Νότιο Σουδάν: Στη προσφυγιά δύο εκατομμύρια παιδιά λόγω εμφυλίου και λιμού

Νότιο Σουδάν: Στη προσφυγιά δύο εκατομμύρια παιδιά λόγω εμφυλίου και λιμού

Ο πόλεμος και ο λιμός έχουν αναγκάσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια παιδιά στο Νότιο Σουδάν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, προκαλώντας την πιο ανησυχητική προσφυγική κρίση στον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Τα παιδιά αποτελούν το 62% των 1,8 εκατομμυρίου Νοτιοσουδανών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να αναζητήσουν καταφύγιο στους καταυλισμούς προσφύγων στην Αιθιοπία, την Κένυα και την Ουγκάντα από την έναρξη του εμφυλίου το 2013, σύμφωνα με ανακοίνωση της Unicef και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Επιπλέον 1,4 εκατομμύριο παιδιά ζουν σε καταυλισμούς εκτοπισμένων μέσα στο Νότιο Σουδάν.

«Διακυβεύεται το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς», προειδοποίησε η Λέιλα Πακάλα διευθύντρια της Unicef για την ανατολική Αφρική και την Αυστραλία.

«Το φρικτό γεγονός ότι ένα στα πέντε παιδιά στο Νότιο Σουδάν έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σπίτι του είναι ενδεικτικό του πόσο πολύ αυτή η σύγκρουση έχει καταστροφικές επιπτώσεις στους πιο αδύναμους στη χώρα αυτή», πρόσθεσε σε ανακοίνωσή της.

Δυόμιση χρόνια αφού κέρδισε την ανεξαρτησία από το Σουδάν, ξέσπασε τον Δεκέμβριο του 2013 εμφύλιος πόλεμος στο Νότιο Σουδάν, προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Ο λιμός, άμεση επίπτωση του πολέμου, πλήττει περισσότερους από 100.000 ανθρώπους σε κάποιες περιοχές της χώρας και απειλεί ένα εκατομμύριο ακόμη.

«Δεν υπάρχει σήμερα άλλη προσφυγική κρίση που να με ανησυχεί περισσότερο από αυτή στο Νότιο Σουδάν», τόνισε ο υπεύθυνος για την Αφρική της UNHCR Βαλεντίν Ταπσόμπα.

Εξάλλου σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, πάνω από 1.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από τις συγκρούσεις.

Η Unicef ανακοίνωσε ότι έχει συγκεντρώσει λίγο πάνω από τα μισά χρήματα που είχε ζητήσει, 181 εκατομμύρια δολάρια, για φέτος, ενώ η UNHCR πρόσθεσε ότι δεν έχει λάβει παρά το 11% των 782 εκατομμυρίων δολαρίων που εκτιμά ότι είναι απαραίτητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter