Novartis: Στις 12 Δεκεμβρίου κρίνεται η ανάθεση της υπόθεσης σε εφέτη ειδικό ανακριτή

Novartis: Στις 12 Δεκεμβρίου κρίνεται η ανάθεση της υπόθεσης σε εφέτη ειδικό ανακριτή

Στις 12 Δεκεμβρίου 2012, ημέρα Πέμπτη, ορίστηκε η σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθήνας, προκειμένου να αποφανθεί επί του αιτήματος του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, για την ανάθεση όλων των εκκρεμών δικογραφιών που αφορούν στο σκάνδαλο της Novartis σε εφέτη ειδικό ανακριτή.

Αν το σχετικό αίτημα του κου Πλιώτα γίνει δεκτό από την Ολομέλεια του Εφετείου, αυτό σημαίνει ότι η υπόθεση αφαιρείται από τους φυσικούς της δικαστές, που είναι η εισαγγελία κατά της διαφθοράς σε προκαταρκτικό στάδιο, καθώς και οι ανακριτές κατά της διαφθοράς όπου ήδη εκκρεμούν σκέλη της υπόθεσης μετά την άσκηση ποινικών διώξεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο κος Πλιώτας ζήτησε την σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου (κατ΄ άρθρο 29 του ΚΠΔ) προκειμένου, με αιτιολογία την αποφυγή της πολυδιάσπασης της έρευνας, να ανατεθεί αυτή σε ειδικούς εφέτες ανεξάρτητα από το δικονομικό στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι εκκρεμείς δικογραφίες.

Αν δηλαδή το αίτημα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου “περάσει” από την Ολομέλεια των Εφετών τότε θα αφαιρεθούν από τους ανακριτές κατα της διαφθοράς δικογραφίες για τις οποίες έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος συγκεκριμένων εμπλεκόμενων προσώπων , όπως είναι οι Κωνσταντίνος Φρουζής -πρώην αντιπρόεδρος της Novartis- και ο καθηγητής Ν. Μανιαδάκης, σύμβουλος πρώην υπουργών για το φάρμακο, αλλά και από την εισαγγελέα κατά της διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, όσες δικογραφίες βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης. Όπως είναι ,για παράδειγμα, τα σκέλη της μεγάλης δικογραφίας που αφορούν σε πολιτικά πρόσωπα και είναι ακόμα εκκρεμή. Πρόκειται για τις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί για τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη και τον απερχόμενο Ευρωπαίο Επίτροπο , Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι το σκάνδαλο της Novartis είναι από τις υποθέσεις που υπάγονται στον νόμο 4022/2011 για την εκδίκαση πράξεων διαφθοράς Πολιτικών και Κρατικών Αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος Δημοσίου Συμφέροντος.

Κατά τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όμως θα πρέπει η μεγάλη δικογραφία για το σκάνδαλο της Novartis να ανατεθεί στο σύνολο της σε δύο, τρεις ή και περισσότερους εφέτες, αν κριθεί αναγκαίο, για να ολοκληρωθεί τάχιστα ο κύκλος της δικαστικής διερεύνησης. Κάτι που αν γίνει δεκτό σηματοδοτεί, όχι την τάχιστη ολοκλήρωση της έρευνας, αλλά ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση στις εξελίξεις καθώς οι νέοι ανακριτές -αν θέλουν να επιτελέσουν σωστά το έργο τους- θα πρέπει να μελετήσουν από την αρχή τις δικογραφίες.

Δικαστικές πηγές πάντως ανέφεραν στο Documentonews ότι τυχόν αφαίρεση της ανοικτής δικογραφίας στο στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας από τον φυσικό της -κατά το νόμο- δικαστή που είναι η κυρία Τουλουπάκη οδηγεί σε απόλυτη ακυρότητα όσων δικονομικών ενεργειών ακολουθήσουν καθώς η υπόθεση αυτή είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς. Οι ίδιες πηγές επικαλούνταν ότι κάτι τέτοιο είχε επιχειρηθεί να γίνει και στο σκάνδαλο της Λαϊκής Τράπεζας με πρωταγωνιστή τον αποθανόντα Ανδρέα Βγενόπουλο και παρά την σαφέστατη και κατηγορηματική τότε σχετική γνωμοδότηση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκου Παντελή, τότε προϊσταμένου των Εισαγγελιών Διαφθοράς και των Οικονομικών Εισαγγελέων.

Η απόπειρα είχε «πέσει στο κενό» καθώς με διάταξή του το 2015 (1360/22-4-2015) ο κ. Παντελής είχε αποφανθεί πως μόνο οι Εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν αρμοδιότητα ερευνών για τη Διαφθορά. Ακόμη και δίωξη για υπόθεση Διαφθοράς από άλλο Εισαγγελέα, είναι παράνομη.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter