#Novartis_Gate: Τρεις μάρτυρες μιλούν για μίζες εκατομμυρίων σε γιατρούς και πιέσεις σε υπουργούς

#Novartis_Gate: Τρεις μάρτυρες μιλούν για μίζες εκατομμυρίων σε γιατρούς και πιέσεις σε υπουργούς

Τις πρακτικές διαφθοράς και τον τρόπο λειτουργίας της Novartis περιγράφουν στο ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης οι τρεις μάρτυρες δημόσιου συμφέροντος που κατέθεσαν στο FBI – είναι διαφορετικοί από τους προστατευόμενους μάρτυρες που μίλησαν στις ελληνικές αρχές. 

Πρώην στελέχη της πολυεθνικής και οι τρεις, αποκαλούνται με κωδικές ονομασίες: A, B (ήταν προϊστάμενος πωλήσεων σε μεγάλες και μικρότερες ομάδες του τμήματος πωλήσεων) και C. Φορώντας μάσκες μπροστά στον τηλεοπτικό φακό, εξηγούν στους ερευνητές δημοσιογράφους πώς χρηματίζονταν οι γιατροί προκειμένου να συνταγογραφούν φάρμακα της πολυεθνικής. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν, πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για μίζες σε γνώση της μητρικής Novartis στη Βασιλεία της Ελβετίας. Οπως αναφέρουν οι μάρτυρες, στη Novartis υπήρχαν πάνω από 50 προγράμματα διαφθοράς τον χρόνο, ενώ λάμβαναν οδηγίες να ασκούν πιέσεις και σε πολιτικά πρόσωπα (κυβερνήσεις και υπουργεία Υγείας). Επίσης οι μάρτυρες περιγράφουν πώς λάμβαναν οδηγίες ώστε να καταστρέφουν μία φορά τον χρόνο όλα τα αποδεικτικά έγγραφα, στις λεγόμενες «clean days» της Novartis.

Μάρτυρας Β

«Τα χρήματα έρχονταν κατευθείαν από τη Βασιλεία»

Εσείς ζητήσατε προσωπικά από αντιπροσώπους να διαφθείρουν γιατρούς;

Μάρτυρας B: Αυτή ήταν η δουλειά μου. Το ζητούσα από τους συνεργάτες μου και λάμβανα εντολές από τους προϊσταμένους μου. Οπότε μου διέθεταν χρήματα για διάφορα προγράμματα ώστε να λαδώνουν τους γιατρούς. Εγώ έπρεπε να ελέγχω ότι όλοι οι αντιπρόσωποι του μάρκετινγκ διένειμαν αυτά τα χρήματα στους γιατρούς κατά τέτοιον τρόπο ώστε να κερδίζουμε.

Για κάθε γιατρό είχαμε έναν φάκελο με πληροφορίες. Δηλαδή πόσο έπρεπε να συνταγογραφεί για να παίρνει χρήματα. Εμείς τους παρακολουθούσαμε κάθε εβδομάδα και τους υπενθυμίζαμε ποιος ήταν ο στόχος πωλήσεων. Ομως επρόκειτο για φάρμακα και όχι για καραμέλες. Στο τέλος της ημέρας αναρωτιόμουν: Μα τι διάβολο κάνουμε εδώ;

Ενα πρόγραμμα διαφθοράς της Νovartis ονομάζονταν «Exactly». Και ήταν πολύ σημαντικό. Διότι χάρη στο «Exactly» η Novartis έγινε το Νο1 το 2010. Ηταν το πρόγραμμα της πιο μεγάλης διαφθοράς και αφορούσε τρία αντιυπερτασικά προϊόντα. Επρόκειτο για τα Diovan, Exforge, Rasolez.

«Μίζες ύψους 2,5 εκατ. ευρώ»

Μάρτυρας B: Όταν μιλάμε γι’ αυτό το πρόγραμμα μιλάμε για περισσότερα από 2,5 εκατ. ευρώ τα οποία δόθηκαν στους γιατρούς προκειμένου να συνταγογραφούν αυτά τα τρία φάρμακα.

Μου λέτε ότι δια μέσου αυτού του προγράμματος δόθηκαν σε γιατρούς μίζες ύψους 2,5 εκατ. ευρώ;

Ναι, σε οκτώ μήνες.

Σε πόσους γιατρούς;

Σε περίπου χίλιους. Οι γιατροί δεν έπαιρναν όλοι το ίδιο ποσό. Οσο περισσότερες συνταγές τόσο περισσότερα έπαιρναν. Ηταν γιατροί που έπαιρναν 5.000-7.000 ευρώ, άλλοι μόνο 1.000. Ομως πρέπει να καταλάβετε ότι το ίδιο διάστημα υπήρχαν και άλλα προγράμματα, όχι μόνο το «Exactly». Επομένως ένας γιατρός μπορούσε να πάρει 5.000 ευρώ από

το «Exactly» και για το ίδιο φάρμακο άλλες 3.000 ευρώ μέσω άλλου προγράμματος, οπότε μπορούσε να πάρει 15.000 ευρώ για τα τρία φάρμακα και στη Novartis είχαμε πάνω από 50 προγράμματα διαφθοράς κάθε χρόνο.

Και τα χρήματα από πού προέρχονταν;

Μάρτυρας B: Το «Exactly» χρηματοδοτούνταν κατευθείαν από τη Βασιλεία. Ο Ελληνας διευθυντής και οι επικεφαλής μάνατζερ πήγαιναν στη Βασιλεία και εκεί καθόριζαν το μπάτζετ. Καθοριζόταν πόσα χρήματα προορίζονταν κάθε χρόνο για την Ελλάδα. Ολα ήταν προγραμματισμένα: από την πηγή του χρήματος έως τη στιγμή που έπρεπε να γίνει η πληρωμή. Η Novartis είχε έναν στόχο: το λεγόμενο «return on investment», δηλαδή ένα αντάλλαγμα για καθετί που ξοδευόταν. Δηλαδή για 2-2,5 εκατ. που ξοδεύτηκαν επέστρεφαν περίπου 10 εκατομμύρια.

Πώς γίνεται να γνωρίζετε αυτά τα νούμερα;

Ήταν γνωστά στην εταιρεία.

Δηλαδή ξέρατε ότι είχατε 2,5 εκατ. για μίζες;

Μας δίνουν 2,5 εκατ. και επιστρέφουμε 10 εκατ. Αυτά τα νούμερα τα έχει και το FBI. Ολα όσα σας είπα τα έχει και το FBI.

Αν γινόταν ένας έλεγχος από το κράτος, όλα θα φαίνονταν νόμιμα. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μίζες. Διότι αυτές οι έρευνες απευθύνονταν στους γιατρούς, αλλά τα ερωτηματολόγια σε μεγάλο βαθμό συμπληρώνονταν από τους φαρμακευτικούς αντιπροσώπους. Αυτές οι έρευνες ήταν πλασματικές. Δεν γίνονταν από τους γιατρούς. Και δεν χρησίμευαν για την ασφάλεια του φαρμάκου.

Οι γιατροί και η υπερσυνταγογράφηση

Όμως δεν θέτατε σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων για να αυξήσετε τις πωλήσεις;

Μάρτυρας B: Δεν μπορώ να το πω αυτό. Ομως ξέρω με σιγουριά ότι η υπερσυνταγογράφηση δεν είναι κάτι καλό για τα άτομα. Διότι οι γιατροί

Για μίζες εκατομμυρίων σε γιατρούς και για πιέσεις σε υπουργούς και κυβερνήσεις κάνουν λόγο και οι τρεις μάρτυρες του FBI έπρεπε να υπερσυνταγογραφούν για να φτάσουν τον στόχο τους.

Μα πώς να φανταστώ αυτή την κατάσταση; Ενας αντιπρόσωπος πάει στον γιατρό που έχει 1.000 ασθενείς, από τους οποίους 500 έχουν προβλήματα υπέρτασης, αλλά ο γιατρός γράφει το φάρμακο σε 600 άτομα. Αυτό συμβαίνει;

Μα φυσικά. Οι γιατροί είχαν τα μπλοκ των συνταγών που έπαιρναν από το κράτος. Οι αντιπρόσωποι κάθε εβδομάδα ή και δύο φορές την εβδομάδα έλεγχαν τις συνταγές. Για να σιγουρευτούν ότι όλα πήγαιναν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Πολλές φορές καλούσαν ακόμη και τους ασθενείς για να ελέγξουν τις συνταγές.

Όμως αυτό είναι νόμιμο;

Όχι, δεν είναι νόμιμο. Είναι παράνομο. Αυτός ο έλεγχος ήταν μέρος της συμφωνίας. Η συμφωνία ήταν: εσύ παίρνεις 2.000, 3.000, 5.000 ευρώ για αυτό το πρόγραμμα, αυτή την ψεύτικη μελέτη, αλλά εγώ ο αντιπρόσωπος θα έρχομαι κάθε εβδομάδα, ακόμη και κάθε μέρα, στο ιατρείο σου για να ελέγχω τις συνταγές σου. Και θα ελέγχω και την αυθεντικότητα της συνταγής. Αν είναι αληθινή, σε πληρώνω, διαφορετικά όχι.

«Καταστρέφαμε τα αποδεικτικά έγγραφα»

Τι συνέβαινε με αυτά τα έγγραφα;

Μάρτυρας B: Οι εντολές ήταν να καταστρέφουμε ό,τι είχαμε στον υπολογιστή. Ερχονταν σε εμάς και μας έλεγαν: Ανοιξε τον υπολογιστή και σβήσε όλα τα αρχεία που έχεις για γιατρούς, πληρωμές και προγράμματα. Αυτές ήταν οι «clean days», οι «μέρες καθαριότητας».

Πόσες φορές τον χρόνο σας ζητούσαν να σβήσετε τα δεδομένα;

Μία δύο φορές τον χρόνο. Ερχονταν σε όλους μας, από τον βοηθό στον επικεφαλής, και τους ζητούσαν να σβήσουν τα πάντα. Από τη δημιουργία των προγραμμάτων έως την καταστροφή των αποδείξεων, τα πάντα ήταν οργανωμένα προκειμένου να διευκολύνεται η πληρωμή προμηθειών εκατομμυρίων. Και σύμφωνα με τους πληροφοριοδότες του FBI ένας από τους δημιουργούς αυτών των συστημάτων μεταφέρθηκε στο μεταξύ ακριβώς κοντά στη Νέα Υόρκη.

Ένας από τους αρχιτέκτονες αυτών των ψευδών κλινικών ερευνών ήταν ο Σταύρος Ντογιάκος. Ηταν η κινητήρια δύναμη αυτών των προγραμμάτων. Έκανε καριέρα στη Novartis. Ήταν έμπιστος της διοίκησης και μετά την παραμονή του στη Βασιλεία πήγε να εργαστεί ως διευθυντής στη ΗΠΑ. Αυτός διαχειριζόταν το χρήμα και το μοίραζε σε διάφορα προγράμματα διαφθοράς, κανόνιζε τις μίζες, πόσα χρήματα θα πήγαιναν στο «Exactly» και πόσα σε άλλα προγράμματα. Είναι πρόσωπο-κλειδί που ξέρει πολλά.

Μάρτυρας C

«Έδιναν φάρμακα χωρίς κανένα λόγο»

Η Βασιλεία γνώριζε τι συνέβαινε στην Ελλάδα; 

Μάρτυρας C: Φυσικά. Η Βασιλεία είναι έδρα της εταιρείας. Από τη Βασιλεία μας έρχονταν οδηγίες, πώς να ακολουθούμε το πλάνο διαφθοράς. Κι αυτές οι οδηγίες εκτελούνταν. Οι διευθυντές από τη Βασιλεία μας επισκέπτονταν συχνά και είχαμε συχνά meeting.

Εσείς ήσασταν παρών όταν ερχόταν ο επικεφαλής μάνατζερ από την Ελβετία;

Ναι. Ερχονταν για να δουν αν ακολουθούμε το πλάνο διαφθοράς. Υπήρχαν πάντα σχέδια καμουφλαρισμένα από νόμιμα προγράμματα. Μα στην πραγματικότητα χρησίμευαν μόνο για να κρύβουν τα χρήματα της διαφθοράς. Αλλά ήταν πάντα προσεχτικοί στο να καλύπτουν τα γεγονότα, διότι φοβούνταν κάποια πιθανή έρευνα, ακριβώς όπως αυτή που έχουμε τώρα.

Ταξινομούσαμε τους γιατρούς. Α, B, C καθοριζόταν το δυναμικό, σύμφωνα με τη θέση του και τη δυνατότητα να συνταγογραφούν φάρμακα. Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές και οι διευθυντές κλινικών ήταν πάντα στην κατηγορία Α. Είχαν τους Β, αυτούς που έκαναν ένα συγκεκριμένο νούμερο, και τους C, αυτούς που συνταγογραφούσαν λίγο. Ο τελικός μας στόχος ήταν να φέρουμε τους γιατρούς στην πρώτη κατηγορία.

Αυτή η ταξινόμηση σας χρησίμευε για να ξέρετε πόσα χρήματα θα έπρεπε να δώσετε;

Ναι. Ήταν όμως κάτι με το οποίο οι γιατροί συμμορφώνονταν. Κανείς από τη Novartis δεν θα πήγαινε πότε σε έναν καθηγητή να του πει: εσύ είσαι στο 1, 2, 3.

«Το πρόγραμμα “Eudora” για Lucentis και Avastin»

Μάρτυρας C: Στη Νovartis υπήρχε το λεγόμενο πρόγραμμα «Eudora». Επρόκειτο για ένα πρόγραμμα σε παγκόσμιο επίπεδο που αφορούσε δύο φάρμακα: Lucentis και Avastin. Αυτά τα δύο προϊόντα είναι χημικά πρακτικώς ταυτόσημα, προέρχονται από το ίδιο μόριο και έχουν τον ίδιο τρόπο δράσης για τη θεραπεία του αμφιβληστροειδούς. Η Roche εμπορεύεται το Avastin και η Novartis το Lucentis. Η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο φαρμάκων είναι ότι μια δόση Avastin κοστίζει 30-50 δολάρια ενώ μια δόση Avastin κοστίζει περισσότερο από 1.000 δολάρια.

Ποιος ήταν ο στόχος τότε;

Να σταματήσουμε το Avastin, διότι έβαζε σε κίνδυνο τις εισπράξεις του Lucentis.

Και ποιες ήταν οι εντολές; Τι έπρεπε να κάνετε;

Να μην επιτρέψουμε σε καμιά περίπτωση την κυκλοφορία του Avastin σαν αντίστοιχου από κυβερνήσεις και υπουργεία Υγείας σε όλο τον κόσμο. Να εμποδίσουμε τις ασφαλιστικές να το αποζημιώνουν. Αντίθετα, σε επίπεδο γιατρών οι εντολές ήταν: φοβίστε τους αν χρησιμοποιούν Avastin. Μιλάμε λοιπόν για κυβερνήσεις, δημόσιους υπαλλήλους, επαγγελματίες υγείας. 

(στην οθόνη εμφανίζεται έγγραφο) Αυτή είναι μια business review του κ. Φρουζή, κάνει αναφορά στους ανωτέρους του τι θα συμβεί αν το Avastin πάρει άδεια. Τους λέει απλώς ότι από τον Μάρτιο στον Δεκέμβριο κινδυνεύει το 25% των πωλήσεων του Lucentis. Δηλαδή 2,8 εκατ. ευρώ μόνο γι’ αυτή την περίοδο.

Και τι τους συμβούλευε να κάνουν;

Να σχηματιστεί μια task force κατά του Avastin. Ενεργητική επικοινωνία σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Στρατηγική για το Lucentis με το υπουργείο Υγείας και πηγές χρηματοδότησης για την κοινωνική ασφάλεια για να υπερτονίσουν τον κίνδυνο χρήσης του Avastin.

«Εκφοβισμός σε γιατρούς»

Εξηγήστε μου. Όταν αυτές οι εντολές έφτασαν σε εσάς τι έπρεπε να κάνετε;

Μάρτυρας C: Υπήρχε πλάνο εκτέλεσης του σχεδίου διαφθοράς. Επρεπε να ακολουθήσουμε πρακτικές εκφοβισμού για να αποφευχθεί η χρήση του Αvastin. Επρεπε να πούμε στους γιατρούς: Βλέπεις αυτά τα λεφτά; Σταμάτα να χρησιμοποιείς Avastin. Επρόκειτο για πολλά χρήματα. Και τα δίναμε σε όλη την κοινότητα των οφθαλμίατρων για να σταματήσουμε το Avastin.

Kαι πόσα πληρώνατε;

Περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Με ρωτήσατε πόσα χρήματα πήραν; Η απάντησή μου είναι ότι πήραν πολλά χρήματα. Αλλά και 1 μόνο ευρώ αρκεί για να πει κανείς ότι πρόκειται για διαφθορά. Είναι κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει, διότι φανταστείτε να πηγαίνετε σε έναν γιατρό και να σας δίνει μια θεραπεία που δεν χρειάζεστε.

Πιέζατε τους γιατρούς να γράφουν το Lucentis χωρίς να χρειάζεται;

Ναι, φυσικά. Επρεπε να φτάσουν τους στόχους. Υπήρχαν οι ασθενείς που έρχονταν στο νοσοκομείο για κάποιον λόγο και ο γιατρός τούς έγραφε το Lucentis ακόμη κι αν δεν το χρειάζονταν. Είναι σοκαριστικό. Γι’ αυτό είμαι σήμερα εδώ. Διότι δεν μπορούσα να το ανεχτώ.

«Η παραλίγο αυτοκτονία στο Hilton»

Μάρτυρας C: Το διάβασα στις εφημερίδες: ένας υπάλληλος της Novartis στις αρχές του χρόνου ήθελε να πέσει από τη στέγη ενός γνωστού ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας. Στην κατάσταση που βρίσκομαι τώρα μπορώ να πω ότι καταλαβαίνω την πίεση που αισθανόταν. Ήταν μια κατάσταση πολύ πιεστική. Η Novartis ισχυριζόταν ότι ήταν φυσικό αυτό που κάναμε. Οταν ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα και ο κόσμος υπέφερε αναρωτιόσουν πόσο έχεις υπερβεί το ηθικό όριο που δεν έπρεπε να περάσεις. Οποιος είχε λίγη συναίσθηση κριτικής κατέληγε να πει: φτάνει.

Μάρτυρας Β: Στη Novartis ήμασταν άνθρωποι μεταξύ 20 και 50 ετών με εξαιρετικές σπουδές, οικογένειες και φίλους και αυτοί μας έκαναν εγκληματίες. Δεν είναι εύκολο να το αντέξει κάποιος που αισθάνεται έτσι. Προσπαθώ να δικαιολογήσω τον Tσενεκίδη, να καταλάβω τι ένιωθε, τουλάχιστον έτσι πιστεύω. Γνωρίζει πολλά. Ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες των σχεδίων διαφθοράς. Ηξερε ακριβώς πού κατέληγε το χρήμα και τι το έκαναν και έπρεπε να αναμετρηθεί με τη συνείδησή του. 

Μάρτυρας C: Μας ζητούνταν με κάθε μέσο και τρόπο να βρίσκουμε τις γκρίζες περιοχές. Λειτουργώντας εκτός νόμου, όπου δεν μπορούσαν να μας τσακώσουν και δεν αναγνωριζόμασταν σαν παράνομοι. Ολόκληρη η νοοτροπία και η λογική της εταιρείας ήταν ότι πρόκειται για φυσιολογικές δουλειές, business as usual.

Μάρτυρας Α

«Oι κυβερνητικοί παράγοντες αύξαναν τις τιμές»

Πότε αντιληφθήκατε ότι υπήρχε κάτι παράξενο σε αυτή την εταιρεία;

Μάρτυρας Α: Το κατάλαβα τον πρώτο χρόνο, διότι παρατηρούσαμε από έξω μια επιθετική εταιρεία που πιέζει τους γιατρούς να συνταγογραφούν, την κυβέρνηση να δέχεται τιμές πιο υψηλές, όμως δεν μπορούσα να φανταστώ το μέγεθος του εγκλήματος.

Για να γίνεις το νούμερο ένα έπρεπε να κάνεις δύο πράγματα: να γράφεις πιο πολλά φάρμακα και να ζητάς πιο υψηλές τιμές. Οπότε από τη μια η Novartis διέφθειρε τους γιατρούς ώστε να συνταγογραφούν πολλά φάρμακα κι από την άλλη πλευρά οι κυβερνητικοί παράγοντες ήταν χρήσιμοι για να αυξήσουν τις τιμές. Να φτάσουν σε επίπεδο στρατόσφαιρας.

«Ο μάρτυρας Μανίας και οι τιμές των φαρμάκων»

Μάρτυρας Α: Ο Μανίας είχε προσωπικά επαγγελματική σχέση με τη Novartis, μέσω μιας συμβουλευτικής εταιρείας, και χρησιμοποιώντας τη φόρμουλά του χειραγωγούσαν όλες τις τιμές των φάρμακων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο, οι τιμές θα έπρεπε να είναι από τις χαμηλότερες μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Ομως εφαρμόζοντας τη φόρμουλα του Μανία οι τιμές των προϊόντων της Novartis καθορίζονταν μεταξύ των πιο υψηλών της Ευρώπης και όχι των πιο χαμηλών.

Πώς το κατάφερνε;

Ήταν μια φόρμουλα πολύ συγκεκριμένη και πολύπλοκη. Τόσο που ήταν αδύνατο να καταλάβεις πώς υπολογίζονταν οι τιμές. Οπότε οι τιμές των φαρμάκων αποφασίζονταν από έναν άνθρωπο της Novartis. Ναι. Εναν άνθρωπο που χρησιμοποιούσε η Novartis, όχι έναν υπάλληλό της.

Πώς κατάφερναν να πληρώνουν τους ανθρώπους της Novartis χωρίς αυτό να φαίνεται στους ισολογισμούς; 

Χρησιμοποιούσαν συμβουλευτικά γραφεία ή εταιρείες κατά τρόπο ώστε όλα να φαίνονται νόμιμα. Αντίθετα, ας πούμε, το σκοτεινό κομμάτι που λίγοι γνώριζαν χρησιμοποιούσε συστήματα ξεπλύματος χρήματος, με εταιρείες ξεπλύματος που επέστρεφε στη Novartis για μίζες.

«Μηχανισμός παραγωγής μαύρου χρήματος»

Μου λέτε ότι η Novartis είχε έναν επίσημο μηχανισμό παραγωγής μαύρου χρήματος ώστε να πληρώνει μίζες;

Μάρτυρας Α: Ναι.

Είστε σίγουρος; 

Ναι.

Και στην Ελβετία το γνώριζαν; 

Ναι. Πολλές πληρωμές γίνονταν κατευθείαν από τη Βασιλεία στους τραπεζικούς λογαριασμούς των γιατρών. Αυτές οι πληρωμές ονομάζονταν «Β», όπου «Β» για τη Βασιλεία και «Α» για την Αθήνα. Αυτό σημαίνει ότι πίσω από αυτές τις αδιαφανείς διαδικασίες υπήρχε κάτι περίεργο. Η Βασιλεία επενέβαινε και έστελνε τα χρήματα κατευθείαν από την Ελβετία.

Δηλαδή το βρόμικο χρήμα προερχόταν από τη Βασιλεία; 

Ενα μέρος ναι.

Κι εσείς ήσασταν μέρος αυτού του σχήματος;

Δεν μπορώ να απαντήσω διότι θα αποκαλυφθεί η ταυτότητά μου. Η Novartis έγινε Νο1 το 2009. Δηλαδή τον δεύτερο χρόνο από την έναρξη της κρίσης, που σημαίνει ότι πέτυχε τον στόχο της παρά την καταποντισμένη οικονομία της χώρας. Η εταιρεία ήθελε πάντα παραπάνω, δεν σταματούσαν. Το αντίθετο. Ηταν πολύ πιεστικοί για να αυξήσουμε τις πωλήσεις. Οπότε είχαμε συχνά επισκέψεις διευθυντών από τη Βασιλεία. Ακόμη και ο γενικός διευθυντής ήρθε στην Ελλάδα.

Ποιος ήταν τότε;

Giogi Memes. Το Νο1. Ηταν στο ύψιστο σημείο σε αυτή την πυραμίδα.

Τον συναντούσατε όταν ερχόταν στην Ελλάδα;

Ναι, τον συναντούσα.

Τι τύπος ανθρώπου ήταν;

Ήταν πολύ ανοιχτός, χαμηλού προφίλ, δεν ήταν χαρισματικός leader. Ηθελε να επιταχύνει την ανάπτυξη της εταιρείας και να φτάσει στους στόχους του. Το σύνθημά του ήταν: πούλα, πούλα, πούλα.

Παύλος Σαράκης

«Μιλάμε μόνο με αποδείξεις»

01 01, 02 Ο ποινικολόγος Παύλος Σαράκης είναι ο δικηγόρος των τριών μαρτύρων δημόσιου συμφέροντος του FBI που εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ «La Strategia» 03 Οι τίτλοι αρχής του ντοκιμαντέρ 04 Oι δημοσιογράφοι του ελβετικού καναλιού με τον προστατευόμενο μάρτυρα Β.

Στο ντοκιμαντέρ μιλά και ο γνωστός ποινικολόγος Παύλος Σαράκης, δικηγόρος των τριών μαρτύρων δημόσιου συμφέροντος του FBI. Είναι ο άνθρωπος που στέκεται δίπλα τους από την πρώτη στιγμή και τους στηρίζει σε κάθε τους βήμα στην αποκάλυψη του σκανδάλου, από το γραφείο του στην Αθήνα έως τα γραφεία του FBI στη Νέα Υόρκη. 

«Σήμερα κατέθεσε ο πληροφοριοδότης Β ενώπιον των αμερικανικών αρχών. Είμαι κουρασμένος διότι εργαστήκαμε τουλάχιστον εννέα ώρες, όμως είμαστε ευχαριστημένοι. Εξηγήσαμε τα πάντα. Εμείς έχουμε την υποχρέωση να προσκομίσουμε αποδείξεις. Μιλάμε μόνο με αποδείξεις. Αν δεν έχουμε αποδείξεις, δεν μιλάμε. Ολο το σύστημα διαφθοράς των γιατρών αποκαλύπτεται από αυτά τα έγγραφα» αναφέρει. Σε κάποιο άλλο σημείο ο μάρτυρας C ετοιμάζεται να καταθέσει ενώπιον των αμερικανικών αρχών ένα ηχητικό ντοκουμέντο. 

«Σήμερα θα καταθέσει ενώπιον των αμερικανικών αρχών ο πληροφοριοδότης που αποκαλούμε C. Είναι ο μάρτυρας που μεταξύ άλλων θα παρουσιάσει ένα ηχητικό όπου τα στελέχη συνομιλούν μεταξύ τους και αποκαλύπτουν τους πραγματικούς στόχους τους» σημειώνει στους δημοσιογράφους ο Π. Σαράκης και υπογραμμίζει: «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Φοβόμαστε και πρέπει να μεταφέρουμε αυτό τον φόβο σε αυτούς που είναι υπεύθυνοι».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter