Novartis: Η ανακρίτρια των παραγραφών

Novartis: Η ανακρίτρια των παραγραφών

Μετά τους Μανιαδάκη και Λοβέρδο, «βολικά» καταλήγει και η υπόθεση Φρουζή που χειρίστηκε η Γλυκερία-Λουίζα Ιωαννίδου

Σε μερική παραγραφή κινδυνεύει να οδηγηθεί ένα από τα αδικήματα που αφορούν σκέλος του σκανδάλου Novartis, το οποίο χειρίστηκε η ανακρίτρια Γλυκερία-Λουίζα Ιωαννίδου, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Documento. Πρόκειται για την υπόθεση της υπερτιμολόγησης του φαρμάκου Εucreas το 2008, που φερόταν να είχε ζημιώσει το ελληνικό δημόσιο, για την οποία έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις στον πρώην Mr Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή και στο πρώην στέλεχος της Novartis Ιωάννα Ρούμπου για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας από κοινού σε πλαστογραφία και απάτη, καθώς και σε πρώην στέλεχος της Διεύθυνσης Τιμών Φαρμάκου για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και απάτης σε βαθμό κακουργήματος.

Πριν από λίγες ημέρες η ανακρίτρια Ιωαννίδου περαίωσε την ανάκριση και διαβίβασε τη δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με την επισήμανση ότι ελλοχεύει ο «κίνδυνος μερικής παραγραφής» για το αδίκημα της κακουργηματικής πλαστογραφίας για τη ζημία που προκάλεσε σε βάρος ιδιωτών, καθώς τον Απρίλιο του 2023 συμπληρώνεται 15ετία από τότε που τελέστηκε η πράξη. Ενα ερώτημα είναι γιατί χρειάστηκε να φτάσει η υπόθεση στα όρια της παραγραφής για ένα από τα αδικήματα, ενώ πρόκειται για ακόμη μια παραγραφή, αν τελικά παρέλθουν οι νόμιμες προθεσμίες, που σχεδόν «σκάει» στα χέρια της ανακρίτριας Ιωαννίδου μετά την παραγραφή του αδικήματος της παθητικής δωροδοκίας κατά του Νίκου Μανιαδάκη.

Από το 2019 η ποινική δίωξη

Τον Μάιο του 2019 η τότε εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη άσκησε άλλη μια δίωξη στον πρώην ισχυρό άνδρα της Novartis Κων. Φρουζή καθώς και σε ακόμη δύο πρόσωπα για το σκάνδαλο Novartis και την υπόθεση του φαρμάκου Εucreas. Στον Φρουζή ασκήθηκε δίωξη για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό πορισμού σε άλλον αθέμιτου οφέλους και με αντίστοιχη ζημία στρεφόμενη κατά του δημοσίου, ενώ για το ίδιο αδίκημα ασκήθηκε δίωξη σε βάρος της Ιωάν. Ρούμπου. Ποινική δίωξη ασκήθηκε όμως και στο πρώην μέλος της Διεύθυνσης Τιμών Φαρμάκου ως φυσικό αυτουργό του αδικήματος, δηλαδή για ψευδή βεβαίωση, καθώς φερόταν να είχε βεβαιώσει ότι το Eucreas ήταν ακριβότερο κατά περίπου 14 ευρώ σε σχέση με την πραγματική του τιμή.

Η δικογραφία κατά των τριών προσώπων διαβιβάστηκε στην ανακρίτρια διαφθοράς Γλ.-Λ. Ιωαννίδου για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης. Εναν και πλέον χρόνο μετά, και συγκεκριμένα στις 19 Αυγούστου 2021, η ανακρίτρια Ιωαννίδου με παραγγελία της προς την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας ζήτησε να προσδιοριστεί η ζημία που είχε προκληθεί.

Είναι ερώτημα γιατί από τον Μάιο του 2019 που ασκήθηκαν οι πρώτες διώξεις η ανακρίτρια Ιωαννίδου προχώρησε στην ενέργεια αυτή τον Αύγουστο του 2021. Η Διεύθυνση της Οικονομικής Αστυνομίας εκτίμησε τη ζημία και διαβίβασε στην ανακρίτρια τη σχετική έκθεση τον περασμένο Ιούνιο. H ζημία προσδιορίστηκε με βάση στατιστικά δεδομένα κατανάλωσης και αποζημίωσης επόμενων ετών, διότι το «φυσικό αρχείο του ΕΦΚΑ δεν ήταν διαθέσιμο»!

Στα όρια της παραγραφής

Η ανακρίτρια Ιωαννίδου στη συνέχεια δεν απήγγειλε κατηγορίες για τα αδικήματα για τα οποία τους είχε ασκηθεί δίωξη το 2019, καθώς έκρινε «ότι είχε γίνει εσφαλμένος νομικός χαρακτηρισμός». Ωστόσο απήγγειλε κατηγορίες στο μεν στέλεχος της Διεύθυνσης Τιμών Φαρμάκου για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και απάτης σε βαθμό κακουργήματος, ενώ στους Φρουζή και Ρούμπου για ηθική αυτουργία από κοινού σε πλαστογραφία και απάτη.

Στα τέλη του περασμένου Αυγούστου η ανακρίτρια Ιωαννίδου περαίωσε την ανάκριση και διαβίβασε τη δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για να χρεωθεί σε εισαγγελέα για εισήγηση, παραπεμπτική ή απαλλακτική, προς το δικαστικό συμβούλιο. Η δικογραφία είχε την ένδειξη «επείγουσα», ενώ γινόταν λόγος για «κίνδυνο μερικής παραγραφής» του αδικήματος της κακουργηματικής πλαστογραφίας για τη ζημία που προκάλεσε σε βάρος ιδιωτών, καθώς τον Απρίλιο του 2023 συμπληρώνεται 15ετία από τότε που τελέστηκε η πράξη.

Η σκανδαλώδης μεθόδευση απαλλαγής Λοβέρδου

Η ανακρίτρια Ιωαννίδου ήταν αυτή που επί δύο ολόκληρα χρόνια κρατούσε στα συρτάρια της τη δικογραφία με την ποινική δίωξη για δωροληψία κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου χωρίς να προβεί σε καμιά ανακριτική πράξη για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Τον Νοέμβριο του 2021, λίγο πριν από τις εκλογές για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, στις οποίες ο Ανδρ. Λοβέρδος κατήλθε ως υποψήφιος, η ανακρίτρια Ιωαννίδου αποφάνθηκε ότι διαφωνεί με την ασκηθείσα ποινική δίωξη σε βάρος του, καθώς, όπως ανέφερε, τα αδικήματα είχαν παραγραφεί λόγω του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η Βουλή το 2018 είχε κρίνει ακριβώς τα αντίθετα από τη νομική της επιχειρηματολογία.

Τελικά ο εισαγγελέας Ιωακείμ Κασωτάκης σε πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι τα αδικήματα δεν είχαν παραγραφεί καθώς δεν ίσχυε ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και ότι παραδεκτώς ασκήθηκε η δίωξη. Το δικαστικό συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση Κασωτάκη και η δικογραφία επέστρεψε στην Ιωαννίδου με εντολή να συνεχίσει την ανάκριση.

Λίγες εβδομάδες μετά η ανακρίτρια διαβίβασε τη δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ζητώντας… να κλείσει η ανάκριση με τυπικές κλήσεις. Τελικά το δικαστικό συμβούλιο απάλλαξε τον Ανδρ. Λοβέρδο, υιοθετώντας πλήρως την απαλλακτική πρόταση που διατύπωσε στη συνέχεια η εισαγγελέας πρωτοδικών Μαρία Κάψου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter