Novartis_gate: Η «γαλάζια» συνωμοσία για το κουκούλωμα, στο Documento που κυκλοφορεί – μαζί το HotDoc History, το Docville και ο 7ος τόμος του HotDoc History

Novartis_gate: Η «γαλάζια» συνωμοσία για το κουκούλωμα, στο Documento που κυκλοφορεί – μαζί το HotDoc History,  το Docville και ο 7ος τόμος του HotDoc History

Novartis_gate: Η «γαλάζια» συνωμοσία για το κουκούλωμα. Αποκαλυπτικά έγγραφα. Στουρνάρας και Άδωνης απειλούσαν δημόσια μάρτυρες και εισαγγελείς και τα ’λεγαν μυστικά με τον δούρειο ίππο στην έρευνα Νίκο Μανιαδάκη

– Φοβισμένος και ανεξέλεγκτος: Ο άνθρωπος για (όλη) τη βρόμικη δουλειά. Ο Ι.Σ.Καριώτης γράφει για τον μαινόμενο κατά πάντων Άδωνη και τη θρασυδειλία του.

– Αντώνης Διαματάρης: Ο υφυπουργός που διαφημίζει καζινάρχες για το Ελληνικό

– Αναπτυξιακός νόμος; 350.000 μισθωτοί κινδυνεύουν με 20% μείωση αποδοχών

– Συνέντευξη Βικτώρια Χίσλοπ: «Ντρέπομαι για όσα είπε και έκανε ο Τσόρτσιλ στα Δεκεμβριανά»

– Ασυνόδευτα παιδιά: Από την κόλαση του πολέμου στον εφιάλτη της κακοποίησης. Η οδύσσεια των 5.000 ανήλικων προσφυγόπουλων στην Ελλάδα, όπως τη μεταφέρουν στο Documento τα ίδια και εκπρόσωποι οργανώσεων που τα υποστηρίζουν

– Προεδρική εκλογή: Ο Κυριάκος θέλει τον… πρόεδρό του

– Υπόθεση «Joker»: Έφαγε κάρτα ο Χρυσοχοΐδης

– ΚΕΘΕΑ: Όλοι αντιδρούν στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου

– Συρία: Η τουρκική εισβολή απειλεί τη συνθήκη της Λωζάννης

– Ποδόσφαιρο: Γιατί ο ρατσισμός θεριεύει στα γήπεδα

Το Docville

Η Βικτώρια Χίσλοπ μιλάει στο Docville που κυκλοφορεί  με το Documento

«Πολλοί μου είπαν να μη γράψω για τον Εμφύλιο και τη Μακρόνησο, αλλά δεν κάνω ό,τι μου λένε οι άλλοι» λέει μεταξύ άλλων η Αγγλίδα συγγραφέας Βικτώρια Χίσλοπ στην Έμυ Ντούρου με αφορμή την κυκλοφορία στα ελληνικά του νέου βιβλίου της «Όσοι αγαπιούνται».

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γίνεται φέτος 60 χρόνων και γιορτάζει ανάλογα. Ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης έχει όλες τις λεπτομέρειες.

«Ολη μου η ζωή είναι η μουσική και ο έρωτας με τις γυναίκες» λέει μεταξύ άλλων ο Λάκης Παπαδόπουλος στην Ηλέκτρα Ζαργάνη στη συνέντευξη που της έδωσε με αφορμή τη μουσική συνάντησή του με τον Γιάννη Ζουγανέλη, την Ελένη Δήμου, και τον Διονύση Τσακνή στην «Οδό Λυσίου».

Η Στεφανία Γουλιώτη και ο Αργύρης Ξάφης μιλούν στην Αφροδίτη Ερμίδη για τον Τόμας Μπέρνχαρντ και την τέχνη του ηθοποιού με αφορμή την παράσταση «Ρίττερ, Ντένε, Φος».

Ο Φίλιππος Ζαρφειάδης συνομιλεί με την Ηλέκτρα Ζαργάνη για τις δύο παραστάσεις που ανεβάζει («Οι Κούκλοι», «Οι Τσιγγάνοι») με υλικό ντοκουμέντα και άγνωστες μαρτυρίες των επιζώντων του ολοκαυτώματος των ομοφυλόφιλων ανδρών και των τσιγγάνων.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Klangforum Wien Σβεν Χάρτμπεργκερ συζητά με τον Σπύρο Οικόπουλο για το νέο μοντέλο ανάμεσα στον καπιταλισμό και τον σοσιαλισμό, με αφορμή το πρότζεκτ «Hapiness machine» που γίνεται στη Στέγη.

Συναντήσαμε τον Μαμαντού από τη Σενεγάλη, ο οποίος τα τελευταία έξι χρόνια ράβει για τις Ελληνίδες ρούχα εμπνευσμένα από την πατρίδα του. Η Έμυ Ντούρου έχει το ρεπορτάζ.

Ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Νίκος Θεοδοσίου γράφει για τις διώξεις που υπέστη η νεολαία από τις Αρχές και τον Τύπο, από την εμφάνιση του σινεμά στην Ελλάδα έως σήμερα.

To HotDoc History

To HotDoc History για την αθέατη όψη της 28ης Οκτωβρίου

Το HotDoc History που κυκλοφορεί σήμερα , ως ένθετο στο Documento, είναι αφιερωμένο στην αθέατη όψη του «Όχι» και του ελληνοϊταλικού πολέμου.

Το τεύχος είναι λιγότερο προσανατολισμένο στα χιονισμένα βουνά της Πίνδου και περισσότερο στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στις «ουδέτερες» πρεσβείες που μεσολαβούσαν για μια συνδιαλλαγή μεταξύ Αθήνας και Ρώμης πριν ξεσπάσει και όσο διαρκούσε ο πόλεμος. Καταγράφονται το διπλωματικό υπόβαθρο, οι παρασκηνιακές επαφές, οι πρεσβευτικές αναφορές, οι διεθνείς συμφωνίες –μυστικές ή φανερές.

Και επειδή η ένταξη Ελλάδας και Ιταλίας σε αντίπαλα στρατόπεδο δεν ήταν μια «ιστορική ιδιοτροπία» φωτίζονται οι γεωπολιτικές αντιθέσεις τους. Από το Κρητικό ζήτημα, το Μακεδονικό, τα Δωδεκάνησα και το Μικρασιατικό όπου οι ελληνικές διεκδικήσεις της «Μεγάλης Ιδέας» προσέκρουαν στην φαντασίωση ανασύστασης του Imperium Romanum.

Ακόμη χειρότερα, μετά την επικράτηση των φασιστών του Μουσολίνι, η Ιταλία καταλαμβάνει το 1939 την Αλβανία σαν προγεφύρωμα προς την Ελλάδα. Τα ελληνικά αμυντικά σχέδια όφειλαν να αναπροσανατολιστούν στον νέο κίνδυνο. Η σύσφιξη των δεσμών της μεταξικής Ελλάδας με Αγγλία και Γαλλία καθίστατο περισσότερο από επιτακτική. Ο τορπιλισμός του «Ελλη» είχε το «δακτυλικό αποτύπωμα» του Μουσολίνι και ο Μεταξάς το γνώριζε από τις πρώτες μέρες όμως προτίμησε να το κρατήσει μυστικό μέχρι να του επιδοθεί το τελεσίγραφο του Γκράτσι.

Η αποτυχία του σχεδίου Emergenza G δίνει στον Χίτλερ την ευκαιρία να εμφανιστεί σαν προστάτης του ανίκανου συμμάχου του. Επιχειρεί μέσω σκοτεινών διαύλων ανίχνευση των ελληνικών προθέσεων για συνθηκολόγηση. Όταν παίρνει αρνητική απάντηση, η Βέρμαχτ καταλαμβάνει την Ελλάδα μέσα σε 21 μέρες με κάθε άλλο παρά αμελητέες απώλειες. Όμως η προγραμματισμένη για τον Μάιο του ΄41 επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα» εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης μετατίθεται για το καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει πως η «προγραμματισμένη νίκη» για το φθινόπωρο παραπέμπεται στις χειμερινές ρωσικές καλένδες. Στρατιωτικοί, Ιστορικοί και αναλυτές δεν συμφωνούν στο αν η ελληνική καθυστέρηση έκρινε την έκβαση της έκβαση της εκστρατείας στη Ρωσία. Όμως και η ανάγνωση των απόψεων τους έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Λαμπρές & μαύρες μέρες του 20ού αιώνα στο HotDoc History, που κυκλοφορεί με το Documento (Video)

Α΄ Παγκόσμιος, Ιρλανδικό, Ολοκαύτωμα, Κούβα, Μακαρθισμός

Κορυφαίες στιγμές του συγκλονιστικού 20ου αιώνα περνούν σαν φιλμ από τις σελίδες του 7ου Τόμου του Hot.Doc History. Από τις πλέον ντροπιαστικές μέχρι τις πιο γοητευτικές της ανθρώπινης δράσης. Στη Συλλογή των τευχών 51-60 και στις 480 σελίδες ο αναγνώστης θα βρει τα ακόλουθα θέματα:

# 100 χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το φινάλε μιας «Μεγάλης Χίμαιρας»

# Οι πρόδρομοι της Αριστεράς στην Ελλάδα Προγονικές ιδιομορφίες

# Τα Δεκεμβριανά μέσα από τα μάτια των Αγγλων. Μια επισκόπηση μέσα από τα κέντρα εξουσίας

# Σταυροφορίες. Ο θρησκευτικός ιμπεριαλισμός. Το Τζιχάντ του Χριστιανισμού

# 60 χρόνια από την επανάσταση στην Κούβα. Η νίκη του Φιντέλ σε ρυθμούς λάτιν

# Ολοκαύτωμα, το σφαγείο του 20ου αιώνα. Ανεξίτηλο τραύμα του αποτρόπαιου

# Risorgimento, η ενοποίηση της Ιταλίας, 1870. Γαριβάλδι, ο επαναστάτης των δύο ημισφαιρίων

# Αστρονόμοι και Αστροναύτες. Το ταξίδι της Ανθρωπότητας από το μηδέν στο άπειρο

# Μακαρθισμός, ο φόβος πάνω από την Αμερική. Η καριέρα ενός έξαλλου κομμουνιστοφάγου

# Ιρλανδία, η «λευκή αποικία». IRA: Από τον Μάικλ Κόλινς στον Μπόμπι Σαντς

Γραμμένο από ειδικούς επιστήμονες, με πρωτότυπη αναζήτηση, πέρα από τα γνωστά και τετριμμένα, πλούσια εικονογράφηση και δημιουργική σελιδοποίηση θα αποτελέσει απαραίτητο απόκτημα κάθε βιβλιοθήκης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter