Νοσοκομειακοί γιατροί: Μεγάλος ο κίνδυνος από την μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα μιας νόσου

Νοσοκομειακοί γιατροί: Μεγάλος ο κίνδυνος από την μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα μιας νόσου

Σε σύστημα υγείας μιας νόσου μετατρέπεται το ΕΣΥ και πάλι με τον περιορισμό κατά 20% των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο Α και κατά 80% στις επιπέδου Β. «Πρόκειται για μια ανοιχτή ομολογία ότι τόσους μήνες μετά δεν έχει υπάρξει καμία «ουσιαστική θωράκιση και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας» λένε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος και μιλούν για τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που ξόδεψε τόσους μήνες χωρίς να γίνει κανένα ουσιαστικό βήμα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Όπως αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί πριν λίγες μέρες είχαν λάβει διαβεβαιώσεις των διοικητών της 1ης και 2ης υγειονομικής περιφέρειας ότι δεν πρόκειται να μειωθούν τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία παρόλα αυτά ανακοινώθηκε το συγκεκριμένο μέτρο με τους γιατρούς να αναρωτιούνται «αν ο δραστικός περιορισμός των χειρουργικών επεμβάσεων αφορά και τον ιδιωτικό τομέα; Ας μη βιαστούν να μας απαντήσουν. Γιατί στο πρώτο κύμα της επιδημίας οι ιδιωτικοί όμιλοι της υγείας συνέχιζαν ανενόχλητοι να χειρουργούν την «υψηλή πελατεία τους», η οποία μάλιστα αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Για μία ακόμη φορά τα σπασμένα θα τα πληρώσει ο λαός, οι ασθενείς που δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί που από την πρώτη μέρα την πανδημίας αντιμετώπισαν τον ίο με όλες τις τραγικές ελλείψεις στο σύστημα υγείας κρούουν το κώδωνα του κινδύνου ότι η μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα μιας νόσου θα έχει ως αποτέλεσμα τον κίνδυνο εκτίναξης της θνητότητας και της νοσηρότητας όσον αφορά στις λοιπές παθήσεις. «Η εμπειρία του πρώτου κύματος της πανδημίας αυτό δείχνει. Δραματική αύξηση των ήδη μακροχρόνιων αναμονών, μοιραία μετατροπή τακτικών χειρουργείων σε επείγοντα, επιπλοκές και εξέλιξη της εκάστοτε νόσου».

Ζητάνε για ακόμα μια φορά την επίταξη τώρα του ιδιωτικού τομέα και ένταξη του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού στην υγεία. Τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας στα ΜΜΜ, στα σχολεία, στους εργασιακούς χώρους, παντού.

«Ως εδώ με την κυβερνητική ανευθυνότητα» καταλήγουν.

Να σταματήσει να πιπιλάει η κυβέρνηση την καραμέλα της “ατομικής ευθύνης”

Για εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης κάνει λόγο η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέντζιου. «Για μία ακόμη φορά το δημόσιο σύστημα υγείας μετατρέπεται σε σύστημα μιας νόσου. Ο δραστικός περιορισμός των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων κατά 20% στις περιοχές που βρίσκονται σε επιτήρηση και κατά 80% στις περιοχές αυξημένου κινδύνου καταρρίπτει το αφήγημα της κυβέρνησης για την ενίσχυση και την ετοιμότητα του δημόσιου συστήματος υγείας. Επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά ότι τα όποια μέτρα πήρε η κυβέρνηση έγιναν με κριτήριο τις αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας και όχι τη διαφύλαξη της υγείας του λαού, όπως προκλητικά ισχυρίζεται»

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας θέτει το ερώτημα αν οι σαρωτικοί και εντατικοί έλεγχοι που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση για την τήρηση των μέτρων θα αφορούν και τους ιδιωτικούς ομίλους της υγείας οι οποίοι στο πρώτο κύμα συνέχιζαν ανενόχλητοι να πουλάνε τις υπηρεσίες τους στην υψηλή πελατεία τους;»

«Να σταματήσεις να πιπιλάει η κυβέρνηση την καραμέλα της «ατομικής ευθύνης» και να προχωρήσει στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και σε μέτρα πραγματικής θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και την ανάπτυξη όλων των αναγκαίων υποδομών . Αντίδοτο στην κυβερνητική ανευθυνότητα το δυνάμωμα των διεκδικήσεων μας για την προστασία της υγείας μας και την υπεράσπιση της ζωής μας» καταλήγει η ίδια 

Μυστικά & Documento

26/06/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter