Ντομπρόβσκις στη La Stampa: «Υπό ειδική επιτήρηση η Ιταλία, αξιολόγηση το φθινόπωρο»

Ντομπρόβσκις στη La Stampa: «Υπό ειδική επιτήρηση η Ιταλία, αξιολόγηση το φθινόπωρο»

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του αυτή την Τρίτη στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, ανέφερε ότι η Ιταλία θα μπει σε καθεστώς ειδικής επιτήρησης εξαιτίας του υπέρογκου χρέους της.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία των χωρών που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ιταλία δεν αποτελεί εξαίρεση, αφού αναμένεται να επιβλέπεται «ειδικά» από τις Βρυξέλλες λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας. Ο Ντομπρόβσκις κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργία του Μάριο Ντράγκι «πρέπει να περιορίσει τις δαπάνες» και ότι το επόμενο φθινόπωρο θα υποβληθεί σε «νέα αναθεώρηση των δημοσιονομικών μεγεθών της».

Περιορισμός των δαπανών

Οι ευρωπαϊκές συστάσεις απαιτούν από την Ιταλία να περιορίσει την αύξηση των δαπανών της, αλλά τι θα συνέβαινε αν δεν το έκανε; «Προς το παρόν δεν ανοίγουμε καμία διαδικασία», είπε ο Ντομπρόβσκις στη La Stampa , «αλλά θα επιστρέψουμε για να αξιολογήσουμε την κατάσταση το φθινόπωρο και επίσης την άνοιξη του επόμενου έτους».

Υπάρχει κάποιο περιθώριο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ιταλία -όπως όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες- βρέθηκε εκτεθειμένη με μεγάλο χρέος για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία εδώ και τρεις μήνες: «Για χώρες με υψηλό χρέος, η αύξηση των τρεχουσών δημοσίων δαπανών δεν πρέπει να υπερβαίνει την αξία της δυνητικής ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα». Πρόσθεσε ότι: «Στην ιταλική περίπτωση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, ο μέσος όρος 10 ετών είναι 0,4%. Η ρήτρα επιτρέπει στα κράτη να έχουν περιθώριο ελιγμών όσον αφορά τις επενδυτικές δαπάνες, αλλά όχι για τις τρέχουσες δαπάνες, που πρέπει να περιοριστούν».

Σχέδιο ανάκαμψης

Ο Ντομπρόβσκις αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του Σχεδίου Ανάκαμψης, με την ένταση γύρω από τις τρέχουσες μεταρρυθμίσεις να αυξάνεται στην ιταλική πολιτική: «Όταν συμφωνήσαμε για σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας με τα κράτη μέλη, υπήρχε κατανόηση για τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν, με στάδια και στόχους που πρέπει να επιτευχθούν. Τα σχετικά κονδύλια της ΕΕ της επόμενης γενιάς θα εξαρτηθούν από τη συμμόρφωση με αυτά τα ορόσημα και τους στόχους. Στη συνέχεια, προφανώς, όσον αφορά τις αποχρώσεις των διαφόρων μεταρρυθμίσεων, τα κράτη έχουν κάποια περιθώρια να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν καλύτερα το ζήτημα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter