Νότης Μηταράκης: Το «τσεκούρι» του ΑΜΚΑ των προσφύγων επιστρέφει…

Νότης Μηταράκης: Το «τσεκούρι» του ΑΜΚΑ των προσφύγων επιστρέφει…

Ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης δεν είναι άγνωστος στους μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στον ελληνικό χώρο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Ιούλιο τον τοποθέτησε ως υφυπουργό Εργασίας και ήταν αυτός ο οποίος εισηγήθηκε και στη συνέχεια έκοψε τη χορήγηση ΑΜΚΑ στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Με την κίνησή τους αυτή, η οποία προκάλεσε πολύ έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και τις οργανώσεις αλληλεγγύης άφησε χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Σε μια ανάλγητη συνέντευξή του στα Παραπολιτικά στις 19 Οκτωβρίου 2019 είχε προαναγγείλει το κόψιμο της χορήγησης ΑΜΚΑ με τη δικαιολογία ότι θα εξαλειφθούν οι εστίες διαφθοράς και θα πάψει να επιβαρύνεται το σύστημα υγείας, κάνοντας τα γλυκά μάτια στους ακροδεξιούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Νότης Μταράκης είχε δηλώσει συγκεκριμένα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, “ξεχειλώνοντας” ουσιαστικά την ευρωπαϊκή νομοθεσία, είχε προχωρήσει σε χορήγηση ΑΜΚΑ για όλους αδιακρίτως τους αιτούντες άσυλο. Με δεδομένο ότι ο ΑΜΚΑ είναι ένας ισόβιος αριθμός ασφαλιστικής και εργασιακής ταυτοποίησης, ακόμα και οι άνθρωποι που δεν λάμβαναν τελικά άσυλο είχαν ισόβια πρόσβαση στην εργασία και στο σύστημα υγείας. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Με σεβασμό στις επιταγές και τις αρχές της Ε.Ε., προχωράμε σε θέσπιση κανόνων, ώστε οι αιτούντες άσυλο να έχουν με την αίτησή τους πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, αλλά η πρόσβαση στην αγορά εργασίας θα γίνεται εντός ενός εύλογου διαστήματος. Και εδώ βάζουμε τάξη με σταθερά και αποφασιστικά βήματα».

Από τη μια γκάφα στην άλλη

Σήμερα τρεις μήνες μετά την αναίσχυντη αυτή πράξη, ο πρωθυπουργός, συνειδητοποιώντας όπως αναφέρει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας «το μπάχαλο που δημιούργησε στο προσφυγικό και πόσο γκάφα ολκής ήταν η απόφασή του να καταργήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στη χώρα με τις μεγαλύτερες ροές προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ευρώπη» τοποθετεί επικεφαλής του υπουργείου τον Νότη Μηταράκη για να συνεχίσει το άθλιο έργο του.

Ο χειρότερος άνθρωπος στη χειρότερη θέση την ώρα που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν διάγουν και την καλύτερη περίοδο, ενώ ο Ερντογάν έχει ανοίξει την κάνουλα των προσφύγων και μεταναστών προς τα νησιά του Αιγαίου.

Πως θα διαχειριστεί αυτός ο πολιτικός ανήρ μια πιθανή ανθρωπιστική κρίση; Πως θα διαχειριστεί τη δημιουργία των κλειστών κέντρων φιλοξενίας, στρατοπέδων συγκέντρωσης ουσιαστικά, όταν δεν μπορεί να συζητήσει ούτε με τους συντοπίτες του στη Χίο, η οποίοι πριν από λίγες ημέρες τον αποδοκίμασαν άγρια; Πως θα παρουσιαστεί μπροστά στους έξαλλους ομοϊδεάτες του στις διφορες περιοχές της χώρας, όταν οι αντιδράσεις έχουν ξεκινήσει ήδη καθώς θεωρούν ότι η Νέα Δημοκρατία τους κορόιδεψε προεκλογικά;

Με υπουργό Μετανάστευσης έναν κατεξοχήν εχθρό των προσφύγων και των μεταναστών, ο οποίος δεν καταλαβαίνει τις αιτίες που δημιούργησαν τα καραβάνια των εξαθλιωμένων που ψάχνουν μια ελπίδα στην τόσο εχθρική για αυτούς Ευρώπη, η ανάφλεξη της ανθρωπιστικής κρίσης είναι μπροστά μας. 

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πλέει σε πελάγη αδιαφορίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter