Νοτοπούλου: Τα παιδιά του πολέμου και της φτώχειας χρειάζονται προστασία

Νοτοπούλου: Τα παιδιά του πολέμου και της φτώχειας χρειάζονται προστασία

Να αγωνιστούμε για μια Πολιτεία που θα προστατεύει το παιδί τονίζει με δήλωσή της, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού, η τομεάρχης Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου:

«Σαν σήμερα πριν από 34 χρόνια, στις 20 Νοεμβρίου του 1989 υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Αν και σχεδόν όλα τα κράτη του κόσμου έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση, εντούτοις η διεθνής κοινότητα δεν μεριμνά επαρκώς για την ανάπτυξη και την προστασία τους αλλά ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή.

Παιδιά θύματα πολέμου

Οι σκέψεις μας βρίσκονται στα παιδιά θύματα του πολέμου, θύματα από τον κύκλο βίας χιλιάδων νεκρών στον οποίο βυθίζονται το Ισραήλ και η Παλαιστίνη, στην εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Σήμερα θρηνούμε για τους 4.800 θανάτους μικρών παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας. Η άμεση κατάπαυση του πυρός είναι επιτακτική ανάγκη.

Η σημερινή μέρα είναι ημέρα υπενθύμισης της ανάγκης να αγωνιστούμε για μια Πολιτεία που θα προστατεύει το παιδί.

Στην Ελλάδα, αν και η Σύμβαση για τα δικαιώματα του Παιδιού επικυρώθηκε το 1992 δυστυχώς η Πολιτεία δεν ακολούθησε μία πορεία συνεχούς βελτίωσης της ζωής και της ανάπτυξης των παιδιών.

Παιδική φτώχεια:

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το 2014 τη χώρα σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, με την παιδική φτώχεια να φτάνει στο 37,7% (eurostat) αλλά με άμεσες παρεμβάσεις, όπως η πρόσβαση ανασφαλίστων στο δημόσιο σύστημα υγείας, το ΚΕΑ, τα σχολικά γεύματα στα δημοτικά σχολεία, η αύξηση των vouchers για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, το επίδομα ενοικίου, το επίπεδο της παιδικής φτώχειας μειώθηκε στο 31,2%.

Σήμερα, 4 χρόνια μετά, η παιδική φτώχεια βρίσκεται στο 28,1%, επιβραδύνεται δηλαδή σημαντικά ο ρυθμός μείωσης που είχε επιτευχθεί τότε.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν δημιούργησε καμία νέα δράση για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας. Αντίθετα, πάγωσε την επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων σε όλα τα παιδιά του δημοτικού σχολείου ενώ χιλιάδες παιδιά στερούνται voucher για Παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ!

Κοινωνικός αποκλεισμός:

Πέρα όμως από τη φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός για πολλά παιδιά στην Ελλάδα αυξάνεται: Τα προσφυγόπουλα στερήθηκαν τη δυνατότητα της μόρφωσης στα σχολεία, η έλλειψη πολιτικών συμπερίληψης για τα παιδιά Ρομά σε συνδυασμό με το ρατσισμό που υφίστανται οδηγεί ακόμα και σε δολοφονίες τους, ενώ ανάπηρα παιδιά βασανίστηκαν σε live διαδικτυακή μετάδοση.

Αναδοχή κι Υιοθεσία:

Η πορεία αποϊδρυματοποίησης που είχε ξεκινήσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την εφαρμογή εναλλακτικών μορφών φροντίδας, δηλαδή της αναδοχής και της υιοθεσίας, φαίνεται ότι έχει κολλήσει.

Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να έχουμε στο κέντρο της πολιτικής μας το παιδί και τα δικαιώματά του.

Πρώτη μας προτεραιότητα παραμένει η καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, η προώθηση πολιτικών ανάπτυξής του παιδιού, μειώνοντας τις ανισότητες που δημιουργούν συνθήκες αποκλεισμού παιδιών από την υγεία, την εκπαίδευση και το πολιτισμό.

Μέλημά μας είναι να αντιμετωπίσουμε άμεσα τα νέα φαινόμενα της βίας είτε εις βάρος ανηλίκων είτε και ανάμεσα σε ανηλίκους, με ένα εθνικό σχέδιο δράσης».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter