Ντομπρόβσκις, Μοσκοβισί και Βίζερ υπέρ της Ελλάδας

Ντομπρόβσκις, Μοσκοβισί και Βίζερ υπέρ της Ελλάδας

«Είναι ώρα να γίνει η εκταμίευση της δόσης», δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ενώ ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρχει συμφωνία στο επόμενο Eurogroup. O Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ζήτησε την ελάφρυνση του χρέους.

«Είναι καιρός να προχωρήσουμε στην εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Eρωτηθείς αν η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων από την πλευρά της Ελλάδας κρίνεται ικανοποιητική, ο Β. Ντομπρόβσκις απάντησε ότι η Επιτροπή πιστεύει πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της τόσο στο δημοσιονομικό σκέλος, όπου υπάρχει υπεραπόδοση σε σχέση με τους στόχους, όσο και στο διαρθρωτικό σκέλος των μεταρρυθμίσεων.

«Πιστεύουμε ότι τώρα είναι ώρα να προχωρήσουμε με την εκταμίευση της επόμενης δόσης», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η αβεβαιότητα έχει ήδη αρνητικά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία και δεν υπάρχει κανένας λόγος γι’ αυτό.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ο Β. Ντομπρόβσκις είπε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και ότι η απόφαση ανήκει στους πιστωτές της Ελλάδας (δηλαδή των κρατών-μελών) και όχι της Επιτροπής. «Είναι σημαντικό να κλείσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση και να προχωρήσουμε με την εκταμίευση της επόμενης δόσης για να δείξουμε ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε τροχιά και ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει», ανέφερε τέλος ο Β. Ντομπρόβσκις.

Μοσκοβισί: Ζητά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Να αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια μεταξύ της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ ζήτησε από τα κράτη-μέλη ο Πιέρ Μοσκοβισί, τονίζοντας παράλληλα ότι «οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν θα πρέπει να “παίζουν με τη φωτιά”» στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ο ευρωπαίος επίτροπος εμφανίστηκε  αισιόδοξος για την έκβαση της επικείμενης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι «η επίτευξη συμφωνίας είναι εφικτή».

«Ακόμη δεν βρισκόμαστε σε ένα επίπεδο, όπου μπορούμε να πούμε ότι έχουμε συμφωνία, αλλά ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι εφικτό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα κατά της λήψης νέων μέτρων, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες έχουν φθάσει στα όριά τους.

Τόμας Βίζερ: Βέβαιος για συμφωνία στο Eurogroup

Από την πλευρά του, σχεδόν απόλυτα βέβαιος για την επίτευξη συμφωνίας στην επικείμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 15 Ιουνίου εμφανίζεται ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, sε σημερινή του συνέντευξη προς αυστριακές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων στην Salzburger Nachrichten, ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Eurogroup εκτιμά ότι οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα είναι «πάνω από 95%». Ο οικονομολόγος σκιαγραφεί μάλιστα και το περίγραμμα της διαφαινόμενης λύσης, που όμως δεν είναι άλλη από εκείνη που κατατέθηκε και στις 22 Μαΐου και καταρχήν απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά.

Όπως εξηγεί, η συμφωνία θα προβλέπει ότι «το ΔΝΤ θα συναινέσει επί της αρχής στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς ωστόσο να προβεί σε εκταμιεύσεις χρημάτων εάν δεν έχει προηγηθεί μια κοινή έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter