Novartis: Σκανδαλώδη ποικίλης φύσεως

Novartis: Σκανδαλώδη ποικίλης φύσεως

Αν δεν εισκομιστούν αποδείξεις –αποδείξεις και όχι μαρτυρίες και αναπόδεικτοι ισχυρισμοί–, τα περί σκευωρίας θα αποδειχτούν μπούμερανγκ για τους εμπνευστές.

Οι μαρτυρίες συνιστούν υλικό που δεν μπορεί να παρακαμφθεί, αλλά επ’ ουδενί δύνανται να αξιοποιηθούν, μόνες αυτές, ως καταδικαστικές αποδείξεις. Διότι ο πάσα εις μπορεί να ισχυρίζεται ό,τι θέλει για οποιονδήποτε, εξυπηρετώντας προσωπικές, πολιτικές ή άλλου είδους σκοπιμότητες. Αυτά κι άλλα πολλά στην επιστολή προς τον φίλο Γιώργο Θ. που πιστεύει ότι εξυφάνθηκε σκευωρία στην υπόθεση Novartis…

«Αγαπητέ Γιώργο,

Ακόμη ακούω τη φωνή σου στο τηλέφωνο να λέει με ιερή αγανάκτηση: «Είδες που σου τα ’λεγα για τη Novartis; Αποδεικνύεται ότι πρόκειται για σκευωρία». Εις μάτην σε διέκοπτα, λέγοντας ότι οι μαρτυρίες της Ράικου, του Αγγελή, του Στουρνάρα και άλλων δεν συνιστούν αποδείξεις, αλλά υλικό προς διερεύνησιν.

Τίποτε εσύ. Η σκευωρία είχε κατασκηνώσει μέσα σου ως γεγονός τετελεσμένο. Αλλά δεν είσαι ο μόνος. Ολόκληρος υπουργός –καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου παρακαλώ– απεφάνθη ραδιοφωνικώς (Γεραπετρίτης στον Σκάι) ότι ο Παπαγγελόπουλος «έχει διαπράξει αδικήματα χειραγώγησης της Δικαιοσύνης».

Πρόσεξε. Δεν λέει «εγκαλείται» ή «καταγγέλλεται ότι», αλλά «έχει διαπράξει»! Δεν επικαλείται –ούτε παραπέμπει σε– αποδείξεις, αλλά επιστρατεύει μαρτυρίες. Σοβαρό ολίσθημα για έναν θεράποντα της νομικής επιστήμης… Στο ίδιο μήκος κύματος και η Φώφη Γεννηματά, η οποία υπερθεματίζει:

«Κάθε μέρα που περνά αποδεικνύεται με καθηλωτικό τρόπο η ύπαρξη και η λειτουργία σκοτεινού παραδικαστικού κυκλώματος»… Έτσι: «Αποδεικνύεται»! Χωρίς καμία απόδειξη… Βέβαια, η κ. Γεννηματά θα όφειλε να είναι ιδιαιτέρως προσεκτική στη χρήση κάποιων λέξεων. Αν θυμάται, περί αποδείξεων μιλούσαν οι ψευδομάρτυρες –και συνολικά τα ΜΜΕ την εποχή του «βρόμικου ’89»– για τα… πάμπερς και τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Πάμε, όμως, από την αρχή. Ολοι μα όλοι συμφωνούν ότι η υπόθεση Novartis είναι σκάνδαλο ολκής. Κι όπως έχει δηλώσει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, η υπόθεση αυτή «αποτελεί ένα υπαρκτό –διεθνές οικονομικό και νομικό– σκάνδαλο, στο οποίο έχουν διαπραχθεί σοβαρά ποινικά αδικήματα».

Ποινικά αδικήματα από ποιους; Από πολιτικούς, από αξιωματούχους του κρατικού μηχανισμού, από γιατρούς, από στελέχη της εταιρείας; Η δικαστική έρευνα συνεχίζεται. Αλλά το μεγάλο μπαμ έγινε όταν υπήρξαν συγκεκριμένες καταγγελίες από «προστατευόμενους μάρτυρες» για επιλήψιμη εμπλοκή πολιτικών στην όλη υπόθεση.

Ηχηρά ονόματα, σάλος μέγας, σφοδρές αντιδράσεις. Δικαίως. Δεν είναι και λίγο να κατηγορούνται πρώην πρωθυπουργοί και επιφανή πολιτικά πρόσωπα. Προσοχή εδώ, διότι αμέσως μόλις κυκλοφόρησαν οι καταθέσεις των εν λόγω μαρτύρων, τότε άρχισαν τα περί σκευωρίας. Προσοχή στο εξής:

Από τη στιγμή που υπήρξαν οι καταθέσεις αυτές, οι οποίες αναφέρονταν σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, οι εισαγγελικές αρχές όφειλαν να στείλουν αμέσως την υπόθεση στη Βουλή. Γιατί έτσι ορίζει το περιώνυμο άρθρο 86 του συντάγματος. Κι αυτό έγινε. Με άλλα λόγια, απαγορεύεται να αξιολογήσει ο εισαγγελέας το περιεχόμενο των μαρτυριών. Εντάξει;

Εδώ αναφύεται ένα σοβαρό θέμα: Κι αν λένε ψέματα οι «προστατευόμενοι μάρτυρες»; Αν ήταν βαλτοί ή εκβιάστηκαν ώστε να σπιλωθούν πολιτικά πρόσωπα; Αγαπητέ μου, τίποτε δεν μπορεί εκ προοιμίου να αποκλειστεί. Ομως για όλα –είτε λένε αλήθεια είτε ψέματα– υπάρχει η οδός της αποδείξεως.

Αποδείχτηκε, λοιπόν, η αθωότης της πλειονότητος των κατηγορηθέντων. Γιατί δεν υπήρξαν αποδείξεις. Ομως, να το ξαναπώ; Ηταν μονόδρομος, λόγω του άρθρου 86, να πάει στη Βουλή ο φάκελος. Δυσάρεστο για τους εγκληθέντες, αλλά αναπόφευκτο. Και ιδού τώρα η εξίσου αναπόφευκτη διαδικασία:

Οι εμπλακέντες από τους «προστατευόμενους μάρτυρες» πολιτικοί, κάποιοι εκ των οποίων προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη μηνίοντες, οφείλουν να αποδείξουν τα περί σκευωρίας. Το ίδιο και οι εισαγγελικοί λειτουργοί (Ράικου/Αγγελής) οι οποίοι κατήγγειλαν τον Παπαγγελόπουλο για πιέσεις και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης.

Τουτέστιν, δεν είναι αρκετές οι μαρτυρίες. Επιβάλλεται να προσκομιστούν αποδείξεις. Και από την κ. Ράικου και από τον κ. Αγγελή και από οιονδήποτε… Ελπίζω να συμφωνείς. Οπότε, τα ξαναλέμε…

Δεν αρκούν οι μαρτυρίες. Επιβάλλεται να προσκομιστούν αποδείξεις περί σκευωρίας.

Και από την κ. Ράικου και από τον κ. Αγγελή και από οιονδήποτε… Ελπίζω να συμφωνείς. Οπότε τα ξαναλέμε…»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter