Νότια Κορέα: «Η Πιόνγκγιανγκ κάνει καινούργιες δοκιμές πυραύλων»

Νότια Κορέα: «Η Πιόνγκγιανγκ κάνει καινούργιες δοκιμές πυραύλων»

Ο νοτιοκορεατικός στρατός ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι η Βόρεια Κορέα το πρωί της ίδιας μέρας διεξήγαγε ξανά δοκιμές πυραύλων, ρίχνοντας τα βλήματα στην θάλασσα.

Δυο πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το αεροδρόμιο Σουνάν της πρωτεύουσας Πιόνγκγιανγκ την Δευτέρα προς ανατολάς, ταξιδεύοντας 380 χιλιόμετρα και φτάνοντας μέγιστο ύψος τα 42 χιλιόμετρα, ανακοίνωσε ο Αρχηγός των Ένοπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας, Γουόν Ιν-Τσουλ.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανέφερε επίσης την εκτόξευση και καταδίκασε τις δοκιμές ως απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής. Ο Νόμπουο Κίσι, ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας, είπε ότι οι πύραυλοι φαίνεται να προσγειώθηκαν στον ωκεανό κοντά στην ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας.

Η Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού Ωκεανού του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών είπε ότι εκτίμησε ότι η εκτόξευση δεν αποτελούσε άμεση απειλή για τις ΗΠΑ ή τους συμμάχους τους, αλλά «αυτές οι εκτοξεύσεις πυραύλων υπογραμμίζουν τον αποσταθεροποιητικό αντίκτυπο του προγράμματος παράνομων όπλων (της Βόρειας Κορέας)».

Η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από εκτοξεύσεις από την αρχή του έτους, ανακοινώνοντας την περασμένη εβδομάδα την επιτυχή δοκιμή ενός υπερηχητικού όπλου υπό το βλέμμα του ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Την Παρασκευή, εκτόξευσε επίσης δύο πυραύλους από τρένο.

 

Η πυρηνικά οπλισμένη Πιονγκγιάνγκ έχει την απαγόρευση του ΟΗΕ να δοκιμάζει βαλλιστικά όπλα και οι συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση έχουν σταματήσει από το 2019, όταν μια σύνοδος κορυφής μεταξύ του Κιμ και του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατέρρευσε λόγω των αιτημάτων της Βόρειας Κορέας για άρση των κυρώσεων.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας επέκρινε την Παρασκευή τις ΗΠΑ για την επιβολή νέων κυρώσεων ως απάντηση στις δοκιμές, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον για «συγκρουσιακή προσέγγιση». Οι ΗΠΑ προτρέπουν επίσης τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν αυστηρότερη δράση κατά της Βόρειας Κορέας σχετικά με τις τελευταίες δοκιμές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter