Νότια Αφρική: Το Ανώτατο Δικαστήριο σταματά τις σεισμικές έρευνες της Shell

Νότια Αφρική: Το Ανώτατο Δικαστήριο σταματά τις σεισμικές έρευνες της Shell

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε την Τρίτη ότι η Shell πρέπει να σταματήσει τις σεισμικές έρευνες στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Νότιας Αφρικής, με σκοπό την εύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου, αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η απόφαση είναι μια νίκη για τις τοπικές κοινότητες και τις περιβαλλοντικές ομάδες που φοβούνται για τη ζημιά που θα προκληθεί στην άγρια ζωή στην παράκτια περιοχή στα ανατολικά της Νότιας Αφρικής. Για παράδειγμα, οι φάλαινες μπορεί να αναγκαστούν να φύγουν μακριά από τους τόπους ζευγαρώματός τους από τα ωστικά κύματα που χρησιμοποιούνται στις σεισμικές έρευνες.

Ο δικαστής έκρινε ότι υπάρχουν «πολλά στοιχεία από εμπειρογνώμονες» που αποδεικνύουν ότι οι σεισμικές έρευνες είναι επιβλαβείς για την παράκτια περιοχή, γράφει η νοτιοαφρικανική εφημερίδα The Herald. Σύμφωνα με τον δικαστή, η Shell «δεν έχει υποβάλει δικά της στοιχεία που έρχονται σε αντίθεση με αυτά τα στοιχεία». Το δικαστήριο διαπιστώνει επίσης ότι η Shell δεν έχει ενημερώσει επαρκώς τις τοπικές κοινότητες στην παράκτια περιοχή για την έρευνα και τις συνέπειές της. Τα «έθιμα και τα πιστεύω» τους δεν έχουν γίνει σεβαστά από την εταιρεία, όπως ορίζει το σύνταγμα.

Η σεισμική έρευνα σημαίνει ότι εκπέμπονται ωστικά κύματα που αντανακλούν στον πυθμένα της θάλασσας, προσδιορίζοντας εάν υπάρχουν αποθέματα πετρελαίου κάτω από αυτόν. Η Shell θα ξεκινούσε την 1η Δεκεμβρίου με τη σεισμική έρευνα περίπου 6.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην περιοχή ανατολικά από τις ακτές της Νότιας Αφρικής, η οποία περιέχει θαλάσσια και φυσικά καταφύγια.

Τελική δικαίωση

Σε μια προηγούμενη προσπάθεια σχετικά με τα σχέδια της Shell που κατατέθηκαν στις αρχές αυτού του μήνα, ένας άλλος Νοτιοαφρικανός δικαστής έκρινε ότι οι ανησυχίες των περιβαλλοντικών ομάδων ήταν «στην καλύτερη περίπτωση εικασίες». Αυτός ο δικαστής διαπίστωσε επίσης ότι η έρευνα της Shell εξυπηρετούσε ένα «απτό» δημόσιο συμφέρον. Αφού ο δικαστής αποφάσισε υπέρ της Shell, οι τοπικές κοινότητες που ζουν και ψαρεύουν κοντά στην παράκτια περιοχή κατέθεσαν νέα μήνυση, αυτή για την οποία το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε την Τρίτη.

Η Shell λέει ότι η σεισμική έρευνα έχει σταματήσει και ότι η απόφαση του δικαστή εξετάζεται. Σύμφωνα με την εταιρεία, η μέθοδος έρευνας χρησιμοποιείται για περισσότερα από πενήντα χρόνια και υποστηρίζεται από επιστημονική έρευνα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter