Novartis: το σκατό έφτασε στην κάλτσα

Novartis: το σκατό έφτασε στην κάλτσα

Οσα ζούμε καθημερινά από την ψήφιση της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τον Παπαγγελόπουλο στη Βουλή αποτελούν ξεχωριστά κεφάλαια στη «μαύρη βίβλο» της ιστορίας των κοινοβουλευτικών επιτροπών διερεύνησης σκανδάλων.

Με επίφαση νομιμότητας στηριγμένη στην πλειοψηφία των μελών της επιτροπής και με κατάφωρη παραβίαση του ρόλου τους έχουν μετατραπεί από ανεξάρτητοι εισαγγελείς σε υπερασπιστές των στενών κομματικών φίλων τους που ερευνώνται από την τακτική Δικαιοσύνη, υλοποιώντας την άποψη του Εβγκένι Κασέγεφ: «Οι δικηγόροι είναι τόσο ακριβοί που είναι φτηνότερο να προσλάβεις έναν δικαστή».

Το απολύτως ανησυχητικό όμως είναι ότι ο νομικός κόσμος της χώρας σφυρίζει αδιάφορα γιατί είναι Τετάρτη!

Πρώτη παρατήρηση: Νιάου νιάου στα κεραμίδια κάνει η γάτα και όχι ο Αδωνης Γεωργιάδης, που προσποιούμενος τη γάτα νιαουρίζει από το 2018, μαζί με τον «γατόπαρδο» Ανδρέα Λοβέρδο, ότι «μόλις αλλάξει η κυβέρνηση θα συγκροτηθεί επιτροπή της Βουλής κατά των σκευωρών Τσίπρα και Παπαγγελόπουλου που έστησαν το δήθεν σκάνδαλο Novartis».

Αν στο εύλογο ερώτημα «γιατί προανήγγειλαν την επιτροπή προεξοφλώντας και το αποτέλεσμά της» απαντήσετε «μα γιατί θέλουν να αποφύγουν τη φάκα της Δικαιοσύνης» (που δεν στήνεται για γάτες), μην περιμένετε για δώρο χρυσούν ωρολόγιον γιατί το ερώτημα είναι εξαιρετικά χαμηλού βαθμού δυσκολίας.

Δεύτερη παρατήρηση: Ενώ η τακτική Δικαιοσύνη σε επίπεδο Εισαγγελίας Εφετών διεξάγει –προγενέστερη– έρευνα για την υπόθεση, συστήνεται επιτροπή διερεύνησης από τη Βουλή η οποία έχει τον ρόλο Εισαγγελίας Πρωτοδικών (δηλαδή χαμηλότερου βαθμού δικαστικό όργανο), χωρίς να περιμένει τα αποτελέσματα της τακτικής Δικαιοσύνης.

Και μην ακούσω κάποιον να αναπαράγει τον ισχυρισμό ότι η επιτροπή της Βουλής διερευνά άλλο πράγμα, συγκεκριμένα τις τυχόν ευθύνες του υπουργού Παπαγγελόπουλου στην προσπάθεια κατασκευής ενόχων για την υπόθεση Novartis, γιατί θα χαρακτηριστεί idiot.

Αν υπάρχει σκάνδαλο ή σκευωρία και αν οι δικαστές πιέστηκαν να στήσουν κατηγορητήρια το γνωρίζουν οι ίδιοι οι δικαστές που χειρίζονται την υπόθεση και όχι οι βουλευτές-φίλοι όσων φέρονται εμπλεκόμενοι με το σκάνδαλο. Τρίτη παρατήρηση: Ο πραξικοπηματικός αποκλεισμός των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη με απόφαση της πλειοψηφίας της επιτροπής.

Το δικαίωμα του κάθε κόμματος να ορίζει τους βουλευτές που επιθυμεί καταλύθηκε με το σκεπτικό-εφεύρημα ότι οι δύο βουλευτές είχαν καταθέσει ως μάρτυρες για το ίδιο σκάνδαλο.

Το γεγονός ότι ο Θάνος Πλεύρης ήταν ο δικηγόρος του Αντώνη Σαμαρά στη μήνυση που κατέθεσε κατά του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα (για το σκάνδαλο Novartis) και ταυτόχρονα έχει αναλάβει τον ρόλο της εισαγγελικής αρχής διερεύνησής του δεν δημιουργεί κανένα κώλυμα γιατί είναι… μεσάνυχτα και η φύση ησυχάζει. Τέταρτη παρατήρηση: Η αναπαραγωγή των πρακτικών της επιτροπής στα ΜΜΕ. Μια εν εξελίξει ανακριτική διαδικασία γίνεται φέιγ βολάν βαφτίζοντας αξιόπιστους ή αναξιόπιστους τους μάρτυρες, ανάλογα από το αν οι καταθέσεις τους εξυπηρετούν την ειλημμένη απόφασή τους.

Εχετε ακούσει ποτέ εισαγγελείς να δημοσιοποιούν μαρτυρικές καταθέσεις και την άποψή τους γι’ αυτές σε υπόθεση που εξελίσσεται; Πέμπτη παρατήρηση: Η προσπάθεια αποκάλυψης των μαρτύρων δημόσιου συμφέροντος, οι οποίοι έτσι ακυρώνονται αφού τρομοκρατούνται, γιατί αποκαλυπτόμενοι τίθεται σε κίνδυνο ακόμη και η ζωή τους. Αλλωστε είναι εύκολο να αποδομήσεις κάποιον που γνωρίζεις, πράγμα που δεν συμβαίνει με τα αποδεικτικά στοιχεία που απρόσωπα καταθέτει. Εκτη παρατήρηση: Η κατάθεση της πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου που ανέφερε «δεν με είχε επισκεφθεί σχεδόν ποτέ ο κ. Παπαγγελόπουλος, παρά μία φορά, εθιμοτυπικά και μόνο» και χαρακτήρισε «απολύτως ψευδές» ότι ο Ιωάννης Αγγελής έμαθε από εκείνη για τον «Ρασπούτιν» στον χώρο της Δικαιοσύνης. Τόμπολα η προανακριτική! Εβδομη παρατήρηση: Οταν δεν προκύπτουν επιβαρυντικά στοιχεία και ο «κίνδυνος» αθώωσης του κατηγορουμένου είναι ante portas, τι κάνουν; Διευρύνουν το κατηγορητήριο για να εξεταστούν και άλλοι (βολικοί) μάρτυρες. Το ειδικό δικαστήριο δεν πρέπει να αραχνιάζει.

Στον Παπαγγελόπουλο ταιριάζουν τα λόγια του συγγραφέα Μπρένταν Μπίαν:

«Με δίκασαν ερήμην και με καταδίκασαν εις θάνατον ερήμην. Τους είπα ότι μπορούν και να με εκτελέσουν ερήμην».

Ο Θύμιος Γεωργόπουλος είναι οικονομολόγος

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter