Νοσοκομειακοί γιατροί: Με αλχημείες και ψέματα δε θωρακίζεται το δημόσιο σύστημα υγείας

Νοσοκομειακοί γιατροί: Με αλχημείες και ψέματα δε θωρακίζεται το δημόσιο σύστημα υγείας

Την ώρα που το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι οι μετακινήσεις γιατρών στις ΜΕΘ του Σωτηρία δεν διαταράσσουν την λειτουργία των νοσοκομείων από τα οποία προέρχονται και ότι οι γιατροί με εμπειρία στις ΜΕΘ θα εκπαιδεύσουν τους γιατρούς που θα προληφθούν , οι νοσοκομειακοί γιατροί υποστηρίζουν ότι το ΕΣΥ δε θωρακίζεται με αλχημείες και ψέματα.

Σχετικά με την εκπαίδευση των γιατρών στις ΜΕΘ, η ΟΕΝΓΕ αναφέρει χαρακτηρίστηκα ότι «η εντατικολογία είναι εξειδίκευση και η εκπαίδευση διαρκεί 2 χρόνια και όχι 3 μήνες. Πολύ περισσότερο δε δεν διαρκεί μόνο… 2 ώρες (!) όπως επιχειρήθηκε να γίνει με «ταχύρρυθμα σεμινάρια» σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις αναγκαστικής μετακίνησης συναδέλφων».

Όσον αφορά στην θέση του υπουργείου ότι οι μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία στο Σωτηρία δεν προκαλούν λειτουργικά προβλήματα, η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών γιατρών απαντάει παραθέτοντας τον αριθμό των εργαζομένων και τις ανάγκες που καλούνται να καλύψουν.

«Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ούτε λίγο ούτε πολύ προσπαθεί να μας πείσει ότι στα νοσοκομεία από τα οποία μετακινούνται οι γιατροί υπάρχει υπερπληθώρα γιατρών. Αναφέρει ενδεικτικά ότι στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» από το οποίο μετακινείται (σύμφωνα με το non paper 14/10) ένας παθολόγος (αντί για τους τρεις που αναφέρονταν στην έγγραφη εντολή 1/10) υπηρετούν 49 γιατροί Ειδικής (Εσωτερικής) Παθολογίας. Παραλείπει το υπουργείο να πει ότι από τους 49 γιατρούς μόνο οι 22 είναι ειδικευμένοι και ότι οι υπόλοιποι 27 είναι ειδικευόμενοι. Παραλείπει να αναφέρει ότι από τους 22 ειδικευμένους μόλις 12 (μόνιμοι και επικουρικοί) είναι στις 2 παθολογικές κλινικές οι οποίες έχουν 12 κενές οργανικές θέσεις σε σύνολο 24, δηλ. το 50% των οργανικών θέσεων είναι κενές. Παραλείπει να αναφέρει ότι οι υπόλοιποι 10 ειδικευμένοι Παθολόγοι υπηρετούν σε άλλα τμήματα (ΤΕΠ, ΜΕΘ κλπ.) και όχι στις 2 Παθολογικές κλινικές. Παραλείπει να αναφέρει πως η εντολή μετακίνησης που δόθηκε πρόσφατα (1/10, κοινοποιήθηκε 5/10) από το υπουργείο αφορούσε 3 από τους 12 συνολικά ειδικευμένους Παθολόγους των 2 παθολογικών κλινικών. Γιατί το υπουργείο δεν αναφέρει πόσες κενές οργανικές θέσεις γιατρών υπάρχουν στις κλινικές από τις οποίες μετακινούνται γιατροί και πόσες εφημερίες το μήνα κάνουν οι γιατροί στις αντίστοιχες κλινικές;»

Διαβάστε όλη την ανακοίνωση

Στις 13/10 ο Υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης στην επίσημη ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας κατέφυγε για μία ακόμη φορά, στην προσφιλή τακτική της κυβέρνησης: πλήρης και προκλητική διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Απαντώντας στις καταγγελίες της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε και της Ε.Ι.Ν.Α.Π ότι οι αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία στις Μ.Ε.Θ του νοσοκομείου «Σωτηρία» θα οδηγήσουν στην αποδυνάμωση ήδη τραγικά υποστελεχωμένων κλινικών, υποστήριξε ότι δεν διαταράσσεται η λειτουργία των νοσοκομείων από τα οποία προέρχονται. Επίσης, υποστήριξε πως δήθεν έχουν εμπειρία στην Εντατική Θεραπεία όλοι οι γιατροί στους οποίους δόθηκε πρόσφατα εντολή να μετακινηθούν στην ΜΕΘ του «Σωτηρία».

Στις 14/10 η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εξέδωσε non paper στο οποίο αναφέρεται ότι οι μετακινήσεις αφορούν 16 γιατρούς. Είναι προφανές ότι, κάτω από την παρέμβαση της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε και της Ε.Ι.ΝΑ.Π, το Υπουργείο Υγείας οδηγήθηκε σε μερική αναδίπλωση. Ο αρχικός σχεδιασμός αφορούσε τη μετακίνηση 25 γιατρών πολλοί από τους οποίους δεν ήταν εξειδικευμένοι στην εντατικολογία αλλά ούτε καν είχαν εμπειρία στην Εντατική Θεραπεία (έγγραφο με ημερομηνία 01/10 του Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας κ. Κωτσιόπουλου που κοινοποιήθηκε 5/10).

Στο non paper αναφέρεται ότι οι μετακινήσεις γιατρών με εμπειρία στις ΜΕΘ και στις ΜΑΦ από άλλα νοσοκομεία, γίνονται με σκοπό να εκπαιδευτούν οι νέοι γιατροί που θα προσληφθούν για τη στελέχωση των κρεβατιών Μ.Ε.Θ. Παρατίθενται μάλιστα ορισμένα στοιχεία στην προσπάθεια της ηγεσίας του υπουργείου να πείσει ότι δεν αποδυναμώνονται οι κλινικές στις οποίες υπηρετούν οι γιατροί που μετακινούνται.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

1. Η ασφαλής λειτουργία των κρεβατιών ΜΕΘ απαιτεί κατάλληλο αριθμό εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Η εντατικολογία είναι εξειδίκευση και η εκπαίδευση διαρκεί 2 χρόνια και όχι 3 μήνες. Πολύ περισσότερο δε δεν διαρκεί μόνο… 2 ώρες (!) όπως επιχειρήθηκε να γίνει με «ταχύρρυθμα σεμινάρια» σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις αναγκαστικής μετακίνησης συναδέλφων. Η κυβέρνηση είχε όλο το χρόνο να προσλάβει τον αναγκαίο αριθμό μόνιμου εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να στελεχωθούν τα κρεβάτια ΜΕΘ. Όχι μόνο δεν το έκανε, όχι μόνο δεν υπάρχει ο αντίστοιχος σχεδιασμός αλλά σταθερά προσηλωμένη «στη λογική κόστους – οφέλους» υπεραμύνεται της πολιτικής των μετακινήσεων, των «μπαλωμάτων» που μισοκλείνουν τρύπες για να ανοίξουν άλλες. Στην έγγραφη εντολή του Γ.Γ Υπουργείου Υγείας 1/10 (κοινοποιήθηκε 5/10) περί αναγκαστικής μετακίνησης γιατρών προς ΜΕΘ «Σωτηρία», περιλαμβάνονταν πολλοί γιατροί χωρίς εμπειρία στην Εντατική Θεραπεία. Γι’ αυτό άλλωστε με δημόσια ανακοίνωση στις 8/10 ακόμα και η πενταμελής συμβουλευτική επιτροπή για θέματα ΜΕΘ η ορισμένη από το ίδιο το υπουργείο δηλώνει (από κοινού μαζί με την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας) πως δεν είχε ανάμειξη ούτε καν ενημέρωση γι’ αυτή τη μεθόδευση.

2. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ούτε λίγο ούτε πολύ προσπαθεί να μας πείσει ότι στα νοσοκομεία από τα οποία μετακινούνται οι γιατροί υπάρχει υπερπληθώρα γιατρών.

Αναφέρει ενδεικτικά ότι στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» από το οποίο μετακινείται (σύμφωνα με το non paper 14/10) ένας παθολόγος (αντί για τους τρεις που αναφέρονταν στην έγγραφη εντολή 1/10) υπηρετούν 49 γιατροί Ειδικής (Εσωτερικής) Παθολογίας. Παραλείπει το υπουργείο να πει ότι από τους 49 γιατρούς μόνο οι 22 είναι ειδικευμένοι και ότι οι υπόλοιποι 27 είναι ειδικευόμενοι. Παραλείπει να αναφέρει ότι από τους 22 ειδικευμένους μόλις 12 (μόνιμοι και επικουρικοί) είναι στις 2 παθολογικές κλινικές οι οποίες έχουν 12 κενές οργανικές θέσεις σε σύνολο 24, δηλ. το 50% των οργανικών θέσεων είναι κενές. Παραλείπει να αναφέρει ότι οι υπόλοιποι 10 ειδικευμένοι Παθολόγοι υπηρετούν σε άλλα τμήματα (ΤΕΠ, ΜΕΘ κλπ.) και όχι στις 2 Παθολογικές κλινικές. Παραλείπει να αναφέρει πως η εντολή μετακίνησης που δόθηκε πρόσφατα (1/10, κοινοποιήθηκε 5/10) από το υπουργείο αφορούσε 3 από τους 12 συνολικά ειδικευμένους Παθολόγους των 2 παθολογικών κλινικών. Γιατί το υπουργείο δεν αναφέρει πόσες κενές οργανικές θέσεις γιατρών υπάρχουν στις κλινικές από τις οποίες μετακινούνται γιατροί και πόσες εφημερίες το μήνα κάνουν οι γιατροί στις αντίστοιχες κλινικές;

3. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ισχυρίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2020 το Ε.Σ.Υ. θα έχει ενισχυθεί με 1.381 μόνιμους γιατρούς. Ας υποθέσουμε ότι οι κρίσεις για τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί θα ολοκληρωθούν μέσα σε 2 μήνες, πράγμα απίθανο, δεδομένου ότι από τις 940 θέσεις που προκηρύχθηκαν τον 2/2020 μόλις οι 500 έχουν ολοκληρωθεί 8 μήνες μετά. Αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι ενισχύεται το σύστημα με 1.381 γιατρούς δεδομένου ότι ένα ποσοστό αναπληρώνει γιατρούς που αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης. Σε κάθε περίπτωση οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες αν λάβει κανείς υπόψη του ότι οι κενές οργανικές θέσεις σύμφωνα με τα ανεπαρκέστατα οργανογράμματα (του 2012) είναι πάνω από 6000.

4. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας καθυστέρησε απαράδεκτα να προκηρύξει τις θέσεις για μόνιμους γιατρούς ΜΕΘ ώστε να στελεχωθούν οι κλίνες που προσπαθεί τώρα να στελεχώσει με αναγκαστικές μετακινήσεις. Η προκήρυξη έγινε μόλις πριν λίγες εβδομάδες και με τέτοιο τρόπο (π.χ. αποκλεισμό των Αναισθησιολόγων και Παθολόγων Εντατικολόγων στην 7η ΥΠΕ και αλλού) που πιθανότατα θα μπλοκαριστεί από δικαστικές προσφυγές.

Συμπέρασμα: όταν η πραγματικότητα δε βολεύει την κυβέρνηση τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

Ενώ η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μετά τις παρεμβάσεις της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ υπαναχώρησε από την αρχική εντολή αναγκαστικής μετακίνησης 25 γιατρών (έγγραφο του Γ.Γ κ. Κωτσιόπουλου 1/10/20 που κοινοποιήθηκε 5/10/20 για το οποίο είχε αντιδράσει ακόμα και η πενταμελής συμβουλευτική επιτροπή για θέματα ΜΕΘ την οποία το ίδιο το υπουργείο έχει ορίσει) δεν ομολογεί την υπαναχώρηση αλλά εξακολουθεί τα ψέματα και τις αλχημείες επιμένοντας σε επικοινωνιακά τεχνάσματα εξωραϊσμού «της αντιλαϊκής πολιτικής» και όχι στην ουσία της ασφάλειας των ασθενών, τόσο όσο αφορά τις ΜΕΘ του «Σωτηρία» όσο και τα τμήματα των υπόλοιπων νοσοκομείων.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις, για την κάλυψη του συνόλου των 6.000 κενών οργανικών θέσεων, για την ανάπτυξη και στελέχωση των ΜΕΘ και των υπόλοιπων τμημάτων και κλινικών. Με αλχημείες και ψέματα δε θωρακίζεται το δημόσιο σύστημα υγείας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter