Νοσοκομεία Λασιθίου: Κατά 236.664 ευρώ ακριβότερη η ανάθεση της καθαριότητας σε εργολάβους

Νοσοκομεία Λασιθίου: Κατά 236.664 ευρώ ακριβότερη η ανάθεση της καθαριότητας σε εργολάβους

Όχι ένα ούτε δύο αλλά 236.664 ευρώ ακριβότερη ετησίως είναι η ανάθεση της καθαριότητας των νοσοκομείων Λασιθίου σε εργολάβο σε σχέση με την απασχόληση συμβασιούχων. Οι σύλλογοι ζητάνε ακύρωση του διαγωνισμού, παρατάσεις συμβάσεων, μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου και προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού με επανασύσταση των οργανικών θέσεων καθαριστριών που έχουν καταργηθεί.

Τα επίσημα νούμερα επιβεβαιώνουν την εγκληματική πρακτική της κυβέρνησης να επιλέγει εργολάβους αντί συμβασιούχους σε τομείς όπως η καθαριότητα , ζημιώνοντας το δημόσιο και εξυπηρετώντας συμφέροντα ιδιωτών. Στην κοινή ανακοίνωση των συλλόγων εργαζομένων των νοσοκομείων ν. Λασιθίου αναφέρεται πως «κατόπιν σχετικής οδηγίας από την κυβέρνηση, έλαβε κατά πλειοψηφία απόφαση για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου καθαριότητας του νοσοκομείου Λασιθιου (νοσοκομεία Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, Σητείας) σε εργολαβική εταιρεία με ετήσιο προύπολογισμο 1.181.951 ευρώ ετησίως με τα υλικά καθαριότητας (1.089.000 ευρώ χωρίς τα υλικά καθαριότητας)».

Ακριβότερες κατά 236.664 ευρώ οι αναθέσεις σε εργολάβους

Τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι σύλλογοι εργαζομένων επικαλούμενοι τη σχετική οικονομοτεχνική μελέτη καθιστούν ξεκάθαρο πως «με την ανάθεση σε εργολάβο το ετήσιο κόστος για 38 εργαζόμενους είναι 1.089.951,54 ευρώ (878.993 + 210.958 ΦΠΑ 24%), ενώ με την απασχόληση 38 επικουρικών συμβασιούχων εργαζόμενων το συνολικό ετήσιο κόστος θα ήταν 650.256 ευρώ. Δηλαδή με την ανάθεση σε εργολάβο το ετήσιο κόστος για τα Νοσοκομεία Αγ. Νικολάου, Σητείας και Ιεράπετρας είναι 236.664 ευρώ (χωρίς το ΦΠΑ) ακριβότερο από το κόστος απασχόλησης συμβασιούχων επικουρικών εργαζομένων».

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «τη στιγμή που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν έχει χρήματα για αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στο ΕΣΥ, είναι προκλητικό λόγω των επιλογών της κυβέρνησης το δημόσιο να ζημιώνεται και να επιβαρύνεται με 236.664 ευρώ ετησίως επιπλέον κόστος για την καθαριότητα των νοσοκομείων του ν. Λασιθίου για να γίνονται αναθέσεις σε εργολάβους» συμπληρώνοντας πως η συγκεκριμένη πρακτική «εντάσσεται στην πολιτική εμπορευματοποίησης των νοσοκομείων και θα οδηγήσει στην απόλυση 22 συμβασιούχων καθαριστών/καθαριστριών με συμβάσεις ΣΟΧ, με πολύτιμη εμπειρία και προσφορά στα δύσκολα χρόνια της επιδημίας».

Ακόμα προσθέτουν πως «οι περισσότεροι εργάζονται από το 2017 με συμβάσεις ΣΟΧ που παρατείνονται νομοθετικά. Εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες, με αποδοχές και εργασιακά δικαιώματα λιγότερα από αυτά των μόνιμων και των επικουρικών και έχουν εμπειρία και τεχνογνωσία στο αντικείμενο τους. Θα είναι πραγματικά μεγάλη αδικία αυτοί οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες να απολυθούν ή μετακινηθούν σε εργολαβίες με εργασιακές σχέσεις ανασφάλειας και εκμετάλλευσης από τους εργολάβους».

Παράταση συμβάσεων ζητούν οι εργαζόμενοι

Τέλος εκφράζουν την αντίθεσή τους στην επιλογή της κυβέρνησης και στην απόφαση του ΔΣ για ανάθεση της καθαριότητας των νοσοκομείων του ν. Λασιθίου σε εργολαβική εταιρεία, «επειδή θα ζημιωθεί το δημόσιο, οι εργαζόμενοι θα απολυθούν ή θα επανέλθουν σε δύσκολες εργασιακές συνθήκες και εργασιακή ανασφάλεια και επειδή θα τεθεί σε κίνδυνο η εκτέλεση του έργου καθαριότητας στα νοσοκομεία εφόσον η εργολαβική εταιρία δεν μπορέσει να βρει τον απαραίτητο αριθμό εργαζομένων» και ζητούν «από την κυβέρνηση και τη διοίκηση την ακύρωση του διαγωνισμού, και να προχωρήσει αρχικά σε παρατάσεις συμβάσεων των συμβασιούχων ΣΟΧ και στη συνέχεια σε μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου και σε προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού με επανασύσταση των οργανικών θέσεων καθαριστριών που έχουν καταργηθεί».

Με τα παραπάνω αιτήματα θα συμμετέχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ στις 27/6/24 με στάση εργασίας από τις 10.00 ως τις 15.00.

Η κοινή ανακοίνωση των συλλόγων εργαζομένων των νοσοκομείων νομού Λασιθίου

«Την Τετάρτη 22/5/24 το διοικητικό συμβούλιο των διασυνδεομενων νοσοκομείων νομού Λασιθίου, κατόπιν σχετικής οδηγίας από την κυβέρνηση, έλαβε κατά πλειοψηφία απόφαση για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου καθαριότητας του νοσοκομείου Λασιθιου (νοσοκομεία Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, Σητείας) σε εργολαβική εταιρεία με ετήσιο προύπολογισμο 1.181.951 ευρώ ετησίως με τα υλικά καθαριότητας(1.089.000 Ε χωρις τα υλικά καθαριότητας) .

Σύμφωνα με τη σχετική οικονομοτεχνική μελέτη με την ανάθεση σε εργολάβο το ετήσιο κόστος για 38 εργαζόμενους είναι 1.089.951,54 Ε (878.993 + 210.958 ΦΠΑ 24%), ενώ με την απασχόληση 38 επικουρικών συμβασιούχων εργαζόμενων το συνολικό ετήσιο κόστος θα ήταν 650.256 Ε.

Δηλαδή με την ανάθεση σε εργολάβο το ετήσιο κόστος για τα Νοσοκομεία Αγ. Νικολάου, Σητείας και Ιεράπετρας είναι 236.664 Ε (χωρίς το ΦΠΑ) ακριβότερο από το κόστος απασχόλησης συμβασιούχων επικουρικών εργαζομένων.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν έχει χρήματα για αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στο ΕΣΥ, είναι προκλητικό λόγω των επιλογών της κυβέρνησης το δημόσιο να ζημιώνεται και να επιβαρύνεται με 236.664 Ε ετησίως επιπλέον κόστος για την καθαριότητα των νοσοκομείων του ν. Λασιθίου για να γίνονται αναθέσεις σε εργολάβους.

Ακόμη, η ανάθεση της καθαριότητας σε εταιρεία εντάσσεται στην πολιτική εμπορευματοποίησης των νοσοκομείων και θα οδηγήσει στην απόλυση 22 συμβασιούχων καθαριστών/καθαριστριών με συμβάσεις ΣΟΧ, με πολύτιμη εμπειρία και προσφορά στα δύσκολα χρόνια της επιδημίας.
Οι περισσότεροι εργάζονται από το 2017 με συμβάσεις ΣΟΧ που παρατείνονται νομοθετικά. Εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες, με αποδοχές και εργασιακά δικαιώματα λιγότερα από αυτά των μόνιμων και των επικουρικών και έχουν εμπειρία και τεχνογνωσία στο αντικείμενο τους. Θα είναι πραγματικά μεγάλη αδικία αυτοί οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες να απολυθούν ή μετακινηθούν σε εργολαβίες με εργασιακές σχέσεις ανασφάλειας και εκμετάλλευσης από τους εργολάβους.

Ως σύλλογοι εργαζομένων των νοσοκομείων του νομού Λασιθίου εκφράζουμε την αντίθεση μας στην επιλογή της κυβέρνησης και στην απόφαση του ΔΣ για ανάθεση της καθαριότητας των νοσοκομείων του ν. Λασιθίου σε εργολαβική εταιρεία, επειδή θα ζημιωθεί το δημόσιο, οι εργαζόμενοι θα απολυθούν ή θα επανέλθουν σε δύσκολες εργασιακές συνθήκες και εργασιακή ανασφάλεια και επειδή θα τεθεί σε κίνδυνο η εκτέλεση του έργου καθαριότητας στα νοσοκομεία εφόσον η εργολαβική εταιρία δεν μπορέσει να βρει τον απαραίτητο αριθμό εργαζομένων.

Ζητούμε από την κυβέρνηση και τη διοίκηση την ακύρωση του διαγωνισμού, και να προχωρήσει αρχικά σε παρατάσεις συμβάσεων των συμβασιούχων ΣΟΧ και στη συνέχεια σε μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου και σε προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού με επανασύσταση των οργανικών θέσεων καθαριστριών που έχουν καταργηθεί.

Με αυτά τα αιτήματα θα συμμετέχουμε στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ στις 27/6/24 με στάση εργασίας από τις 10.00 ως τις 15.00.

ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου
ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου ΚΥ Σητείας
ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου ΚΥ Ιεράπετρας
ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων νοσοκομείου ΚΥ Νεάπολης “Διαλυνάκειο”»

Διαβάστε επίσης:

Επέστρεψε ο πύρινος εφιάλτης – Μέτωπα σε Ανάβυσσο, Αχαΐα, Αργολίδα, Αρκαδία, Κεφαλονιά (Videos)

Πέθανε ο ποινικολόγος Σπύρος Φυτράκης

Μήνυση κατά του Αλέξη Κούγια από τον Σπύρο Μπιμπίλα για τις «χυδαίες, ομοφοβικές και μισαρές» δηλώσεις του

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter