Νούμι Ραπάς: «Λίγοι γνωρίζουν τι έπαθαν οι Ρομά από τους ναζί»

Νούμι Ραπάς: «Λίγοι γνωρίζουν τι έπαθαν οι Ρομά  από τους ναζί»

Η διάσημη ηθοποιός μιλάει για το πολιτικό θρίλερ «Το μυστικό μας»

Η 41χρονη Σουηδέζα συστήθηκε στο διεθνές κοινό πριν από σχεδόν µια δεκαετία, το 2009, µε τον εµβληµατικό ρόλο της πανκ χάκερ Λίσµπετ Σαλάντερ στο πρώτο µέρος της τριλογίας του «Millennium», το «Κορίτσι µε το τατουάζ». Με τον ρόλο της ρουµανικής καταγωγής Μάγια, µιας Ροµά που κακοποιήθηκε από τους ναζί στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσµιου Πολέµου, στο «Μυστικό µας» του Γιούβαλ Άντλερ η Νούµι Ραπάς επιστρέφει στον χώρο του πολιτικού θρίλερ.

Πώς και γιατί αποφασίσατε να πάρετε µέρος στην ταινία του Άντλερ;

Η πρώτη επαφή έγινε όταν ο παραγωγός Λορέντζο ντι Μποναβεντούρα µε πήρε τηλέφωνο και µου είπε πως έχει ένα σενάριο που πρέπει να διαβάσω οπωσδήποτε. ∆εν µπορούσα να το αφήσω από τα χέρια µου· το διάβασα ολόκληρο µέσα σε λίγες µέρες. Οταν το τελείωσα σκέφτηκα αµέσως τον Τζόελ (σ.σ.: µε τον φίλο και συνάδελφό της Τζόελ Κίναµαν είχαν παίξει µαζί στο προ πενταετίας φιλµ «Child 44») και του µετέφερα τα νέα, θεωρώντας ότι µπορεί να τον ενδιαφέρει ο πρωταγωνιστικός ρόλος. Ηδη είχα πάρει τη δική µου απόφαση. ∆εν µπορώ να αντισταθώ σε φιλµ που πραγµατεύονται ζόρικα πολιτικά και ιστορικά θέµατα. Η αποκάλυψη της ιστορικής αλήθειας µε συνεπαίρνει τόσο πολύ ώστε µπορώ να πω µε βεβαιότητα ότι µου γίνεται κάπως σαν εµµονή.

Υπάρχει κάποιο συγκεκριµένο στοιχείο του φιλµ που µέτρησε περισσότερο στην απόφασή σας να συµµετάσχετε σε αυτό;

Ναι, φυσικά. Ο πατέρας µου ήταν Ισπανός Ροµά που τραγουδούσε φλαµένκο. Ηξερα σε γενικές γραµµές τι τράβηξαν οι Τσιγγάνοι από τους Γερµανούς στον Β΄ Παγκόσµιο Πόλεµο, αλλά η έρευνά µου γύρω από τη γενοκτονία των Ροµά µε συντάραξε. Είναι λίγοι εκείνοι που γνωρίζουν τι πραγµατικά έκαναν οι ναζί στους Ροµά και ποια εγκλήµατα συντελέστηκαν στον βωµό της υπεροχής της άριας φυλής.

Πάντως το σενάριο θυµίζει αρκετά το διάσηµο έργο του Άριελ Ντόρφµαν «Ο θάνατος και η κόρη».

Ναι, είναι αλήθεια αυτό. Αν και η πλοκή έχει οµοιότητες µε το θεατρικό του Ντόρφµαν, η βασική ιδέα ανήκει στον σεναριογράφο Ράιαν Κόβινγκτον που την εµπνεύστηκε από µια συνέντευξη Εβραίας που επέζησε από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς και τον έκανε να στραφεί µέσω της έρευνας στις γυναίκες που επιβίωσαν από εκείνη την κόλαση. Το περιστατικό είναι φανταστικό. Ο Ντόρφµαν προσπαθεί να εντοπίσει τι θα συνέβαινε σε µια γυναίκα που έχει προχωρήσει και έχει φτιάξει ξανά τη ζωή της αν κάποια στιγµή στο µέλλον ερχόταν πρόσωπο µε πρόσωπο µε εκείνον που θα της κατέστρεφε τη ζωή.

Τελικά η ταινία έχει να κάνει κυρίως µε το θέµα της εκδίκησης ή της συγχώρεσης;

Αυτό είναι και το κρίσιµο δίληµµα της ταινίας, που σηκώνει µεγάλη κουβέντα. Με τον σκηνοθέτη Γιούβαλ Άντλερ θελήσαµε να δώσουµε όλη αυτή την πνευµατική και ψυχολογική σύγκρουση που συµβαίνει στο µυαλό αλλά και στην καρδιά αυτής της γυναίκας. Η πρώτη της σκέψη είναι να τον σκοτώσει, όµως δεν είναι ικανή για κάτι τέτοιο. ∆εν είναι δολοφόνος και το ξέρει. Οπότε θα πρέπει να βρει άλλον τρόπο για να πάρει την εκδίκησή της, αν θελήσει κάτι τέτοιο.

Πριν από τρία χρόνια είχατε επισκεφτεί τη Ρουµανία για τα γυρίσµατα της ταινίας «What happened to Monday» και τώρα υποδύεστε µια Ρουµάνα ονόµατι Μάγια.

Ναι, είδατε; Η ζωή καµιά φορά παίζει περίεργα παιχνίδια. Ηταν χρήσιµη εκείνη η εµπειρία, αφού στους έξι µήνες που πέρασα στη Ρουµανία γνώρισα έναν λαό πολύ περήφανο και φλογερό, µε τόσο ξεχωριστή κουλτούρα. Επίσης βρήκα στοιχεία που µε έκαναν να καταλάβω περισσότερο κάποιες περιοχές του δικού µου χαρακτήρα. Το γεγονός που µου έκανε εντύπωση είναι ότι η ενδοχώρα δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα µετά τον πόλεµο.

Για τον ρόλο σας στο «Μυστικό µας» κάνατε κάποια ειδική προετοιµασία;

Σηµαντική βοήθεια στη συνεργασία µου µε τον Γιούβαλ, ο οποίος είναι εξαιρετικός σκηνοθέτης µε καταπληκτικές ιδέες, ήταν οι κουβέντες που είχαµε µε έναν Ροµά καθηγητή Ιστορίας. Μου παρείχε τα κατάλληλα εφόδια για να χτίσω τον χαρακτήρα της Μάγια. Τα υπόλοιπα βέβαια ήταν οι προκλήσεις και το κεντρικό δίληµµα για την εκδίκηση. Η Μάγια βρίσκεται στη φρικτή κατάσταση να αναβιώνει ένα τόσο τραυµατικό επεισόδιο από το παρελθόν, επεισόδιο που νόµιζε ότι το είχε θάψει καλά µέσα της. Γι’ αυτό άλλωστε δεν είχε αποκαλύψει στον άντρα της την αλήθεια. Θεωρούσε ότι µε τη µετακόµιση σε άλλη ήπειρο και µε τη δηµιουργία µιας όµορφης και υγιούς οικογένειας θα έκλεινε η πληγή για πάντα. Η παρουσία του «ξένου» θα της κλονίσει όλα αυτά τα στερεά πιστεύω και εκτός των εφιαλτικών αναµνήσεων θα φέρει στην επιφάνεια και κάποιες δικές της ενοχές που σχετίζονται µε την τύχη της µικρής της αδερφής.

INF0

Η ταινία «Το μυστικό μας» του Γιούβαλ Άντλερ κυκλοφορεί στις αίθουσες σε διανομή Odeon

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter