#Novartis_Gate: Σκάνδαλο-καρμπόν σε ΗΠΑ και Ελλάδα

#Novartis_Gate: Σκάνδαλο-καρμπόν σε ΗΠΑ και Ελλάδα

Η σχέση που φαίνεται ότι είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, στην οποία έδωσε 130.000 δολάρια για να εξασφαλίσει τη σιωπή της, είναι η λιγότερο βρόμικη πλευρά ενός σκανδάλου που μόλις αποκαλύπτεται. Και πρόκειται για σκάνδαλο Novartis. 

Η Ντάνιελς υποστηρίζει ότι είχε σεξουαλική συνεύρεση με τον Τραμπ και ο προσωπικός δικηγόρος του προέδρου Μάικλ Κοέν ανέλαβε να της κλείσει το στόμα με δολάρια. Μοιάζει με ροζ σκάνδαλο, μέχρι που ο δικηγόρος τής Στ. Ντάνιελς δημοσιοποιεί ότι ο Κοέν, ο δικηγόρος του Τραμπ, πήρε από τη Novartis 1,2 εκατ. δολάρια ως σύμβουλος σε θέματα υγείας. Η πραγματικότητα ήταν ότι επρόκειτο για χρηματισμό. Η Novartis ήθελε να βρεθεί δίπλα στον Τραμπ, να προωθήσει τις πολιτικές της και να βάλει νέα φάρμακα στην αγορά των ΗΠΑ. Πρωταγωνιστής είναι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής και ένα ανώτατο οικονομικό της στέλεχος, ο Φέλιξ Εχρατ, ο οποίος συνάντησε τον Τραμπ στο Φόρουμ του Νταβός (Γενάρης 2018).

Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Το σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα, όπως περιγράφεται από τους προστατευόμενους μάρτυρες. Με συγκλονιστικές μάλιστα ομοιότητες. Ο Φ. Εχρατ προσπαθούσε να συναντήσει τον Αντώνη Σαμαρά στο Νταβός, ομολογούσε ότι είχε δύο ανθρώπους του δίπλα στον τότε πρωθυπουργό, ενώ ένας πολιτικός στην Ελλάδα, ο Γιάννης Στουρνάρας, είχε προσληφθεί από τη Novartis ως σύμβουλος επί πληρωμή.

Στη Γερουσία

Η υπόθεση του πιθανού χρηματισμού του Τραμπ μέσω του δικηγόρου του Μάικλ Κοέν εξετάζεται αυτές τις μέρες από την Επιτροπή Οικονομικών της αμερικανικής Γερουσίας. Φυσικά κανένας δεν διαμαρτύρεται για σκευωρία και στημένη υπόθεση στις ΗΠΑ, αντιθέτως η Γερουσία εξετάζει την υπόθεση υπό τη λογική ότι έτσι λειτουργούσε η Novartis, φέρνοντας μάλιστα παράδειγμα την έρευνα για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα.

Ο Κοέν πήρε 1,2 εκατ. δολάρια για σύμβαση ενός χρόνου (έως το 2018) και την περίοδο που πληρώνεται, συμπτωματικά (με την ίδια συχνότητα συμπτώσεων με την Ελλάδα) ο αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκου (FDA) βάζει σε κυκλοφορία φάρμακα Novartis, τα στελέχη της συναντιούνται με πολιτικά πρόσωπα και πληρώνει μεγάλες δαπάνες για συγκεκριμένα φάρμακα.

Στις 11 Μαΐου 2018, ο γερουσιαστής Ρον Γουάιν, ως επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ζητά από τον δικηγόρο του προέδρου Τραμπ να απαντήσει στις κατηγορίες ότι δημιούργησε εταιρεία-κέλυφος που παρείχε δήθεν συμβουλευτικές υπηρεσίας υγείας στη Novartis ενώ υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως ήταν εικονικό συμβόλαιο και στην πραγματικότητα επρόκειτο για χρηματισμό. Γράφει ο γερουσιαστής:

«Στις 9 Μαΐου 2018, η Novartis δήλωσε ότι σας πλήρωσε μέσω του Essential Consultants, σχεδόν 1,2 εκατ. δολάρια για συμβουλευτική εργασία στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που αποδείξατε ότι “δεν μπορείτε να παρέχετε”. Σύμφωνα με τη Novartis, θεωρήθηκε ότι θα μπορούσατε να συμβουλεύσετε την εταιρεία σε ορισμένα θέματα της πολιτικής των ΗΠΑ στον τομέα της υγείας και να συναφθεί μια μακροχρόνια σύμβαση μαζί σας τον Φεβρουάριο του 2017. Σύμφωνα με τη δήλωση, έπειτα από επόμενη συνάντηση τον Μάρτιο του 2017, η Novartis θεώρησε ότι δεν θα μπορέσετε να παράσχετε τις αναμενόμενες υπηρεσίες, αλλά συνέχισε να πραγματοποιεί πληρωμές σε σας μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018. Το μέγεθος και το χρονοδιάγραμμα αυτών των πληρωμών, καθώς και η κατηγορία ότι η Novartis συνέχισε τις πληρωμές διότι η ακύρωση της σύμβασης “μπορούσε να προκαλέσει θυμό” στον πρόεδρο αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Η Novartis είναι σημαντικός εταίρος στην αγορά υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ, οι πωλήσεις της στις ΗΠΑ για το 2017 ανέρχονται σε 16,9 δισ. δολάρια. Τα ομοσπονδιακά προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης, στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας της Επιτροπής Οικονομικών, δαπανούν για τις θεραπείες Novartis σημαντικά ποσά. Για παράδειγμα το 2015, το πιο πρόσφατο έτος για το οποίο υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία, η Medicare δαπάνησε 2 δισ. για τα τρία παρασκευάσματα της Novartis – τα Gleevec, Sandostatin και Afinitor. Την ίδια χρονιά, τα προγράμματα Medicaid δαπάνησαν περισσότερα από 320 εκατ., πριν από τυχόν εκπτώσεις, για το Cleevac και το εισπνεόμενο παρασκεύασμα Xolair».

«Ελληνικές» πρακτικές

Ο γερουσιαστής Γουάιν παραθέτει μάλιστα ως απόδειξη τέτοιας πρακτικής από τη Novartis την υπόθεση των Ελλήνων πολιτικών: «Η Novartis ερευνάται σήμερα από την ελληνική κυβέρνηση με την κατηγορία της δωροδοκίας δέκα υψηλά ιστάμενων πολιτικών. Μια έκθεση που στάλθηκε στο κοινοβούλιο από Ελληνες εισαγγελείς ανέφερε ότι υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η Novartis είχε καταβάλει πληρωμές σε Ελληνες γιατρούς και πολιτικούς με αντάλλαγμα τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων της σε τεχνητά υψηλά επίπεδα».

Μετά τις εξελίξεις ο διευθύνων σύμβουλος της Novartis Τζο Χιμένες τέθηκε εκτός εταιρείας, όπως και το υψηλόβαθμο οικονομικό στέλεχος Φ. Εχρατ. Σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα της εταιρείας, κακώς διέρρευσε στις εφημερίδες ότι «η συμφωνία με τον Κοέν σχετιζόταν με τον ομαδικό δείπνο του CEO της εταιρείας Dr Narasimhan στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός με τον Τραμπ».

Και, ω, τι σύμπτωση! Στις 13 Ιανουαρίου 2014, όπως έχει αποκαλύψει το Documento, ο αποπεμφθείς Φ. Εχρατ σχεδίαζε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Νταβός. Γράφει στην επιστολή του: «Αγαπητέ πρωθυπουργέ, θα ήθελα πολύ να σας συναντήσω στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός». Πολλοί από τους συμβούλους του Σαμαρά, όπως ο Σταύρος Παπασταύρου, κάνουν συναντήσεις με τη Novartis και η εταιρεία σχεδιάζει την κυκλοφορία νέων φαρμάκων, τα οποία τελικώς βάζουν σε κυκλοφορία σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και με συγκεκριμένο (υπερτιμολογημένο) τρόπο οι υπουργοί.

Στην Ελλάδα δεν έχει αποκαλυφθεί κάποιος Κοέν που να πήρε χρήματα ως σύμβουλος με εικονικές υπηρεσίες, έχει αποκαλυφθεί όμως πως ο Γ. Στουρνάρας υπέγραψε συμβάσεις ως έμμισθος σύμβουλος της Novartis. Μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει σαφείς εξηγήσεις για την παροχή των υπηρεσιών του και πώς έγινε, πράγμα που οφείλει να κάνει.

Η νέα πτυχή του σκανδάλου στις ΗΠΑ αποκαλύπτει απλώς ότι η εταιρεία είχε ενιαία τακτική και σχεδιασμό παντού, που προέβλεπε προσέγγιση πολιτικών προσώπων, χρηματισμούς, εισαγωγή φαρμάκων και εξασφάλιση εύνοιας από τους κυβερνώντες. Μάλλον δεν πρόκειται για καταθέσεις κουκουλοφόρων και περίεργων μαρτύρων, αλλά για πραγματικότητα, όπως τουλάχιστον φαίνεται από την έρευνα της αμερικανικής Γερουσίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter