Ντιλάν Γεσιλγκιόζ: Μια πρόσφυγας στο τιμόνι της ξενοφοβικής Δεξιάς διεκδικεί την πρωθυπουργία της Ολλανδίας

Ντιλάν Γεσιλγκιόζ: Μια πρόσφυγας στο τιμόνι της ξενοφοβικής Δεξιάς διεκδικεί την πρωθυπουργία της Ολλανδίας

Το κενό που άφησε η έξοδος του Μαρκ Ρούτε από το Λαϊκό κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) καλύπτει πλέον η Ντιλάν Γεσιλγκιόζ, μια πρώην πρόσφυγας. Το αν θα τον διαδεχθεί και στην πρωθυπουργία μένει να φανεί στις εκλογές της Τετάρτης 22 Νοεμβρίου.

Το VVD προηγείται στις δημοσκοπήσεις και αν τελικά επικρατήσει, η Γεσιλγκιόζ θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Ολλανδίας.

Βέβαια, η κούρσα αναμένεται να είναι για γερά νεύρα, καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση του Politico, το VVD προηγείται με 18%, ενώ τρία κόμματα (η Πράσινη-Αριστερή συμμαχία του Φρανς Τίμερμανς και το Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο του κεντρώου αουτσάιντερ Πίτερ Όμτζιχτ) σχεδόν ισοβαθμούν στο 16%.

Το τρίτο από αυτά είναι το Κόμμα Ελευθερίας του Χέιρτ Βίλντερς, ο οποίος είδε τη δημοφιλία του να εκτοξεύεται από τότε που ο Ρούτε έκανε στροφή στην μεταναστευτική πολιτική, καταρρίπτοντας μία μία τις προβλέψεις για την ενσωμάτωση και δίνοντας περισσότερο βάρος στην αποτροπή.

Μια πρόσφυγας κατά της μετανάστευσης

Η ατζέντα πάνω στην οποία έχτισε και η Γεσιλγκιόζ την προεκλογική της εκστρατεία ήταν η υπόσχεση για πάταξη της μετανάστευσης, ένα ζήτημα που απασχολεί εδώ και καιρό την ολλανδική πολιτική. Ως πρόσφυγας κι η ίδια, η πολιτική αποτροπής θα έμοιαζε ως ανακόλουθη και οξύμωρη. Αλλά η Γεσιλγκιόζ ανέφερε στο POLITICO ότι το δικό της υπόβαθρο ως πρόσφυγας έχει διαμορφώσει την άποψή της για τη μετανάστευση.

«Υπάρχει μια εισροή πάρα πολλών ανθρώπων, όχι μόνο αιτούντων άσυλο, αλλά και μεταναστών εργαζομένων και ξένων φοιτητών, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουμε την ικανότητα να βοηθήσουμε πραγματικούς πρόσφυγες», ανέφερε η Γεσιλγκιόζ. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν προβλήματα στο σύστημα απόδοσης ασύλου, συμπεριλαμβανομένων των κακής ποιότητας εγκαταστάσεων υποδοχής για αιτούντες άσυλο και των ελλείψεων κατοικιών ως εμπόδια.

Δυσκολίες για εκλογή

Ωστόσο, η Γεσιλγκιόζ έχει ένα βουνό μπροστά της για να πετύχει στις εκλογές. Αν κερδίσει το VVD, θα αποτελούσε έκπληξη καθώς δε συνηθίζεται στην Ολλανδία ένα κυβερνητικό κόμμα να αλλάζει ηγεσία και να παραμένει πρώτο. Το VVD φαίνεται να προηγείται οριακά.

Η κύρια πρόκληση για τη Γεσιλγκιόζ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ήταν να πείσει τους ψηφοφόρους ότι θέλει ανανέωση, παρά το γεγονός ότι το κόμμα της βρίσκεται στην εξουσία για περισσότερο από μια δεκαετία.

Τα τελευταία δεκατρία χρόνια πολλά πράγματα πήγαν καλά, σημείωσε, επισημαίνοντας το γεγονός ότι η Ολλανδία ξεπέρασε την οικονομική κρίση και τις πανδημίες του κορωνοϊού σχετικά με ασφάλεια.

Διαφορές με Ρούτε

Ως υπουργός Δικαιοσύνης στην τρέχουσα προσωρινή κυβέρνηση, έχει περιγραφεί ως σκληρή διαπραγματεύτρια και καλή στην επικοινωνία, που κάνει μόνο τρία πράγματα εκτός από τη δουλειά: ύπνο, άσκηση και υγιεινή διατροφή.

Όμως, ενώ ο Ρούτε ήταν πάντα πολύ προσεκτικός σχετικά με την προσωπική του ζωή, η Γεσιλγκιόζ είναι πολύ πιο ανοιχτή, μιλώντας ειλικρινά για τον γάμο της, τις μάχες της με μια πάθηση του ανοσοποιητικού και τον δισταγμό της να κάνει παιδιά.

Επίσης, ξανά σε αντίθεση με το Ρούτε, ο οποίος συχνά εντοπιζόταν να πηγαίνει με το ποδήλατο στη δουλειά, η Γεσιλγκιόζ οδηγείται παντού και πρέπει να προστατεύεται σε μεγάλο βαθμό από μια προσωπική συνοδεία ασφαλείας λόγω της θέσης της ως υπουργός Δικαιοσύνης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter