Νοσοκομείο Ρόδου: Αποζημίωση 250.000 ευρώ σε οικογένεια για τον θάνατο βρέφους

Νοσοκομείο Ρόδου: Αποζημίωση 250.000 ευρώ σε οικογένεια για τον θάνατο βρέφους

Με τη βούλα του Εφετείου επικυρώθηκε αποζημίωση ύψους 250.000 ευρώ σε οικογένεια που έχασε το μόλις 13 μηνών βρέφος της, εξαιτίας «παράνομων παραλείψεων» ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου της Ρόδου, «Ανδρέας Παπανδρέου». Συγκεκριμένα το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά απέρριψε την έφεση που άσκησε το νοσοκομείο κατά της πρωτόδικης απόφασης, με την οποία το Δικαστήριο είχε επιδικάσει αποζημίωση 250.000 ευρώ στους γονείς, τα αδέλφια και τη γιαγιά του βρέφους.

Πιο αναλυτικά, τον Απρίλιο του 2010 οι γονείς του μόλις έξι μηνών τότε βρέφους, επισκέφτηκαν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου Ρόδου. Λίγο πριν, το βρέφος είχε πέσει από τα χεριά της αδερφής της ενώ το κρατούσε. Οι γιατροί εξέτασαν το βρέφος και στη γνωμάτευσή τους έκαναν λόγο για «κάκωση κεφαλής», ενώ παράλληλα έδωσαν «οδηγίες για κρανιοεγκεφαλική κάκωση».

Δεύτερο επεισόδιο σπασμών

Τέσσερις μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 29 Ιουλίου του 2010, οι γονείς μετέφεραν ξανά το βρέφος στο νοσοκομείο Ρόδου, επειδή είχε «εμφανίσει σπασμούς». Οι γιατροί έκαναν τις απαραίτητες εξετάσεις ενώ το βρέφος παρέμεινε στην παιδιατρική κλινική παρακολουθούμενο για ένα 24ωρο. Η διάγνωση των γιατρών ήταν «πυρετικοί σπασμοί», ενώ δόθηκαν στην οικογένεια συγκεκριμένες οδηγίες. Μάλιστα οι γιατροί ανέφεραν στους γονείς ότι η «εμφάνιση σπασμών είναι σύνηθες φαινόμενο στα βρέφη».

Λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 14 Οκτωβρίου του 2010, το βρέφος εμφάνισε ξανά σπασμούς. Οι γονείς, τη μετέφεραν ξανά στα Επείγοντα του νοσοκομείου Ρόδου και έγινε νέα εισαγωγή στην Παιδιατρική κλινική. Όπως ανέφεραν οι γονείς, αυτή τη φορά το επεισόδιο των σπασμών είχε «διαρκέσει 20 περίπου λεπτά». Το βρέφος υπεβλήθη σε νέα σειρά εξετάσεων και νοσηλεύτηκε για ένα 24ωρο.

Την επόμενη μέρα οι γιατροί έκριναν ότι δεν ήταν απαραίτητη η περαιτέρω νοσηλεία της και δόθηκαν στους γονείς «οδηγίες αντιμετώπισης των σπασμών» με φαρμακευτική αγωγή. Παράλληλα συνέστησαν στους γονείς να «προγραμματίσουν στο μέλλον εξέταση ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος με στέρηση ύπνου και πιθανόν και απεικονιστικό έλεγχο εγκεφάλου σε εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο». Πράγματι οι γονείς προγραμμάτισαν τη συγκεκριμένη εξέταση η οποία και θα γινόταν στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στις 8 Νοεμβρίου του 2010.

Τρίτο επεισόδιο σπασμών

Ωστόσο περίπου δύο εβδομάδες πριν την εξέταση, η μητέρα της ανησύχησε και μετέβησαν στην Αθήνα, όπου το βρέφος εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Ήταν 21 Οκτωβρίου του 2010. Οι γιατροί ενημέρωσαν την οικογένεια ότι εφόσον δεν διέθεταν παραπεμπτικό σημείωμα από τους ιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου για επείγον περιστατικό, οι ειδικές εξετάσεις του βρέφους θα πραγματοποιούνταν μετά την 28η Οκτωβρίου του 2010. Οι γονείς έφυγαν μαζί με το βρέφος, καθώς λίγες μέρες μετά, στις 8 Νοεμβρίου του 2010, επρόκειτο να γίνει η προγραμματισμένη εξέταση στο Ιπποκράτειο.

Στις 5 Νοεμβρίου του 2010, επτά μήνες αφότου το βρέφος είχε το πρώτο περιστατικό σπασμών, οι γονείς τη μετέφεραν ξανά στο νοσοκομείο της Ρόδου. Όπως υποστήριξαν, «μέχρι να μεταφερθεί στο νοσοκομείο και για διάρκεια 15 λεπτών το βρέφος είχε σπασμούς, ενώ κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, οι γονείς της είχαν προσπαθήσει να της χορηγήσουν την συσταθείσα από τους ιατρούς φαρμακευτική αγωγή».

Οι γιατροί χορήγησαν φαρμακευτική αγωγή στο βρέφος, δίχως όμως αποτέλεσμα. Ακολούθησε η χορήγηση νέου φαρμάκου, στο πλαίσιο του «πρωτοκόλλου αντιμετώπισης σπασμών». Ξανά όμως το βρέφος δεν ανταποκρίθηκε. Τελικά η κατάσταση του βρέφους «επιδεινώθηκε ραγδαία και λίγο μετά υπέστη καρδιοαναπνευστική ανακοπή από την οποία δεν επανήλθε, παρά τις επίμονες προσπάθειες αναζωογόνησης που κατέβαλαν οι ιατροί», όπως υπογραμμίζεται στη σχετική απόφαση.

Ευθύνες γιατρών και νοσοκομείου

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην υπ’ αριθμόν 1677/2023 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, οι γιατροί «παρέλειψαν παρανόμως να εκτελέσουν τα επιβαλλόμενα από τις οικείες διατάξεις και αρχές της ιατρικής επιστήμης εν γένει καθήκοντά τους». Επίσης οι «διαδοχικές παραλείψεις τους (της μη έγκαιρης διάγνωσης της πάθησης από την οποία έπασχε το βρέφος και της συνακόλουθης μη χορήγησης της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής κατά την προσέλευσή της στις 5.11.2010 κατόπιν νέου επεισοδίου σπασμών) οδήγησαν αιτιωδώς εν τέλει στον θάνατό της».

Το Δικαστήριο έκρινε ότι «εξαιτίας της παράνομης συμπεριφοράς των γιατρών διαδοχικές (παράνομες παραλείψεις)» υπάρχει ευθύνη του νοσοκομείου.

Έτσι το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά, απέρριψε την έφεση που είχε ασκηθεί κατά της πρωτόδικης απόφασης και επικύρωσε την αποζημίωση ύψους 250.000 ευρώ που είχε επιδικάσει στην οικογένεια του βρέφους το πρωτόδικο δικαστήριο για «ψυχική οδύνη».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter