίγες μέρες οι νοσοκομειακοί γιατροί της περιοχής κατήγγειλαν ότι στάλθηκε «εντέλλεσθε» με την παρουσία της αστυνομίας σε γιατρό κέντρου υγείας της περιοχής του Μεσολογγίου για να καλύψει κενά του νοσοκομείου.

«Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουμε περιοδεύων θίασος για να καλύπτονται όπως όπως τα τεράστια κενά με υπερεφημέρευση, μετακινήσεις και “εντέλλεσθε” τώρα πια και με την παρουσία της αστυνομίας […] καταλύοντας κάθε έννοια οικογενειακού προγραμματισμού και επιστημονικής αξιοπρέπειας των συναδέλφων. Η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει τους εναπομείναντες συναδέλφους σε παραιτήσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται» τόνιζαν οι νοσοκομειακοί γιατροί της περιοχής στη σχετική ανακοίνωσή τους.

Οπως μάλιστα αναφέρει στο Documento ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας και μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ Γεράσιμος Αραβανής, «έχουν συνταξιοδοτηθεί ή έχουν παραιτηθεί πάνω από 20-25 γιατροί τα τρία χρόνια της πανδημίας από το νοσοκομείο του Μεσολογγίου και του Αγρινίου και από τις 700 θέσεις που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση, στον νομό Αιτωλοακαρνανίας αντιστοιχούσαν τέσσερις συνολικά θέσεις. Δύο για το νοσοκομείο του Αγρινίου και δύο για το νοσοκομείου του Μεσολογγίου. Προφανώς αυτό δεν αντισταθμίζει την έλλειψη προσωπικού που έχει οδηγήσει την πλειοψηφία των τμημάτων να λειτουργούν είτε στο όριο είτε κάτω από το όριο ασφάλειας. Δηλαδή να μην μπορούν να βγουν οι εφημερίες».

Το πολύπαθο νοσοκομείου του Πύργου

Δρομολόγια όμως από την Πάτρα στον Πύργο συνεχίζουν και κάνουν γιατροί και από τα νοσοκομεία της Πάτρας αλλά και της Τρίπολης για να καλύψουν τις ανάγκες του νοσοκομείου του Πύργου.

«Από τους συνάδελφους που καλύπτουν αυτό το νοσοκομείο και κάνουν 100 χιλιόμετρα σε δρόμο-καρμανιόλα για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες οι μισοί έχουν παραιτηθεί από το ΕΣΥ και επίσης δεν έρχονται νέοι παθολόγοι σε μια μόνιμη θέση στο Ρίο και στον “Αγιο Ανδρέα” επειδή φοβούνται ότι θα μετακινηθούν στο νοσοκομείο του Πύργου» τονίζει στο Documento ο γραμματέας των νοσοκομειακών γιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ) Στέλιος Τσόχατζης.

Οπως αποκαλύπτει, «όλοι οι παθολόγοι που μετακινούνται στον Πύργο έχουν κάνει ασφαλιστικά μέτρα έτσι ώστε να δηλώσουν μέσω του δικηγόρου ότι για οτιδήποτε συμβεί σε ασθενή ή στους ίδιους ο μοναδικός υπεύθυνος είναι αυτός που δίνει την εντολή γι’ αυτές τις μετακινήσεις».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter