Νότια Κορέα: Βγήκε αντισυνταγματικός ο νόμος που απαγόρευε την άμβλωση

Νότια Κορέα: Βγήκε αντισυνταγματικός ο νόμος που απαγόρευε την άμβλωση

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Κορέας χαρακτήρισε σήμερα αντισυνταγματικό έναν νόμο που ποινικοποιεί την άμβλωση, μια απόφαση-ορόσημο, η οποία θα άρει την απαγόρευση στις αμβλώσεις, η οποία βρίσκεται σε ισχύ από το 1953.

Σε ανακοίνωσή του, το δικαστήριο χαρακτηρίζει αντισυνταγματική τόσο την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων όσο και τον νόμο σύφωνα με τον οποίο οι γιατροί, οι οποίοι πραγματοποιούν αμβλώσεις με την σύμφωνη γνώμη της εγκύου, φέρουν ποινικές ευθύνες.

Ωστόσο, το δικαστήριο ανέφερε ότι ο σημερινός νόμος θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου και έπειτα θα καταργηθεί.

Το δικαστήριο είχε διατηρήσει σε ισχύ τον νόμο για τις αμβλώσεις το 2012 με μια απόφαση, που είχε διχάσει τους δικαστές, τέσσερις εκ των οποίων είχαν ψηφίσει υπέρ και τέσσερις κατά.

Η απαγόρευση των αμβλώσεων στη Νότια Κορέα ισχύει από το 1953 όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η ποινική νομοθεσία μετά τον Πόλεμο της Κορέας (1950-1953) και δεν έχει αλλάξει από τότε.

Ο νόμος ορίζει ότι μια γυναίκα, η οποία υποβάλλεται σε άμβλωση, θα εκτίει ποινή κάθειρξης ενός χρόνου ή λιγότερο ή θα καταβάλει πρόστιμο δύο εκατομμυρίων γουόν (1.756 δολαρίων) ή λιγότερο.

Επιπλέον ορίζει ότι το ιατρικό προσωπικό, ανάμεσά τους και οι γιατροί οι οποίοι θα συμμετέχουν στην πρακτική της άμβλωσης κατόπιν αιτήματος της γυναίκας, επίσης θα τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης δύο ετών ή λιγότερο και θα τους αφαιρείται η άδεια άσκησης του επαγγέλματος για επτά χρόνια.

Ο ισχύων νόμος έχει και εξαιρέσεις καθώς επιτρέπει τον τερματισμό της κύησης μέχρι την 24η εβδομάδα για ιατρικούς λόγους, όπως οι κληρονομικές νόσοι ή ο σοβαρός κίνδυνος για την υγεία της μητέρας, αλλά και σε περίπτωση εγκυμοσύνης έπειτα από βιασμό.

“Αν η περίπτωση της εγκύου δεν αφορά αυτές τις εξαιρέσεις, ο νόμος την υποχρεώνει να συνεχίσει μέχρι τέλους την κύηση και δεν κάνει εξαιρέσεις ακόμη και σε περιπτώσεις όπου οι συνθήκες προκαλούν συγκρούσεις σχετικά με την άμβλωση για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους”, ανέφερε το δικαστήριο.

Η απόφαση αυτή αντανακλά την τάση προς την γενικότερη αποποινικοποίηση της άμβλωσης με τον αριθμό των περιπτώσεων όπου τιμωρείται ποινικά η άμβλωση να μειώνεται συστηματικά.

Μόνο οκτώ κρούσματα παράνομης άμβλωσης οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη το 2017 –από 24 που ήταν το 2016– σύμφωνα με νομικά στοιχεία της Νότιας Κορέας.

Ο αριθμός των αμβλώσεων στη Νότια Κορέα μειώνεται λόγω της αυξημένης χρήσης των μέσων αντισύλληψης και εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός μεταξύ γυναικών κάτω των 15 ως 44 ετών ανέρχετο σε 49.764 το 2017, από 342.433 το 2005 και 168.738 το 2010, σύμφωνα με το Κορεατικό Ινστιτούτο για την Υγεία και τις Κοινωνικές Υποθέσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter