Ντόμινο εγκλημάτων με διάσημα πιόνια

Ντόμινο εγκλημάτων με διάσημα πιόνια

Φλώρος, ονομαστοί δικηγόροι, πολιτικοί και ισοβίτες σε ένα σκοτεινό γαϊτανάκι συναλλαγών με απαρχή την Energa

Τον Φεβρουάριο του 2012 η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε ποινικές διώξεις για την υπόθεση Energa – Hellas Power. Επρόκειτο για την απαρχή ενός οικονομικού σκανδάλου για τη διασπάθιση εκατομμυρίων ευρώ από το δημόσιο, το οποίο έμελλε να εξελιχθεί σε καλοστημένο πολιτικό, αστυνομικό και δικαστικό θρίλερ. Μεταξύ των προσώπων στα οποία ασκήθηκαν διώξεις για την υπόθεση ήταν και ο Αριστείδης/ Αρης Φλώρος για το αδίκημα της υπεξαίρεσης εις βάρος της ΛΑΓΗΕ ΑΕ σε βαθμό κακουργήματος. Ο δικηγόρος Γιώργος Αντωνόπουλος ήταν το πρόσωπο το οποίο είχε κινήσει τις νομικές διαδικασίες από πλευράς του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) για τη δέσμευση δεκάδων εκατομμυρίων των δύο εταιρειών Energa και Hellas Power στην Ελβετία, όπως ανέφερε σε υπόμνημα που κατέθεσε στις δικαστικές αρχές τον Απρίλη του 2019 και είχε κοινοποιήσει στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Μετά την άσκηση ποινικών διώξεων τόσο ο Αρ. Φλώρος όσο και ο πατέρας του Αχιλλέας αλλά και άλλοι εμπλεκόμενοι παραπέμφθηκαν με αμετάκλητο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών προκειμένου να δικαστούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Η δίκη επρόκειτο να ξεκινήσει στα μέσα Ιανουαρίου του 2015. Οπερ και εγένετο. Πρωτόδικα ο Αρ. Φλώρος καταδικάστηκε σε ποινή 21 ετών για

την υπεξαίρεση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του ΛΑΓΗΕ. Ωστόσο σε δεύτερο βαθμό το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων με αναστολή λόγω της εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα και τον απάλλαξε από το αδίκημα της υπεξαίρεσης.

Η παρέμβαση Μαρκογιαννάκη

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο υπόμνημα Αντωνόπουλου, μετά την παραπομπή του Φλώρου σε δίκη «ξεκίνησαν διαδοχικές προσεγγίσεις και πιέσεις» προς τον ίδιο «από πολιτικά πρόσωπα και δικηγόρους εντεταλμένους των ως άνω κατηγορουμένων». Σκοπός των προσεγγίσεων ήταν να απέχει ο δικηγόρος από παράσταση πολιτικής αγωγής στη δίκη και να προωθήσει «την υπαγωγή της διαφοράς στη διαδικασία της διαιτησίας». Κάτι τέτοιο όμως «δεν θα είχε αποτέλεσμα την είσπραξη από το δημόσιο των οφειλομένων από τις ως άνω εταιρείες» καθώς το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων είχε διαβιβαστεί σε λογαριασμούς εταιρειών σε Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ – σε χώρες που μέχρι και τον Απρίλιο του 2019 δεν «είχαν παράσχει καμία δικαστική συνδρομή».

Τα πολιτικά πρόσωπα που κατονομάζονται από τον Αντωνόπουλο ότι τον προσέγγισαν τον Σεπτέμβριο του 2014 ήταν ο τότε αντιπρόεδρος της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης μαζί με τον δικηγόρο Θεόδωρο Λύτρα. Είχε προηγηθεί η απόρριψη της αίτησης αναιρέσεως που είχε ασκηθεί κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος. Μαρκογιαννάκης και Λύτρας, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς Αντωνόπουλου, «ήρθαν αλλε

πάλληλες φορές σε επαφή» μαζί του ζητώντας του να υπαχθεί η διαφορά στη διαιτησία. Κάτι που ο ίδιος αρνιόταν.

Συνάντηση με μεσολαβητή τον Μπαλτάκο

Δεν ήταν η μοναδική παρέμβαση που δέχτηκε. Τον ίδιο μήνα επικοινώνησε μαζί του ο δικηγόρος και πρώην γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά, Τάκης Μπαλτάκος, ο οποίος του ζήτησε να συναντήσει τον Φλώρο στο πολυκατάστημα Attica. Στη συνάντηση ο Αρ. Φλώρος φέρεται να του ζήτησε «να υποκύψει στην πρόταση υπαγωγής της διαφοράς σε διαιτησία ενώπιον της ΡΑΕ», παρότι είχαν εκδοθεί αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σε βάρος των εταιρειών συμφερόντων Φλώρου. Ο Αντωνόπουλος αρνήθηκε και τότε ο Αρ. Φλώρος, όπως υποστηρίζει ο δικηγόρος, «εξεμάνη, άρχισε να κλοτσά τα έπιπλα γύρω του και έφυγε ουρλιάζοντας, απειλώντας και βρίζοντάς με». Το γεγονός αυτό έχει διαψεύσει πάντως σε κατάθεσή του ο Φλώρος.

Η τηλεφωνική καταγγελία και η δολοφονική απόπειρα

Τον Σεπτέμβριο του 2014 συνεχίζεται το θρίλερ για τον Γ. Αντωνόπουλο. Αστυνομικοί τον σταμάτησαν για έλεγχο ενώ οδηγούσε στο Χαλάνδρι. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική καταγγελία ότι ο δικηγόρος είχε απειλήσει και πυροβολήσει ένα άτομο στην οδό Μαυρομιχάλη. Οι αστυνομικοί εξέτασαν το αυτοκίνητο αλλά δεν βρήκαν κάτι. Η καταγγελία είχε γίνει από πρόσωπο με το ψευδώνυμο «Καραχάλιος». Στο υπόμνημά του ο δικηγόρος υποστηρίζει πως πίσω από την ψευδή καταγγελία ήταν ο Αρ. Φλώρος και ότι με αυτό τον τρόπο «θέλησε να του στείλει μια προειδοποίηση για να αλλάξει στάση».

Δύο μήνες μετά, συγκεκριμένα στις 3 Νοεμβρίου 2014, έγινε δολοφονική απόπειρα σε βάρος του

Αντωνόπουλου. Ο δικηγόρος γλίτωσε από θαύμα καθώς η σφαίρα τον τραυμάτισε στο αριστερό μέρος του λαιμού κοντά στον λάρυγγα.

Γι’ αυτή την απόπειρα δολοφονίας ο Αρ. Φλώρος είναι ήδη καταδικασμένος με ομόφωνη απόφαση από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών σε κάθειρξη δεκατριών ετών ως ηθικός αυτουργός για την οργάνωση της δολοφονίας του δικηγόρου. Μάλιστα η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό συνεχίζεται στις 5 Φεβρουαρίου 2020. Στην ίδια υπόθεση έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα οι αλβανικής καταγωγής βαρυποινίτες Ολντι Ντούλτσε και Αρμπερ Μπάκο. Ο τελευταίος δολοφονήθηκε άγρια μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού τον Ιανουάριο του 2019.

Η πρώτη γνωριμία με τον Λεκοτσάι

Τον Μάρτιο του 2015 ο Γ. Αντωνόπουλος δέχτηκε τηλεφώνημα από τον βαρυποινίτη Κλοντιάν Λεκοτσάι. Πρόκειται για τον φερόμενο ως αρχηγό της αποκαλούμενης «μαφίας των φυλακών», τον οποίο, όπως υποστηρίζει, τότε δεν γνώριζε. Ο Λεκοτσάι έχει καταδικαστεί σε ισόβια από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για ηθική αυτουργία στη δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Αντωνόπουλος και Λεκοτσάι συναντήθηκαν αρκετές φορές, με τον τελευταίο να του αναφέρει ως ηθικό αυτουργό της απόπειρας δολοφονίας του τον Φλώρο. Οι επαφές έγιναν, σύμφωνα με τον Αντωνόπουλο, με προτροπή αξιωματικού της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής προκειμένου να αποσπάσει πληροφορίες για τη σε βάρος του δολοφονική επίθεση.

Συνάντηση με Φλώρο έπειτα από προτροπή Σοφού

Στο υπόμνημά του ο Γ. Αντωνόπουλος κατονομάζει και μεγαλοδικηγόρους. Οπως αναφέρει, τον Μάιο του 2017 ο τότε δικηγόρος του Θεόδωρος Παναγόπουλος του ανέφερε ότι είχε συναντήσει τυχαία τον Αρ. Φλώρο στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, με τον τότε κρατούμενο να εκφράζει απειλή προς το πρόσωπό του.

Δύο μήνες μετά, τον Ιούλιο του 2017, ο δικηγόρος και αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Θέμης Σοφός φέρεται, κατά τον Αντωνόπουλο, να τον προσέγγισε και να του μετέφερε ότι «ο Φλώρος είναι πράγματι αποφασισμένος να τον σκοτώσει, εάν καταδικαστεί, επιβεβαιώνοντας την απειλή που του είχε μεταφέρει ο Παναγόπουλος». Μάλιστα, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στο υπόμνημά του ο Αντωνόπουλος, «το νέο συμβόλαιο θανάτου» είχε ανατεθεί σε Αρμένη ισοβίτη».

Ο Γ. Αντωνόπουλος δέχτηκε να συναντήσει τον Φλώρο στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, «ώστε να αποτρέψω νέα επίθεση σε βάρος μου στο μέλλον». Πράγματι η συνάντηση έγινε, με τον Αντωνόπουλο να υποστηρίζει ότι ο Αρμένης ισοβίτης τον υπέβαλε σε σωματική έρευνα. Κατά τη συνάντηση Αντωνόπουλος και Φλώρος φέρεται να συμφώνησαν ότι ο μεν δικηγόρος θα σταματούσε τις προσπάθειες απόδειξης της ενοχής του, ενώ ο έγκλειστος κατηγορούμενος για την υπόθεση Energa δεν θα οργάνωνε τη δολοφονία του.

Τα ερωτήματα Αντωνόπουλου για Σοφό

Στο υπόμνημά του ο Αντωνόπουλος υποστήριξε ακόμη ότι «ο Σοφός τόσο στην από 17/10/2017 κατάθεσή του όσο και ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση της δολοφονίας του Ζαφειρόπουλου απέκρυψε το γεγονός ότι αυτός μου είχε πει ότι ο Φλώρος επιθυμεί να με συναντήσει, συνοδεύοντας αυτή την επιθυμία με την πληροφορία ότι ο Φλώρος έχει αναθέσει νέο συμβόλαιο θανάτου μου σε Αρμένη ισοβίτη».

Οπως αναφέρει ο Αντωνόπουλος, «ο Σοφός με παρουσίασε να επιθυμώ δήθεν εγώ αυτήν τη συνάντηση προκειμένου “να τα βρούμε”, εγείροντας τελικά πολλά ερωτήματα για το πώς ο Σοφός έφτασε στο σημείο μετά από προτροπή και υπόδειξη του Φλώρου να με καλέσει σε συνάντηση μαζί τους».

Η διαφορετική εκδοχή του Σοφού

Ο δικηγόρος Θέμης Σοφός στις καταθέσεις του ενώπιον του ειδικού ανακριτή εφέτη Ευτύχιου Νικόπουλου παρουσιάζει διαφορετική εκδοχή. Κατέθεσε ότι ο Γ. Αντωνόπουλος φέρεται να του ζήτησε συνάντηση με τον Φλώρο, με τον Σοφό να του απαντά ότι μπορεί να έρθει μαζί του σε επισκεπτήριο εντολέων του στον Κορυδαλλό. Υποστήριξε επίσης πως τον Ιούλιο του 2017 είχε συναντήσει τυχαία τον Φλώρο στον Κορυδαλλό στον οποίο ανέφερε ότι έχουν έναν κοινό γνωστό. Μάλιστα, όπως κατέθεσε ο ίδιος, είπε στον Φλώρο πως θα αναφέρει στον Αντωνόπουλο ότι έχει τη δυνατότητα να τον δει, εάν δεν έχει αντίρρηση, καθώς ήδη ο δικηγόρος του το είχε ζητήσει. Σύμφωνα με την κατάθεση Σοφού, η συνάντηση Φλώρου – Αντωνόπουλου τελείωσε με τον Αντωνόπουλο να αναφέρει πως «δεν θα αξιώσει κάτι από τον Φλώρο και ο Φλώρος ότι δεν θα ασχοληθεί μαζί του».

Ο Σοφός διαψεύδει επίσης τους ισχυρισμούς Αντωνόπουλου ότι ο ίδιος του είχε μεταφέρει την πληροφορία περί νέου σχεδίου δολοφονίας του από Αρμένη ισοβίτη και ότι έπειτα από αυτό δέχτηκε να γίνει συνάντηση με τον Φλώρο στον Κορυδαλλό. Επίσης, διαψεύδει ότι υποβλήθηκαν σε σωματική έρευνα στον Κορυδαλλό από τον ισοβίτη.

Η συνάντηση με Λυκουρέζο, Σοφό και Παναγόπουλο

Μετά τη συνάντηση ο Θέμης Σοφός φέρεται να επικοινώνησε με τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, συνήγορο τότε του Αρ. Φλώρου, και να του μετέφερε όσα συνέβησαν. Κατά τη συζήτηση ο Ζαφειρόπουλος φέρεται να εξέφρασε την απορία του «σχετικά με αξίωση υπέρογκης αμοιβής του δικηγόρου μου Αλέξανδρου Λυκουρέζου που θα τα πλήρωνε ο Αριστείδης Φλώρος, κάτι το οποίο αγνοούσα παντελώς» αναφέρει στο υπόμνημά του ο Αντωνόπουλος.

Επειτα από όλα αυτά ο Γ. Αντωνόπουλος απέστειλε τον Σεπτέμβριο του 2017 το επίμαχο email προς τους δικηγόρους Αλέξανδρο Λυκουρέζο, Θ. Παναγόπουλο και Θέμη Σοφό.

Την ημέρα της δίκης φέρεται να πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Αντωνόπουλου και των τριών δικηγόρων, παρουσία της πρώην συζύγου του Λίλας Σεϊτανίδου, σε καφετέρια απέναντι από το Εφετείο Αθηνών. Εκεί ο Αντωνόπουλος φέρεται να ήρθε, όπως υποστηρίζει, «σε έντονη φραστική αντιπαράθεση με τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο εξαιτίας των εν αγνοία του οικονομικών απαιτήσεων που αυτός είχε εγείρει έναντι του Αριστείδη Φλώρου».

Η δολοφονία Ζαφειρόπουλου

Η δίκη τελικά αναβλήθηκε. Λίγες ημέρες μετά και συγκεκριμένα στις 6 Νοεμβρίου 2017 δολοφονήθηκε ο δικηγόρος Μιχ. Ζαφειρόπουλος. Για τη δολοφονία εκτός του Λεκοτσάι καταδικάστηκε σε ισόβια και ο Ντούλτσε, ένας εκ των δύο δραστών της απόπειρας δολοφονίας σε βάρος του Αντωνόπουλου. Το δικαστήριο επέβαλε ισόβια στον φυσικό αυτουργό της δολοφονίας Ζαφειρόπουλου Ιμπραχήμ Μπραχιμάι, καθώς και επιπλέον κάθειρξη έντεκα ετών για τα αδικήματα της ληστείας, οπλοφορίας και οπλοχρησίας.

Στη διάρκεια της δίκης ο εισαγγελέας της έδρας είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι οι κατηγορούμενοι ζητούσαν χρήματα από τον επιχειρηματία Αρ. Φλώρο προκειμένου να αλλάξουν τις καταθέσεις τους, σύμφωνα με τις οποίες τους είχε δώσει εντολή να επιτεθούν στον Γ. Αντωνόπουλο.

Συλλήψεις Λυκουρέζου και Παναγόπουλου

Τον Απρίλιο του 2019 ανακοινώθηκε η σύλληψη των δικηγόρων Αλ. Λυκουρέζου και Θ. Παναγόπουλου για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και απόπειρας εκβίασης σε σχέση με τη δράση της αποκαλούμενης «μαφίας του Κορυδαλλού». Στους δύο δικηγόρους αποδιδόταν ότι εκβίαζαν τον Αρ. Φλώρο, ζητώντας να μην παραστεί ο Γ. Αντωνόπουλος ως πολιτική αγωγή στη δίκη για την απόπειρα δολοφονίας του με φερόμενο ως ηθικό αυτουργό τον Φλώρο.

Οι δύο δικηγόροι αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Την ίδια περίοδο συνελήφθη και ο δικηγόρος Γ. Αντωνόπουλος ως εμπλεκόμενος στη «μαφία των φυλακών». Προφυλακίστηκε για έξι μήνες ώσπου το Συμβούλιο Εφετών Αθήνας αποφάσισε κατόπιν ανάλογης εισαγγελικής εισήγησης την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter