Νοσοκομείο Ρόδου: Τεράστια η λίστα στα χειρουργεία από την έλλειψη αναισθησιολόγων

Νοσοκομείο Ρόδου: Τεράστια η λίστα στα χειρουργεία από την έλλειψη αναισθησιολόγων

Tεράστιο πρόβλημα με ογκούμενες διαστάσεις, λαμβάνει πλέον για την τοπική μας κοινωνία το ζήτημα της έλλειψης αναισθησιολόγων και της μόνιμης στελέχωσης του νευραλγικού αυτού τμήματος στο Περιφερειακό Νοσοκομείο της Ρόδου, καθώς στις λίστες αναμονής, περιμένουν για να χειρουργηθούν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Νοσοκομείου της Ρόδου, περισσότεροι από 1.160 Ροδίτες.

Από τον περασμένο Απρίλιο, οπότε ουσιαστικά ξεκίνησε να επιδεινώνεται το πρόβλημα, με την έλλειψη, (από παραιτήσεις, μετακινήσεις κ.λπ.) αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο της Ρόδου μέχρι και χθες, ο αριθμός της λίστας με τους ασθενείς που πρέπει να χειρουργηθούν ολοένα και αυξάνεται περισσότερο.
Την ίδια ώρα, οι λύσεις που δόθηκαν από τη διοίκηση του Νοσοκομείου της Ρόδου σε συνεργασία με τη Β’ ΔΙΠΕ και το Υπουργείο Υγείας, δεν αντιμετώπισαν στην ουσία τους το πρόβλημα αλλά αποσπασματικά, με αποτέλεσμα τόσους μήνες μετά να βρισκόμαστε και πάλι στο σημείο «μηδέν».

Μιλώντας χθες στη «Ροδιακή» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών Ρόδου και διευθύντρια του αναισθησιολογικού Τμήματος Ρόδου Πολύμνια Γαλανού, υπογράμμισε μεταξύ των άλλων ότι η κατάσταση έχει φθάσει για ακόμα μια φορά σε κρίσιμο σημείο και ότι πρέπει πλέον να κινηθούν ταχύτατες διαδικασίες έτσι ώστε να λειτουργήσει και πάλι σωστά ο τομέας των χειρουργείων και να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι εκατοντάδες των ασθενών που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για να χειρουργηθούν.

Η ίδια, σημείωσε ότι όλες οι λύσεις που δοκιμάστηκαν (μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία της Δωδεκανήσου και προσωρινές αποσπάσεις) δεν μπόρεσαν εκ των πραγμάτων να αντιμετωπίσουν την κατάσταση στην ουσία της και το αποτέλεσμα ήταν να φθάσουμε ξανά στο ίδιο αδιέξοδο.

Από 4 που ήταν οι αναισθησιολόγοι στο Νοσοκομείο πριν από μερικούς μήνες, από χθες το νοσοκομείο έμεινε με έναν αναισθησιολόγο (την ίδια την διευθύντρια) και έναν ακόμα γιατρό που ανακαλείται από την άδεια ανατροφής τέκνων που έχει λάβει και εκτελεί 8 συνολικά εφημερίες τον μήνα.

Με αυτά τα δεδομένα, τα χειρουργεία που εκτελούνται είναι σχεδόν μόνο τα επείγοντα και το αποτέλεσμα είναι καθημερινά η λίστα με τους ασθενείς να αυξάνεται. Μία αναισθησιολόγος που ήταν να αναλάβει καθήκοντα αυτές τις μέρες, παραιτήθηκε επιδεινώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.

«Πρόκειται για μείζον κοινωνικό και υγειονομικό ζήτημα για την περιοχή μας και ήρθε πλέον η ώρα να θεσμοθετηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες για κατεπείγουσες προσλήψεις και για κυρώσεις για όσους δεν καλύπτουν τον χρόνο παραμονής που προβλέπεται σε νησιωτικές περιοχές»– τόνισε η κα Πολύμνια Γαλανού.

Σε δηλώσεις στη «Ροδιακή» ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου της Ρόδου Γρηγόρης Ρουμάνης, υπογράμμισε ότι παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στη στελέχωση του αναισθησιολογικού τμήματος, την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν 74 χειρουργεία (έκτακτα τα περισσότερα) ενώ την προηγούμενη άλλα 82.

Σύμφωνα όμως με τους γιατρούς, με τη λίστα αναμονής που έχει δημιουργηθεί, θα πρέπει προκειμένου να γίνει αποσυμφόρηση να εκτελούνται σε εβδομαδιαία βάση 150 έως 200 τουλάχιστον χειρουργεία (τακτικά και έκτακτα).

Πηγή: Ροδιακή

Μυστικά & Documento

12/09/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter