Ντογιάκος, ο μαύρος κύκνος του Μητσοτάκη

Ντογιάκος, ο μαύρος κύκνος του Μητσοτάκη

Όσα συνέβησαν το τελευταίο διήμερο με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, μοιάζουν με αυτά που περιγράφει ως «μαύρο κύκνο», στο ομώνυμο βιβλίο του, ο Νασίμ Τάλεμπ. Ένα μη αναμενόμενο γεγονός, μια απρόβλεπτη εξέλιξη λέει ο Τάλεμπ, ένας ασυνήθιστος μαύρος κύκνος τον οποίο θέλουμε να μην συνυπολογίζουμε γιατί έχουμε συνηθίσει άσπρους κύκνους, αλλάζει τις εξελίξεις.

Ο μαύρος κύκνος στην υπόθεση των υποκλοπών και κατ επέκταση στην πολιτική επιβίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγεται Ντογιάκος. Η δίνη που δημιούργησε επειδή λειτουργώντας με τον τρόπο που έχει συνηθίσει παρέβλεψε το απροσδόκητο , αλλάζει εκ βάθρου όλο τον σχεδιασμό που είχε βαφτιστεί «έρευνα για τις υποκλοπές».

Το απροσδόκητο στην υπόθεση ήταν η ΑΔΑΕ. Η Ανεξάρτητη Αρχή, της οποίας η λειτουργία προβλέπεται από το Σύνταγμα, αποφάσισε να σεβαστεί αυτόν της το ρόλο. Όταν ο Γιώργος Κύρτσος και ο Τάσος Τέλλογλου, έκαναν αίτημα στην ΑΔΑΕ για να διαπιστωθεί αν βρίσκονται σε παρακολούθηση (και μάλιστα με την δικαιολογία ότι αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια), η Αρχή αποφάσισε να προχωρήσει σε επιτόπια έρευνα στον πάροχο της κινητής τηλεφωνίας, δηλαδή την Cosmote.

Η έρευνα αυτή επιχειρήθηκε να παρεμποδιστεί από την ίδια την εταιρεία, με το πρόσχημα ότι έχει αλλάξει ο νόμος και δεν επιτρέπεται να ενημερώνονται οι παρακολουθούμενοι για τις παρακολουθήσεις. Η επιμονή των κλιμακίων της ΑΔΑΕ να προχωρήσουν στην έρευνα σύμφωνα με τη συνταγματική πρόβλεψη, ενεργοποίησε μια σειρά από τραγελαφικές και εξόχως αποκαλυπτικές καταστάσεις:

Η νομική σύμβουλος της εταιρείας, βάζει τα στήθη της αποτρεπτικά μπροστά σε μια Ανεξάρτητη Αρχή, εμποδίζοντας να εφαρμοστούν τα νόμιμα. Στη συνέχεια η εταιρεία επικοινωνεί με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο και όχι με κάποιον εισαγγελέα Υπηρεσίας με την ίδια πρόθεση. Είναι αντιληπτό από όλους, ότι ο διευθυντής ή τα στελέχη μιας ιδιωτικής εταιρείας δεν είναι και πολύ λογικό να έχουν πρόσβαση στο γραφείο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπως δεν είναι λογικό ο ανώτατος Εισαγγελέας της χώρας να είναι αγκαζέ από όποιον έχει θέματα προς επίλυση. Ο Ντογιάκος αφού προσφέρεται για χρήση, δηλώνει ότι δεν γνωρίζει το νόμο αλλά λίγο μετά επανέρχεται για να πει ότι η έρευνα είναι παράνομη. Μετά την αποκάλυψη όσων συνέβησαν από τον ευρωπαϊκό ιστότοπο Euroactiv, ο Ντογιάκος δηλώνει στο documentonews.gr, ότι δεν γνωμοδότησε ούτε παρεμπόδισε την έρευνα, απλώς εξέφρασε μια άποψη. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι ήταν σε συνεχή επαφή με την ΑΔΑΕ, την Cosmote αλλά και την ΕΥΠ.

Η απροσδόκητη αποκάλυψη όσων έγιναν και μάλιστα από Μέσο Ενημέρωσης του εξωτερικού, αιφνιδίασε των Ισίδωρο Ντογιάκο ο οποίος ουσιαστικά τι παραδέχθηκε;

Ότι κατ’ αρχήν ενώ δεν γνώριζε τον νόμο τον έμαθε σε πέντε λεπτά και αν δεν εμπόδισε έστω, παρενέβη στο έργο μιας Ανεξάρτητης Αρχής. Ότι είναι πρόχειρος για διαλογικές συζητήσεις περί των νομικών με όποιον του το ζητήσει. Ισίδωρος Ντογιάκος, γνωμοδοτήσεις, νομικές συμβουλές, αβάδιστα, άκοπα, που έλεγαν και οι παλιές αγγελίες. Να υποθέσουμε ότι όποιος έχει θέμα με νομιμοποίηση αυθαιρέτων, κληρονομικά ή διαζύγια μπορεί να καλεί τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να παίρνει μια γνώμη. Παραδέχθηκε ακόμη ότι συνομιλούσε και συνομιλεί με την ΕΥΠ για το τι είναι νόμιμο σε σχέση με τον έλεγχο της δράσης της ίδιας της ΕΥΠ. Ειδικά αυτή την τελευταία παραδοχή την οποία έκανε στο Documento, την απέκρυψε ο κύριος Ντογιάκος στις διαρροές που έκανε σε άλλα Μέσα Ενημέρωσης, επειδή μάλλον κατάλαβε το βάρος της ομολογίας του.

Όταν ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κλήθηκε από την Cosmote να «γνωμοδοτήσει» είχε μόνο δύο επιλογές. Ή να κλείσει το τηλέφωνο λέγοντας ότι δεν έχει δικαίωμα παρέμβασης στην Ανεξάρτητη Αρχή η οποία κάνει τη δουλειά της, ή να προχωρήσει σε συλλήψεις επειδή τα κλιμάκια παρανομούσαν. Τα υπόλοιπα περί γνώμης που εξέφρασε και καλής καρδιάς είναι προφάσεις όχι εν αμαρτίαις αλλά σε παράβαση καθήκοντος.

Ο Ντογιάκος όμως με τη στάση του, δεν προχώρησε μόνο στην έκθεση των προσωπικών του σκοπιμοτήτων αλλά και στην έκθεση του σχεδιασμού που υπάρχει σε αυτό που ονομάζεται «έρευνα για τις υποκλοπές» και αποτελεί συγκάλυψη.

Μέχρι σήμερα, η έρευνα που γίνεται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Ντογιάκο δια των συνεχών επισκέψεων του Προϊσταμένου της στον Άρειο Πάγο, δεν προσανατολίζεται ούτε στα στοιχεία που αποκαλύπτονται, ούτε στη μέθοδο που μπορεί να φτάσει στην αλήθεια. Προχώρησε σε εφόδους σε εταιρείες που φαίνεται να σχετίζονται με το λογισμικό predator, με καθυστέρηση μηνών και αφού βοούσε η Ελλάδα συγκρίνοντας την Εισαγγελία του Βελγίου στην υπόθεση Καϊλή με την Εισαγγελία στην Ελλάδα. Οι έρευνες όπως ήταν φυσικό βρήκαν άδεια κτήρια και κατεστραμμένα έπιπλα.

Ενώ το Documento έχει υποδείξει στοιχεία για εμπορική συναλλαγή των υπευθύνων του predator με εταιρεία στην Κρήτη, η Εισαγγελία δεν έχει κινηθεί. Τι έκανε όμως; Έστειλε τη λίστα με τα ονόματα των παρακολουθούμενων που δημοσίευσε το Documento στην ΕΥΠ, για να απαντήσει αν ήταν σε παρακολούθηση. Δηλαδή ρώτησε τον εγκληματία για τα στοιχεία του εγκλήματος. Όταν στη συνάντηση με την Εισαγγελέα Αγγελική Τριανταφύλλου τη ρώτησα γιατί δεν έστειλε το αίτημα στους παρόχους αλλά στον ελεγχόμενο, μου απάντησε ότι το αίτημα στους παρόχους απαιτούσε αριθμούς τηλεφώνων. Και όταν της είπα γιατί δεν έστειλε τα τηλέφωνα που αποκαλύπτονται στο δημοσίευμα για την αποδεδειγμένη παρακολούθηση του Κωστή Χατζηδάκη, απάντησε ότι δεν είχε διαβάσει το δημοσίευμα. Αυτή, η Εισαγγελέας που ερευνά τη μεγαλύτερη υπόθεση στην Ελλάδα.

Ο καθένας έχει δικαίωμα να υποθέσει ότι όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Δεν είναι απαραίτητα κακοί ή ύποπτοι οι Εισαγγελείς που κάνουν την έρευνα, αλλά κάποιοι από τη Δικαιοσύνη, τους κατευθύνουν εκεί που θέλουν. Και συγκεκριμένα να αντιμετωπίζουν την ΕΥΠ όχι ως ερευνώμενο και εγκληματία αλλά ως εταίρο στην έρευνα. Οι Εισαγγελείς θα μπορούσαν να κάνουν έφοδο στην ΕΥΠ και να εξασφαλίσουν τα στοιχεία που θέλουν αλλά δεν το έκαναν.

Το αίτημα για το αν παρακολουθούνται τα πρόσωπα της λίστας, στάλθηκε στην ΕΥΠ, προκειμένου η Υπηρεσία να απαντήσει αυτό που απάντησε και ο Ντογιάκος. Ότι δηλαδή έχει αλλάξει ο νόμος και δεν γίνεται να γνωστοποιηθούν τα στοιχεία στην Εισαγγελία γιατί θα μπουν σε δικογραφία στην οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση οι παρακολουθούμενοι. Αυτή η απάντηση της ΕΥΠ θα γινόταν σημαία και τελικώς θα οδηγούσε σε νομικό αδιέξοδο και (όπως και στη Novartis) σε αδιευκρίνιστες ευθύνες. Όλα καλά και όλα ωραία, μέχρι που ο Ισίδωρος Ντογιάκος από υπερβάλλοντα ζήλο ή απλώς αιφνιδιασμένος, μετατράπηκε σε γίδα στην πλάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ή σε μαύρο κύκνο που λέει ο Τάλεμπ

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter