Νοσοκομείο Ζακύνθου: Ασφαλή - υπό προϋποθέσεις - τα χειρουργεία απεφάνθη η επιτροπή του υπουργείου Υγείας

«Εφικτή και ασφαλής» είναι η επαναλειτουργία των χειρουργείων του Νοσοκομείου Ζακύνθου, σύμφωνα με το πόρισμα της Τριμελούς Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον Έλεγχο των Προϋποθέσεων Επαναλειτουργίας των Χειρουργείων, η οποία μετέβη στο νησί την Πέμπτη και πραγματοποίησε επιτόπιο έλεγχο.

Τα μέλη της επιτροπής αναφέρουν στο πόρισμα που παραδόθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και διαβιβάστηκε στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια και στο Νοσοκομείο Ζακύνθου, ότι, «με βάση το γενόμενο επιτόπιο έλεγχο και την αξιολόγηση όλων των εγγράφων, πορισμάτων και κατά περίπτωση συστάσεων, πιστοποιούμε ότι η ομαλή επαναλειτουργία των χειρουργείων είναι εφικτή και ασφαλής, εφόσον τηρούνται χρονικώς και τοπικώς οι ισχύοντες κανόνες και πρωτόκολλα περί της ασφαλούς λειτουργίας του χειρουργείου (συμπεριλαμβανομένων πέραν των χειρουργικών αιθουσών, της αίθουσας μαίευσης, της αίθουσας ανάνηψης και της αποστείρωσης), όπως αυτοί επιβάλλονται από την κείμενη ιατρική νομοθεσία, επιστήμη και τα διεθνή και εναρμονισμένα ευρωπαϊκά τεχνικά πρότυπα».

Στην αναλυτική έκθεση αξιολόγησης της επιτροπής αναφέρεται πως «η ασφαλής λειτουργία» των χειρουργείων του νοσοκομείου, επιβεβαιώνεται από τους ενδελεχείς ελέγχους των αρμόδιων επιτροπών, που πραγματοποιήθηκαν στα δίκτυα ιατρικών αερίων και χώρων εγκατάστασης των δεξαμενών, των συστοιχιών εφεδρικών κυλίνδρων και του μηχανοστασίου, στο σύστημα κλιματισμού, στους κλιβάνους αποστείρωσης ιατρικών εργαλείων, στα νέα μηχανήματα αναισθησίας (πρόσφατα αγοράστηκε ένα νέο μηχάνημα αναισθησίας και διατέθηκαν άλλα δύο επιπλέον μηχανήματα σύγχρονης τεχνολογίας από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, αφού συντηρήθηκαν και ελέγχθηκαν). Επίσης, πραγματοποιήθηκαν όλοι οι απαραίτητοι ειδικοί μικροβιολογικοί και λοιμωξιολογικοί έλεγχοι και αντικαταστάθηκαν όλοι οι προ των συμβάντων φαρμακευτικοί παράγοντες και τα αναλώσιμα υλικά.

«Είναι σαφές πως τα χειρουργεία του Νοσοκομείου Ζακύνθου είναι έτοιμα προς λειτουργία, με πλήρη ασφάλεια και αξιοπιστία, για ασθενείς και εργαζόμενους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, το οποίο καλεί όλους τους εμπλεκόμενους με τα χειρουργεία εργαζόμενους και ειδικά τους γιατρούς «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εκτελέσουν το καθήκον τους, όπως αυτό απορρέει από τον όρκο στον Ιπποκράτη αλλά και από την ευθύνη τους απέναντι στους πολίτες της Ζακύνθου και όποιον άλλο χρειαστεί τις υπηρεσίες τους».

Τα μέλη της ειδικής επιτροπής ήταν η καθηγήτρια Γεωργία Γερολουκά - Κωστοπαναγιώτου, διευθύντρια της Β' Πανεπιστημιακής Κλινικής Αναισθησιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», η Γαρυφαλλιά Πουλάκου, επιμελήτρια Α' ΕΣΥ, παθολόγος-λοιμωξιολόγος στη Δ' πανεπιστημιακή παθολογική κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ, και ο Παύλος Μπούργαλης, ηλεκτρονικός μηχανικός, προϊστάμενος της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας.

Η όλη ιστορία ξεκίνησε όταν γιατροί του νοσοκομείου αρνήθηκαν να χειρουργήσουν, προβάλλοντας ενστάσεις για την ασφάλεια των συστημάτων. Στην υπόθεση παρενέβη και η ΠΟΕΔΗΝ, παίρνοντας θέση υπέρ των γιατρών και κατά της διοίκησης του νοσοκομείου και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.