Novavax: Στο 90,4% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της Covid-19

Novavax: Στο 90,4% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της Covid-19

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το πειραματικό εμβόλιό της κατά της Covid-19 παρουσίασε αποτελεσματικότητα 90,4% κατά τη Φάση 3 των κλινικών δοκιμών του σε ΗΠΑ και Μεξικό, όπως μεταδίδει το δίκτυο CNN.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν εκείνα ανάλογης μελέτης που είχε διεξαχθεί προγενέστερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως δήλωσε ο Dr. Gregory Glenn, πρόεδρος έρευνας και ανάπτυξης στην Novavax.

“Διαφορετική ήπειρος, διαφορετικός πληθυσμός, διαφορετικά είδη του ιού να κυκλοφορούν κι όμως, βλέπουμε πραγματικά μεγάλη αποτελεσματικότητα”, τόνισε ο Glenn. “Είναι αυτό που θέλει κανείς να βλέπει”.

Η έρευνα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο με τη συμμετοχή 29.960 ενηλίκων σε 113 διαφορετικά σημεία στις ΗΠΑ και σε έξι σημεία στο Μεξικό. Ορισμένοι συμμετέχοντες έλαβαν εικονικό εμβόλιο (placebo) και άλλοι έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου της Novavax, με απόσταση 21 ημερών.

Το εμβόλιο έγινε δεκτό από όσους το έλαβαν “με γενικά καλές αντιδράσεις”, πέραν ορισμένων τυπικών παρενεργειών, όπως πόνος στο σημείο της ένεσης, για λιγότερο από τρεις ημέρες, κούραση, πονοκέφαλος και μυϊκοί πόνοι, με διάρκεια μικρότερη των δύο ημερών.

Μεταξύ των συμμετοχόντων στην έρευνα, 77 νόσησαν με Covid-19, εκ των οποίων 63 από την ομάδα που είχε λάβει placebo και 14 από την ομάδα που είχε εμβολιαστεί.

Όλοι όσοι νόσησαν μεταξύ των εμβολιασμένων πέρασαν την ασθένεια με ήπια συμπτώματα. Μεταξύ των μη εμβολιασμένων, 10 νόσησαν μετρίως και 4 βαριά.

Η τελική ανάλυση της έρευνας στο Ην. Βασίλειο έδειξε αποτελεσματικότητα 89,7%, 96,4% έναντι του αρχικού στελέχους του κορονοϊού και 86,3% έναντι της βρετανικής μετάλλαξης.

Το εμβόλιο, το οποίο ονομάζεται NVX-CoV2373, διαφέρει τόσο από τα εμβόλια mRNA, όπως εκείνα της Pfizer-BioNTech και της Moderna, όσο και από τα εμβόλια που βασίζονται σε αδενοϊό, όπως εκείνα των AstraZeneca – Οξφόρδης και Johnson & Johnson.

Βασίζεται σε τεχνολογία ανασυνδυασμένων νανοσωματιδίων και στο ανοσοενισχυτικό της Novavax, το οποίο ονομάζεται Matrix-Mon, προκειμένου να οδηγήσει σε ανοσοαπόκριση.

Η Novavax θα αιτηθεί έκτακτη έγκριση του εμβολίου της στις ΗΠΑ στο γ’ τριμηνο του 2021 και αναμένει να μπορεί να παράγει 100 εκατ. δόσεις τον μήνα μέχρι το τέλος του ίδιου τριμήνου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter