Ντοκιμαντέρ για τον Μορικόνε στο ΑΠΘ

Ντοκιμαντέρ για τον Μορικόνε στο ΑΠΘ

Το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ennio Morricone αποτίουν φόρο τιμής στον Ένιο Μορικόνε.

Το φιλμ «Ennio: the Maestro» του Τζουζέπε Τορνατόρε θα προβληθεί την Παρασκευή, 9 Μαΐου στις 20.00 στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με την είσοδο να είναι ελεύθερη για το κοινό. Η εκδήλωση στην οποία λογικά θα παραστεί και ο γιος του μουσικοσυνθέτη, διοργανώνεται από το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλων Μουσικής Ennio Morricone. Το πόσο ξεχωριστός ήταν ο Ένιο Μορικόνε δεν φαίνεται μόνο από το πόσο παραγωγικός ήταν (περισσότερα από τετρακόσια τα σάουντρακ που υπέγραψε για ταινίες και άλλα 100 περίπου για τηλεοπτικές σειρές) αλλά κι από το γεγονός πως δεν σταματούσε να πειραματίζεται με τη μουσική – συνέθετε επίσης και έργα κλασικής μουσικής- ακόμη και στα βαθιά γεράματα του. Η συνεργασία του με τον Κουέντιν Ταραντίνο στους «Μισητούς οχτώ» το 2016, του απέφερε το πρώτο του όσκαρ καλύτερης πρωτότυπης μουσικής σε ηλικία 88 ετών. Βέβαια είχε ήδη λάβει ένα τιμητικό Όσκαρ το 2007 για το σύνολο της καριέρας του αλλά αυτό συνέβη προφανώς για να αποκατασταθεί η αδικία της μη βράβευσης του μέχρι τότε: στις πέντε προηγούμενες υποψηφιότητες του για τα «Days of heaven», «Αποστολή», «Μπάγκσι», «Αδιάφθοροι» και «Μαλένα» είχε φύγει με άδεια χέρια από την οσκαρική τελετή.

Τα πιο γνωστά μουσικά θέματα του όμως, τα οποία αγάπησε το κοινό και του χάρισαν την διεθνή φήμη, εντοπίζονται σε άλλες ταινίες. Ήταν οι πρωτοποριακές συνθέσεις που υπογράμμιζαν τον παραδοσιακό και τραχύ τρόπο ζωής των πιστολέρο στα σπαγγέτι γουέστερν του Λεόνε. Τα παιχνιδιάρικα μαστορέματα που συνόδευαν την μάγκικη ζωή των φτωχοδιάβολων πιτσιρικάδων του «Κάποτε στην Αμερική». Τα απρόσμενα λυρικά πρελούδια που διέκοπταν την βίαιη και μάτσο ιδιοσυγκρασία των μελών της «Συμμορίας των Σικελών». Ακόμη το απέραντα νοσταλγικό θέμα του «Σινεμά ο παράδεισος» ή το θρυλικό πλέον μουσικό σκορ της «Μάχης της Αλγερίας».

Στο ντοκιμαντέρ «Ennio: the Maestro» του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη του «Σινεμά ο Παράδεισος» συμμετέχουν μερικοί από τους σημαντικότερους δημιουργούς του παγκόσμιου σινεμά και της μουσικής. Όλοι τους υποκλίνονται στο μεγαλείο του Μορικόνε. Η ταινία αποτελεί ένα μεγάλης πολιτιστικής σημασίας αρχειακό υλικό, που επενδύεται με την καλλιτεχνική ματιά του κορυφαίου συνθέτη. Σε αυτό το χορταστικό δυόμισι ωρών ντοκιμαντέρ, ο ίδιος ο Μορικόνε αφηγείται μπροστά στην κάμερα του Τορνατόρε, τις άγνωστες δυσκολίες που αντιμετώπισε στα πρώτα βήματα μιας λαμπρής καριέρας, που εκτείνεται σε επτά δεκαετίες . Στο ντοκιμαντέρ μνημονεύονται αρκετές από τις χρυσές στιγμές της, ανάμεσα σε αρχειακό υλικό βιντεοσκοπημένων αποσπασμάτων, παλιότερων τηλεοπτικών συνεντεύξεων, άφθονων εικόνων και φωτογραφιών από το προσωπικό αρχείο του συνθέτη. Περιέχονται επίσης απολαυστικά αποσπάσματα των διάσημων ταινιών, για τις οποίες συνέθεσε πολύ αναγνωρίσιμα μουσικά θέματα.

Αναφερόμενος στον μεγάλο αγώνα του να καθιερωθεί στον χώρο της σύνθεσης και του μουσικού στερεώματος, ο Μορικόνε  μιλάει με πίκρα για τις διακρίσεις που υπέστη  και την απόρριψη που συνάντησε στην αρχή της πορείας του, καθώς οι πειραματικές καινοτομίες που εισήγαγε, αντιμετωπίστηκαν υπεροπτικά από τους παλαιότερους, αναγνωρισμένους ακαδημαϊκούς δασκάλους του, που θεωρούσαν εκείνη την εποχή την μουσική για το σινεμά κατώτερο είδος μουσικής σύνθεσης. Δίχως, ωστόσο, να το βάλει κάτω, ο Μορικόνε συνέχισε ακάθεκτος τη δημιουργική, παραγωγική του πορεία. Συνέθετε πυρετωδώς μουσική για ταινίες και οι εμπνευσμένες  μελωδίες του  άρχισαν να έχουν τεράστια απήχηση. Πολύ σύντομα όσοι του άσκησαν κριτική στην αρχή της καριέρας του, αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν το ταλέντο του. Συγκινητική η αναφορά στην προσωπική και οικογενειακή του ζωή με επίκεντρο  την πολυαγαπημένη του σύζυγο Μαρία, με την οποία συμπορεύτηκε έως το τέλος της ζωής του, τον Ιούλιο του  2020.

Στο «Εnnio :The Maestro» μιλά  για τον Μαέστρο πλειάδα γνωστών μουσικών, συνθετών, παραγωγών και σκηνοθετών όπως οι Κουίνσι Τζόουνς, Χανς Ζίμμερ, Μπρους Σπρίνγκστιν, Πατ Μέθενι, Νικόλα Πιοβάνι, Κλιντ Ίστγουντ, Λίνα Βερτμίλερ, Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, Μάρκο Μπελόκιο κ.α. 

Διαβάστε επίσης

Σάλος με τροπολογία της κυβέρνησης για εκλογή Μητροπολίτη στα Χανιά – Το παρασκήνιο και ο ρόλος Μητσοτάκη

Τέμπη: Μαζικές διαγραφές υλικών από τις κάμερες μετά τη μοιραία νύχτα – «Μόνο τα ηχητικά και όχι τα βίντεο στη δικογραφία»

Απίστευτο περιστατικό στον Άγιο Σάββα: Εργαζόμενοι και ασθενείς έπαθαν εγκαύματα στο χειρουργείο!

 

 

Ετικέτες

Documento Newsletter