Νότια Αφρική: Στο εδώλιο για διαφθορά ο πρώην πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα με εμπλοκή του γαλλικού ομίλου «Thales»

Ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα θα δικασθεί για διαφθορά στο πλαίσιο μιας παλιάς υπόθεσης εξοπλισμών αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην οποία εμπλέκεται ο γαλλικός όμιλος Thales, μετά την ομόφωνη άρνηση σήμερα νοτιοαφρικανικού δικαστηρίου να σταματήσει τις διώξεις που έχουν στόχο τον πρώην αρχηγό του κράτους.

«Το αίτημα (…) να παύσουν οι διώξεις απορρίφθηκε», δήλωσε ο δικαστής Ουίλι Σερίτι του δικαστηρίου του Πιτερμάριτζμπουργκ. Κατά συνέπεια, η δίκη του πρώην προέδρου θα αρχίσει την Τρίτη σ’ αυτή την πόλη που βρίσκεται στην ανατολική Νότια Αφρική.

Ο Ζούμα, ο οποίος ήταν στην εξουσία από το 2009 έως το 2018, είχε ζητήσει παύση της δίωξής του για 16 κατηγορίες για απάτη, εκβιασμό και ξέπλυμα χρημάτων σχετικά με την προαναφερθείσα συμφωνία για την αγορά ευρωπαϊκού στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 30 δισεκατομμυρίων ραντ για τις νοτιοαφρικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο 77χρονος Ζούμα αρνείται ότι διέπραξε οποιοδήποτε αδίκημα και υποστηρίζει πως είναι θύμα κυνηγιού μαγισσών με πολιτικά κίνητρα.

Οι κατηγορίες κατά του Ζούμα είχαν διατυπωθεί πριν από μια δεκαετία, όμως στη συνέχεια μπήκαν στο συρτάρι από τη νοτιοαφρικανική εισαγγελία πριν από την επιτυχή εκστρατεία του για την προεδρία το 2009.

Μετά την εκλογή του, οι αντίπαλοί του έδωσαν μακροχρόνια δικαστική μάχη για να απαγγελθούν εκ νέου οι κατηγορίες σε βάρος του, κάτι που τελικά πέτυχαν το 2016.

Διαβάστε επίσης: Υπόθεση Παπαντωνίου: Μάρτυρας θα κληθεί ο πρώην πρόεδρος της Thales, Μισέλ Ζοσεράν – Τι είχε πει για τις μίζες

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader