Ντιλμπάρ Γιουσέφ: Ο αγώνας μας μήνυμα σε όλες τις γυναίκες

Ντιλμπάρ Γιουσέφ: Ο αγώνας μας μήνυμα σε όλες τις γυναίκες

Η σύμβουλος αυτοδιαχείρισης στη βόρεια και βορειοανατολική Συρία μιλάει στο Documento

Η Ντιλμπάρ Γιουσέφ, στέλεχος του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD) και σύμβουλος αυτοδιαχείρισης στη βόρεια και βορειοανατολική Συρία, μιλάει στο Documento για τους Κούρδους, τον Ερντογάν, τις ΗΠΑ, τον Ασαντ, τους Ελληνες, το ISIS και τις γυναίκες των YPJ.

«Εάν δεν έχουμε ένα ελεύθερο μέρος για να ζήσουμε, δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι ζούμε» λέει και μπορεί σε μας να ακούγεται αυτονόητο αλλά για τους Κούρδους είναι ένας διαρκής αγώνας. Οσο για το ISIS, απλώς λέει ότι ο θάνατος του Αλ Μπαγκντάντι δεν σημαίνει πως έχει τελειώσει.

Μετά τις νίκες των Κούρδων μαχητών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους το όνειρο της δημιουργίας αυτόνομου κουρδικού κράτους φαινόταν πιο κοντά από ποτέ. Μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων και την τρίτη τουρκική επιχείρηση «Πηγή ειρήνης» βλέπετε την προοπτική να απομακρύνεται;

Ο στόχος μας, τον οποίο επιδιώκουμε από την αρχή της συριακής επανάστασης, είναι ένα δημοκρατικό έθνος το οποίο θα περιλαμβάνει όχι μόνο τους Κούρδους αλλά και όλες τις άλλες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες της Συρίας. Για μας είναι πιο σημαντικό αυτό από ένα κράτος του Κουρδιστάν. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να μην υπάρχουν σύνορα για το Κουρδιστάν όπως υπάρχουν στα παλαιού τύπου κράτη έθνη. Το σχέδιό μας για ένα δημοκρατικό έθνος δίνει λύσεις στο ζήτημα των Κούρδων αλλά και των άλλων εθνοτικών και θρησκευτικών στοιχείων της περιοχής. Βασιζόμενοι σε αυτήν τη νοοτροπία της διαφορετικότητας ιδρύσαμε δυνάμεις αυτοδιοίκησης και αυτοάμυνας και συνεχίσαμε τον αγώνα μας μέχρι να νικήσουμε το χαλιφάτο του ISIS.

Πιστεύετε ότι οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Ρωσία χρησιμοποίησαν ξανά τον κουρδικό λαό και στη συνέχεια σας γύρισαν την πλάτη; Αντί να βάλουν τον Ερντογάν στη θέση του, τον άφησαν να πάρει τον έλεγχο της ζώνης ασφαλείας και να σας εκτοπίσει. Νιώθετε προδομένοι;

Το κουρδικό ζήτημα έχει εξελιχθεί σε διεθνές και ως εκ τούτου οι κύριες υπερδυνάμεις καλούνται να βρουν λύση γι’ αυτό, όπως στις περιπτώσεις των άλλων λαών στους οποίους δεν αναγνωρίστηκε εθνική ταυτότητα και υπέστησαν γενοκτονία. Χωρίς να λύνουμε το κουρδικό ζήτημα δεν είναι δυνατόν να πούμε ότι η Μέση Ανατολή θα μπορούσε να είναι σταθερή περιοχή.

Η εξολόθρευση του Αμπού Μπαρκ αλ Μπαγκντάντι μπορεί να σημάνει την οριστική ήττα του ISIS ή υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης;

Ο θάνατος του Αλ Μπαγκντάντι δεν σημαίνει ότι το ISIS έχει τελειώσει. Η απειλή του και η τζιχαντιστική νοοτροπία είναι ακόμη ισχυρές στην περιοχή. Το ISIS διαθέτει πολλούς εν υπνώσει θύλακες και χιλιάδες υποστηρικτές στην περιοχή. Θεωρούμε ότι οι συμμορίες τζιχαντιστών, οι οποίες αποτελούν κομμάτι των τουρκικών δυνάμεων εισβολής, στην πραγματικότητα είναι το ISIS, το Μέτωπο Αλ Νούσρα, η οργάνωση Αχράρ αλ Σαμ και άλλοι τζιχαντιστές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Η Τουρκία προσπαθεί να καθιερώσει μια de facto κυριαρχία σε πόλεις όπως η Αζάζ, η Τζαραμπλούς και η Αλ Μπαντ με δίγλωσσες πινακίδες, πορτρέτα του Ερντογάν σε δημόσια κτίρια κ.ά. Πόσο επικίνδυνο νομίζετε ότι είναι αυτό;

Ο Ερντογάν στοχεύει στην αναζωογόνηση του οθωμανικού επεκτατικού ονείρου καταπατώντας εδάφη της Συρίας και διαπράττοντας εθνοκαθάρσεις χρησιμοποιώντας τζιχαντιστές τρομοκράτες. Το έκανε στο βόρειο Χαλέπι και στην Αφρίν και τώρα στις βορειοανατολικές συριακές πόλεις και κωμοπόλεις.

Μπασάρ αλ Άσαντ. Σύμμαχος ή εχθρός;

Προς το παρόν δεν έχει δηλώσει ξεκάθαρα εάν είναι μαζί μας ή εναντίον μας. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχει καμία εξουσία για να λύσει τα υπάρχοντα ζητήματα. Το καθεστώς του Ασαντ έχει διατηρήσει την ίδια παλιά νοοτροπία άρνησης και δεν είναι έτοιμο για σημαντικές αλλαγές που θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις στη συριακή κρίση.

Ποια είναι η θέση των γυναικών στην κουρδική κοινωνία σήμερα και πόσο εύκολο είναι για μια γυναίκα να καταταχθεί στις YPJ;

Οι Κούρδισσες έχουν οργανωθεί από την αρχή της συριακής επανάστασης. Ανέλαβαν πλήρως την ευθύνη να υπερασπιστούν την πατρίδα τους και την αξιοπρέπειά τους. Εάν δεν έχουμε ένα ελεύθερο μέρος για να ζήσουμε, δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι ζούμε. Οι γυναίκες εδώ πολέμησαν γενναία και είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στον πολιτικό όσο και στον στρατιωτικό τομέα. Με αυτό τον τρόπο ενέπνευσαν γυναίκες από διάφορα μέρη του κόσμου που εντάχθηκαν στον αγώνα μας.

Οι σχέσεις Ελλήνων – Κούρδων είναι εξαιρετικές. Η σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν επηρέασε αυτήν τη φιλία;

Έχουμε ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με τον ελληνικό λαό. Μοιραζόμαστε την ιστορική κληρονομιά και εμείς οι Κούρδοι πιστεύουμε πολύ στη φιλία μας με τον ελληνικό λαό. Εχουμε πίστη σε αυτόν και ελπίζουμε ότι οι ιστορικοί δεσμοί και η φιλία που έχουμε θα τον κάνει να σταθεί στο πλευρό μας.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρό σας;

Το όνειρό μου είναι οι γυναίκες να αντιστέκονται στον εχθρό για να κερδίσουν την ελευθερία τους αλλά και τα δικαιώματά τους. Δικαιώματα που θα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα. Εύχομαι η δύναμη που έχουμε επιδείξει εδώ ως γυναίκες να ενθαρρύνει τους αγώνες όλων των γυναικών στον κόσμο. Να καταστρέψουν τις αλυσίδες και να κερδίσουν τα δικαιώματά τους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter