Nοσοκομείο Έλενα: Πλήρης διάλυση, χωρίς θέρμανση τα νεογνά, αλλά η διοίκηση θέλει κινηματογραφικές παραγωγές

Nοσοκομείο Έλενα: Πλήρης διάλυση, χωρίς θέρμανση τα νεογνά, αλλά η διοίκηση θέλει κινηματογραφικές παραγωγές

Το απόλυτο χάος με τη σφραγίδα του υπουργού Υγείας της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ζουν οι εργαζόμενοι και το ιατρικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Έλενα, το μόνο εξειδικευμένο γυναικολογικό-μαιευτικό νοσοκομείο της χώρας. Διαλυμένο, χωρίς θέρμανση είναι το ιστορικό Κτήριο Α’,. Πριν από περίπου 1,5 μήνα το επισκέφτηκε ο υπουργός Υγείας και η μόνη αλλαγή από τότε είναι το σκάσιμο του λέβητα του συστήματος θέρμανσης. Το περιστατικό συνέβη στις 17 Νοεμβρίου και αποκαλυπτικά είναι αυτά που καταγγέλλει ο Γραμματέας του Σωματείου των Εργαζομένων στο νοσοκομείο, Κώστας Καταραχιάς.

Όπως δήλωσε: «Η εικόνα της εγκατάλειψης του νοσοκομείου “Έλενα” είναι χρόνια, με βασικό στοιχείο την υποχρηματοδότηση και την διαχείριση υποδομών από ιδιωτικές εταιρείες. Η διάλυση της τεχνικής υπηρεσίας και στο δικό μας νοσοκομείο (δεν έχει πρακτικά προσωπικό, δουλεύουν μόνο 6-7 άτομα ενώ θα έπρεπε να είναι 45 για να συντηρείται κτιριακά το νοσοκομείο από ανθρώπους που το γνωρίζουν και ξέρουν τη δουλειά, που “πονάνε” το νοσοκομείο)», είπε ο κ. Καταραχιάς.

«Είναι ντροπή το 2023, δεν είμαστε στη Γάζα, η εικόνα στο κέντρο της Αθήνας να ξεπαγιάζουν γυναίκες που νοσηλεύονται, λεχώνες και νεογνά, ογκολογικοί ασθενείς, οι εργαζόμενοι. Συνάδελφος που εφημέρευε κοιμήθηκε στο αμάξι της κατά την εφημερία. Είναι εικόνα που συμπυκνώνει την καταστροφή που έχει συντελεστεί στο ΕΣΥ τα προηγούμενα χρόνια. Προστίθεται στη διάλυση των δημόσιων δομών. Έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, κινδυνεύουμε άμεσα να φτάσουμε σε εικόνες που θυμίζουν Τέμπη. Μπορεί να κινδυνεύει κόσμος σε αυτές τις συνθήκες. Πριν δέκα ημέρες, 17 Νοεμβρίου “έσκασε” ο λέβητας. Δεν είναι η παλαιότητα. Είναι ότι δεν υπάρχει καμία συνολική και συντονισμένη αντιμετώπιση. Οι εργαζόμενοι δίνουν τιτάνια μάχη για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους εξαντλημένοι», όπως προσέθεσε.

Μετά από 10 μέρες, ως προς την πληροφόρηση για την αποκατάσταση της θέρμανσης, κατά τον ίδιο «δεν υπάρχει τίποτα, καμία πρόβλεψη, κανένα χρονοδιάγραμμα, όλοι “σηκώνουν τα χέρια ψηλά”. Υπάρχει μία ιδιωτική εταιρεία που δεν έχει πλέον την ευθύνη ενώ έχει εισπράξει τα λεφτά της … όταν έρχεται ένας εργαζόμενος 18 χρονών των 500 ευρώ που δεν έχει ιδέα για το κτίριο, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Αυτό αντικατοπτρίζει όλη την εικόνα … αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει αμετανόητη σε αυτό τον δρόμο».

«Φωνάζουμε πάρα πολύ καιρό, με καταγγελίες, κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις στη διοίκηση, μέχρι και ο υπουργός ήρθε κάποια στιγμή. Δεν ήθελε να μας δει αλλά εμείς πήγαμε. Του απευθυνθήκαμε, σε μία μικρή διαμαρτυρία, “τι θα γίνει κ. υπουργέ; Αυτό το κτίριο θα πέσει στα κεφάλια μας, εγκαταλελειμμένο, τριτοκοσμική κατάσταση, συνθήκες απάνθρωπες για εργαζόμενους και κόσμο” … πέρασε ο υπουργός πριν 1,5 μήνα, δεν έγινε τίποτα, μηδέν».

Η δε Διοίκηση του «Έλενα» ασχολείται με παραγωγές… όπως ανέφερε «είχαμε και το τραγελαφικό, την ώρα που είναι παγωμένο το κτίριο, να έχει δοθεί από τη διοίκηση για γυρίσματα τηλεοπτικής σειράς είναι τραγική η κατάσταση».

Στο συνοδευτικό ρεπορτάζ  του τηλεοπτικού σταθμού Kontra άλλα μέλη του προσωπικού του «Έλενα» περιγράφουν την δραματική κατάσταση στο Α΄ κτίριο για το οποίο «δεν έχουν δώσει χρήματα, με την δικαιολογία ότι είναι διατηρητέο, ένα ιστορικό νοσοκομείο το έχουν παρατήσει».

«Η κατάσταση είναι απελπιστική, ούτε μπάνιο δεν μπορούσαμε να κάνουμε στα μωρά με το κρύο που υπήρχε, πάγωσαν και οι λεχωίδες και τα νεογνά τους, τα πρόωρα που είναι στο καινούργιο κτίριο, δίνουμε αγώνα για να ζήσουν τα μωρά αυτά. Και όμως, στην πορεία δεν τους παρέχουμε τις υπηρεσίες που πρέπει», τόνισε η Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων του νοσοκομείου Μαρία Ζησιμάτου

Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στις 13:00 είναι προγραμματισμένη διαμαρτυρία στο προαύλιο του νοσοκομείου, ενώ οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονται την Παρασκευή στις 12:00 στο υπουργείο Υγείας με συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην οποία καλεί για συμμετοχή και η ΑΔΕΔΥ με στάση εργασίας.

Διαβάστε επίσης

ΕΣΥ: 48ωρη απεργία των γιατρών – Οργή για τη διάλυση της δημόσιας υγείας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Πετάει εκτός τους ανασφάλιστους από το ΕΣΥ το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Το ΕΣΥ πεθαίνει από το «εγώ» του Μητσοτάκη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter