Νότια Αφρική: Νέα αναβολή της δίκης του πρώην προέδρου Ζούμα στη σκιά του σκανδάλου με τη γαλλική «Thales»

Η έναρξη της δίκης του Τζέικομπ Ζούμα για διαφθορά όσον αφορά μια παλιά υπόθεση για ένα συμβόλαιο εξοπλισμών, στην οποία εμπλέκεται η γαλλική εταιρεία εξοπλισμών Thales, αναβλήθηκε σήμερα έπειτα από αίτημα του πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής να προσφύγει κατά της δίωξής του, σε μια νέα νομική ανατροπή στην υπόθεση αυτή που τον στοιχειώνει εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια.

“Ο κ. Ζούμα θα ήθελε να ασκήσει όλα του τα συνταγματικά δικαιώματα, στα οποία περιλαμβάνεται το δικαίωμα να προσφύγει κατά της δίωξής του”, δήλωσε ο δικηγόρος του Θαμπάνι Μασούκου ενώπιον του Ανώτερου Δικαστηρίου της Πιτερμάριτζμπουργκ στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου αναμενόταν να αρχίσει σήμερα η δίκη του.

Η ακροματική διαδικασία αναβλήθηκε από την δικαστή Σαρμέιν Μπάλτον.

Το αίτημα του Ζούμα να προσφύγει κατά της δίωξής του θα εξεταστεί τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την εισαγγελική αρχή, η οποία ανακοίνωσε ότι θα αντιταχθεί σε αυτό, ενώ εκτίμησε ότι δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας.

Ο Ζούμα είναι ύποπτος ότι δωροδοκήθηκε με 4 εκατομμύρια ραντ (περίπου 240.000 ευρώ βάσει της τρέχουσας ισοτιμίας) από τον αμυντικό όμιλο Thales για ένα συμβόλαιο εξοπλισμών άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο συνήφθη το 1999.

Διαβάστε επίσης: Μίζες και στην Αφρική από την Τhales που εμπλέκεται στην υπόθεση χρηματισμού του Γιάννου Παπαντωνίου

Στην υπόθεση αυτή έχουν υπάρξει ήδη πολλές νομικές ανατροπές. Οι κατηγορίες εναντίον του έχουν πολλές φορές αποσυρθεί και στην συνέχεια έχουν απαγγελθεί εκ νέου έπειτα από προσφυγές και αμφιλεγόμενες αποφάσεις της γενικής εισαγγελίας.

Μόλις την Παρασκευή το Ανώτερο Δικαστήριο της Πιτερμάριτζμπουργκ αρνήθηκε ομόφωνα την παύση των διώξεων σε βάρος του πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής (2009-2018) και της Thales, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη σήμερα της δίκης.

Όμως ο Ζούμα έκανε χρήση της δυνατότητάς του ως κατηγορουμένου να προσφύγει κατά της δίωξής του.

Ο πρώην επικεφαλής του νοτιοαφρικανικού κράτους, ο οποίος δηλώνει θύμα ενός “κυνηγιού μαγισσών” ανακοίνωσε σήμερα μέσω του δικηγόρου του την βούλησή του να ασκήσει το δικαίωμα αυτό, οδηγώντας ντε φάκτο στην αναβολή της έναρξης της δίκης του, της πρώτης σε βάρος του για διαφθορά.

Ο Ζούμα είχε αναγκαστεί σε παραίτηση τον Φεβρουάριο του 2018 από την νοτιοαφρικανική προεδρία έπειτα από πολλά σκάνδαλα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μυστικά & Documento

06/06/2021, 17:00
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader