Ντιμιτρόφ: Ισχυρή αποφασιστικότητα από Αθήνα και Σκόπια για λύση

Ντιμιτρόφ: Ισχυρή αποφασιστικότητα από Αθήνα και Σκόπια για λύση

Την εκτίμηση ότι υπάρχει «ισχυρή αποφασιστικότητα» τόσο από τα Σκόπια όσο και από την Αθήνα, για επίτευξη συμφωνίας στο ζήτημα της ονομασίας εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικών Μελετών (European Policy Center – EPC) στις Βρυξέλλες.

Ο Ν. Ντιμιτρόφ επέμεινε στην εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό βρίσκονται σε «τελικό στάδιο», χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας. Ο Ν. Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι οι πρόσφατες συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, αλλά και η συνάντηση που είχε τετ-α-τετ με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, την Κυριακή το βράδυ στις Βρυξέλλες, ήταν πολύ χρήσιμες.

Προσέθεσε δε ότι ήδη από σήμερα νομικοί εμπειρογνώμονες των δύο υπουργείων Εξωτερικών στην Αθήνα αποσαφηνίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες των κειμένων. Όταν ολοκληρωθεί το έργο σε τεχνικό επίπεδο, οι δύο πρωθυπουργοί, Τσίπρας και Ζάεφ θα έχουν μια «σημαντική συζήτηση στο τηλέφωνο» και έπειτα θα πρέπει να πάρουν «σημαντικές πολιτικές αποφάσεις», είπε ο Ν. Ντιμιτρόφ.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ξεκαθάρισε ότι αναζητείται ένας συμβιβασμός «win-win» , όπου όλες οι πλευρές θα είναι κερδισμένες και προσέθεσε ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία στο ονοματολογικό θα ήταν ουσιαστική για να δοθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Εξέφρασε, μάλιστα την πεποίθηση ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια «ιστορική ευκαιρία» για λύση, η οποία δεν θα πρέπει να χαθεί και επισήμανε πόσο σημαντική θα είναι η επίλυση του ονοματολογικού, όχι μόνο για τις σχέσεις των δυο χωρών, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή και την ΕΕ.

O N. Nτιμιτρόφ σημείωσε, επίσης, ότι το πρόβλημα της ονομασίας κράτησε σχεδόν μια ολόκληρη γενιά στη χώρα του «κλειδωμένη» στην «αίθουσα αναμονής» προς την ένταξη στην ΕΕ. Ο λόγος, παραδέχτηκε ο Ν. Ντιμιτρόφ, ήταν ότι «ψάχναμε για απαντήσεις σε λάθος αιώνα», στην εποχή του Μέγα Αλέξανδρου και όχι στο σήμερα, όπου δύο γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να είναι σε θέση να βρουν τρόπο να ξεπεράσουν ένα ζήτημα το οποίο προέκυψε από το γεγονός ότι μοιράζονται μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή που ονομάζεται Μακεδονία.

Ο τίτλος της συζήτησης που διοργάνωσε το EPC, με μοναδικό ομιλητή τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, ήταν «Τι υπάρχει στην ονομασία; Το ζήτημα της ονομασίας της Μακεδονίας ως τεστ για τη διεύρυνση προς τα Βαλκάνια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter