Ντομπρόβσκις: Χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης ακόμα και με ομόλογα €1,5 τρισ.

Ντομπρόβσκις: Χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης ακόμα και με ομόλογα €1,5 τρισ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα ταμείο ανάκαμψης έως 1,5 τρισ. ευρώ με ομόλογα εγγυημένα από τα κράτη-μέλη, δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα πακέτο μέτρων ύψους μισού τρις. ευρώ για να αμβλύνουν το πλήγμα της πανδημίας του κορονοϊού, ωστόσο δεν έλυσαν το πιο αμφιλεγόμενο ζήτημα ως προς το πώς θα γίνει ο καταμερισμός του οικονομικού βάρους, σημειώνει το Reuters.

Οι υπουργοί παρέπεμψαν επίσης στο μέλλον το ερώτημα του πώς θα χρηματοδοτηθεί ένα προσωρινό ταμείο ανάκαμψης για την Ευρώπη, καθώς το ζήτημα αυτό αγγίζει την «καρδιά» της διαφωνίας για την κοινή έκδοση ομολόγων.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο χρηματοδότησης ενός τέτοιου ταμείου με ομόλογα έως 1,5 τρισ. ευρώ, ο Ντομπρόβσκις είπε στη συνέντευξή του πως «θα μπορούσα να φανταστώ ένα τέτοιο πλαίσιο. Όμως τίποτα δεν έχει αποφασιστεί».

Είπε πως το ταμείο ανάκαμψης θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με ομόλογα που θα στηρίζονται σε εγγυήσεις από τα κράτη-μέλη. Ερωτηθείς εάν η Κομισιόν θα αντλήσει χρήματα από τις αγορές για το ταμείο, είπε πως αυτό πρέπει να συζητηθεί τώρα και πως αναμένει το θέμα να βρίσκεται στην ατζέντα της επερχόμενης βιντεοδιάσκεψης των Ευρωπαίων ηγετών.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε πως η Κομισιόν είναι ανοικτή σε όλα τα ενδεχόμενα που επιτρέπει η Συνθήκη της Λισαβόνας, προσθέτοντας πως «δεν αποκλείουμε καμία επιλογή εάν τα κράτη μέλη συμφωνήσουν σ’ αυτήν. Όπως γνωρίζομε, αυτό δεν ισχύει για τα ευρωομόλογα.».

Εξέφρασε επίσης αμφιβολία εάν η Ιταλία και η Ισπανία θα αιτηθούν δανείου από τον ESM.

«Το γεγονός και μόνον ότι το Eurogroup έχει συμφωνήσει σε ένα πακέτο βοήθειας για τον κορονοϊό διευκολύνει κάθε χρεωμένο κράτος μέλος να έχει πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές. Καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν έχει αυτή τη στιγμή πρόβλημα να βρει αγοραστές για τα κρατικά της ομόλογα», είπε.

Σημείωσε πως η πανδημία θα πλήξει την ευρωπαϊκή οικονομία πιο σκληρά απ’ ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2009.

Πηγή: euro2day.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter