Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα οδεύει σε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα οδεύει σε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια

Τόσο στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, όσο και στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο ήταν η πρώτη φορά που ο επικεφαλής του Eurogroup και ένας από τους πιο κοντινούς συνομιλητές, που είναι και η πιο επιεικής έκφραση, του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, μίλησε τόσο εμφατικά για καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ στις δηλώσεις του από κοινού με τον κ. Τσακαλώτο, μετά το πέρας της συνάντησής τους, μίλησε για την τελευταία σελίδα του προγράμματος, ευχόμενος η τρίτη αξιολόγηση να κλείσει μέχρι τα Χριστούγεννα. Ο ίδιος αστειεύτηκε κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, λέγοντας ότι επιστρέφω στον ίδιο χώρο 2,5 χρόνια μετά την ιστορική επίσκεψή μου στην Αθήνα και την επαφή που είχα με τον τότε υπουργό, υπονοώντας τον κ. Ι. Βαρουφάκη…

Σε κάθε περίπτωση ήταν η πρώτη φορά που Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλούσε με τόση αισιοδοξία και συνάμα σιγουριά για την απόδοση του Ελληνικού προγράμματος, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο και για διαφωνίες οι οποίες ξεπερνιούνται στα Ευρωπαϊκά όργανα, άποψη που συμμερίστηκε και ο κ. Τσακαλώτος. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών επικεφαλής του Eurogroup μίλησε ξεκάθαρα για παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια!

Ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας στα αγγλικά είπε για το ίδιο θέμα ότι παρότι υπάρχει υπο-απόδοση σε κάποιους τομείς καταγράφεται υπεραπόδοση σε άλλους τομείς και τόνισε ότι θα υπάρξει υπέρβαση του στόχου για το 2017. Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος, «ο στόχος είναι να βγούμε από το πρόγραμμα χωρίς την ανάγκη για ένα νέο πρόγραμμα».

Και οι δύο πάντως συμφώνησαν ότι η εμπιστοσύνη επιστρέφει στην Ελλάδα.

Επίσης, ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν μίλησε για προληπτική πιστωτική γραμμή μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά για προαιρετική γραμμή, αν κι εφόσον θέλει η Ελλάδα, αλλά είναι πολύ νωρίς για να ληφθούν αποφάσεις.

Πάντως, δεν θέλησε να αποκαλύψει στους δημοσιογράφους τι ψιθύρισε στο αυτί του κ. Βαρουφάκη, λέγοντας πως ίσως κάποια μέρα το αποκαλύψει στα απομνημονεύματά του… 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter